Specialiștii în nutriție atrag atenția: ”Trăim într-o eră plină de mâncare procesată, iar omul modern e bulversat”

nutritie
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

În sezonul estival, fiecare își dorește să arate bine pentru zilele pe care și le va petrece la plajă. Am discutat cu trei specialiști în nutriție despre greșelile pe care le facem atunci când recurgem la o dieta de la care așteptăm rezultate a doua zi. Dr. Anca Pop, lector universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Dr. Mihaela Bodnărecu – Cobanoglu (Turcia) și Dr. Mădălina Maria Leți (Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia) ne-au răspuns la toate curiozitățile legate de slabire și nutriție.

Care este cea mai mare greșeală pe care o face în general o persoană care vrea să slăbească?

Începe prin a lua pastile de slăbit și/sau începe un post alimentar. Apoi se cântărește de câteva ori pe zi să verifice dacă funcționează. Nu funcționează.

Să urmărească prea mult reușitele altor persoane și să nu se gândească la propriile nevoi și capacități. Deseori cădem în plasa mirajului pe care îl dau reușitele altora, dar uităm să ne privim propriile resurse și să lucrăm zi de zi, cu pași mici și siguri, spre a ne atinge obiectivele.

De menționat că prin încercări repetate de a slabi fără un plan duc la rezistență metabolică și ulterior la dificultăți mai mari de a slabi.

De asemenea, deseori își setează obiective prea mari și au așteptări nerealiste – de a slăbi mult într-o perioadă scurtă de timp și cu efort minim. Disciplina și consecvența sunt esențiale pentru o persoană care dorește să-și modifice stilul de viață.

Un sport efectuat constant ne ajută să ne dezvoltăm pe lângă un corp armonios, un psihic puternic și rezistent

Care ar trebui să fie primele 5/6 principii de bază pentru un stil de viață sănătos?

Nutriție corectă, somn bun, activitate fizică potrivită și susținută, sănătate psiho-emoțională menținută (individual sau cu ajutorul familiei, prieteni, psihoterapeuți sau asistenți spirituali) și viața în mediul înconjurător sănătos (pe care îl putem influența prin implicare sau schimba) și atunci când este cazul tratamentul corect al eventualelor probleme de sănătate înainte de a se complica sau controale anuale de sănătate la medicul de familie.

Somn de minim 8 ore (ideal neîntrerupt, pe durata nopții), activitate fizică de cca 10.000 pași mers alert pe zi sau 30-60 minute, alimentație echilibrată caloric și nutrițional, cu spațierea meselor la 3 ore, întâlniri cu prietenii pentru a efectua activități fizice (mers, plimbare, baschet sau ce vă place) – întâlniri în aer liber cu cei dragi, activități recreative, care să ne deconecteze de stresul cotidian care nu de puține ori este copleșitor și ne acaparează. Un sport efectuat constant ne ajută să ne dezvoltăm pe lângă un corp armonios, un psihic puternic și rezistent, ne dezvoltă creativitatea și anduranța și reușim să ieșim din tiparele zilnice, obținând astfel o privire de ansamblu asupra lucrurilor la care nu găsim soluții sau ne dau bătăi de cap.

Lichidele nu au voie să lipsească într-o dietă sănătoasă

Cat de importante sunt lichidele într-o dietă?

Lichidele nu au voie să lipsească într-o dietă sănătoasă. Se recomandă cei doi litri de lichide (nealcoolice) în 24 ore, de preferat primul litru de apă să fie consumat până la prânz. Se poate cuantifica aportul folosind măsuri (sticle) personale. În dieta mediteraneană se recomandă aportul unui pahar de (100 ml) de vin roșu (paradoxul francez). Nu sunt recomandate sucurile carbogazoase dulci, iar sucurile fresh trebuie cuantificate și în aportul caloric, nu numai hidric.

Citește și: 5 trucuri pentru a elimina toxinele din ficat. Uite ce recomandă un specialist din străinătate

Cafeaua limitată la două măsuri pe zi în special persoanelor sensibile cardio-vascular, cu evitarea celor bogate în sodiu (instant), iar ceaiul verde zilnic și ceaiurile din plante medicinale ( de ex:menta) și cele din fructe se pot bea calde sau reci, dar fără zahăr și din plante și fructe de cea mai bună calitate (de preferat netratate – bio).

Care sunt, în opinia dvs, cele mai ok diete de urmat? Să zicem pentru cei care își doresc să scape rapid de 3-5 kg?

Intermitent fasting, dieta Mediteraneana cu vegetale, ulei de măsline, brânză și pește, dieta DASH a Asociației Americane de cardiologie, pentru controlul tensiunii arteriale, ATKINS toate adaptate la starea sau patologia pacientului dacă are și alte probleme în afară de obezitate.

Limitarea (până la eliminare) aportului de dulciuri rafinate, băuturi carbogazoase, grasimi de origine alimentară, eliminarea zahărului din băuturile calde (ceai, cafea, cacao), reducerea aportului de alimente dense caloric (cu conținut mare de calorii în cantitate mică); un regim la modă și eficace în studiile clinice privind efectele rapide este postul intermitent, cu perioade de post (total sau cu 25% din rația de calorii) de peste 12 ore (se calculează și timpul somnului). Aceste perioade declanșează topirea rezervelor de glucide și lipide din organism și activarea căilor metabolice pe linia corpilor cetonici – același principiu din dieta keto.

Mișcarea ne eliberează energiile negative și ne ajută să scădem în greutate în mod natural

Vine vara, ce sfaturi aveți pentru noi? Este momentul oportun să scapam de kg in plus?

Da, pregătim corpul de plajă sau așa numitul beach body – este momentul să ne mișcăm 10 000 pași pe zi, să bem apă, să ne eliberăm mental de povara ultimelor 100 de zile de izolare. Să mergem la mare sau la munte sau în câmpie unde vom face mișcare, ne relaxam și sintetizam vitamina D. Sigur, fără supraexpunere la UV și cu ecran solar.

Un obiectiv realist pe durata concediului este să nu punem kg în plus în vacanță (nu este oportun să facem cure de slăbire atunci, nu vom reuși cu adevărat): întotdeauna să avem gustări cu puține calorii în geantă (nuci, migdale, măr, iaurt). Să mâncăm când simțim că ne e foame una din gustările planificate. Să nu aducem aportul de calorii maxim seara (să preferăm micul dejun sau prânzul). Dacă mâncăm dulce să preferăm doar la micul dejun. Dacă este posibil să facem mișcare (înot, alergat, fitness)

Se poate slăbi fără sport? Ce sfaturi aveți pentru persoanele sedentare?

Greu se poate slăbi fără mișcare – practic jumătate din consumul metabolic este utilizat pentru activitate. În contextul unui stres psihic sever și constant, persoanele care apelează la fasting pot slăbi – dar acest lucru implică o uzură psihică enormă, persoanele se vor simți apatice, fără energie, obosite, iritabile și nu de puține ori vor apela la mâncatul compulsiv pentru a compensa cumva toată suferința. Mișcarea ne eliberează energiile negative și ne ajută să scădem în greutate în mod natural, ajutând astfel la împlinirea sintagmei „Mens sana în corpore sano”. Deci nu este recomandat.

Care este cea mai mare provocare în cariera unul medic nutriționist?

Cred că cea mai mare provocare pentru un medic nutriționist este educația. Trăim într-o eră plină de mâncare procesată, semi-preparată, fast-food-uri la orice colț de stradă, mii și mii de suplimente alimentare, iar omul modern este pur și simplu bulversat legat de alegerile pe care trebuie să le facă și care sunt cele mai potrivite alimente de cumpărat la un preț accesibil. Consider că educația nutrițională este un aspect esențial al zilelor noastre și doar așa vom mai stopa și vom putea preveni, pe cât posibil, avalanșa de îmbolnăviri neașteptate, depresii și persoane nemulțumite care se întâlnește la tot pasul.

Citește și: Cea mai puternică metodă de a scăpa de celulită: masajul cu bambus

Nutritie si sport

5 moduri de a avea un stil de viață mai sănătos

Cauți să duci o viață mai sănătoasă, dar nu știi de unde să începi? Iată 5 pași către un stil [...]

Familie

coronavirus

Dragoste de fiică. Povestea unei fetițe de 12 ani care a cerut să fie internată pentru a nu-i îmbolnăvi mama cu Covid-19

O fetiță de 12 ani din Oradea, infectată cu coronavirus, s-a internat în spital de bunăvoie, pentru a-și proteja mama [...]

Dieta si nutritie

O femeie care se cântărește și are multe alimente sănătoase în jurul ei

Alimente sănătoase de consumat pentru a pierde în greutate, potrivit experților

Dacă încerci să slăbești, s-ar putea să fii tentată să reduci caloriile, dar mâncarea prea puțină îți poate pune sănătatea [...]