Adenomioza, o problemă de sănătate greu de diagnosticat

adenomioza
Imagine de Andrea Piacquadio via Pexels

Femeile se confruntă cu o mulțime de probleme de sănătate, mai ales în zona aparatului reproducător. Este o zonă sensibilă, care are nevoie de îngrijire, iar dacă nu se respectă anumite reguli de igină, acestea pot ajunge să se confrunte cu probleme de sănătate ce le pot pune de cele mai multe ori viața în pericol.

Una dintre acestea este adenomioza sau endometrioza mușchiului uterin, o afecțiune despre care se spune că 1 din 10 femei o au, dar cum nu există criterii de diagnostic pentru această afecțiune, cifrele pot fi departe de adevăr.

Adenomioza este o afecțiune în care stratul interior care căptușește uterul (endometrul) pătrunde prin peretele muscular al uterului, numit miometru. Este o afecțiune de natură beningnă, deci nu se poate ajunge la cancer, dar care poate provoca dureri foarte mari.

Această afecțiune apare atunci când țesutul care căptușește uterul se dezvoltă și pătrunde în peretele muscular al uterului. Chiar dacă se află într-o zonă greșită, acest țesut funcționează normal la fiecare menstruație. Femeia care se confruntă cu adenomioză are uterul mai mare și are menstruații extrem de dureroase, cu un flux mare de sânge.

Care sunt simptomele adenomiozei

  • sângerări menstruale abundente sau prelungite;
  • durere mare în timpul raportului sexual;
  • crampe severe sau durere pelvină ascuțită, că un junghi, în timpul menstruației;
  • durere cronică pelvină;
  • infertilitate;
  • uterul este mărit;
  • sângerare uterină anormală sau menstruații prelungite.

Din cauza faptului că are simptome similare cu cele care apar și în cazul altor afecțiuni, adenomioza este adesea diagnosticată greșit și confundată cu alte boli. Cel mai adesea este confundată cu endometrioza, sindromul de durere vezicală, constipația.

Un alt motiv pentru care cele mai multe femei nu ajung să primească diagnosticul corect este faptul că dacă se întâmplă să aibe și fibroame, acestea blochează accesul complet și medicul nu poate vedea ce se întâmplă exact în cadrul unor analize mai amănunțite.

Cum apare adenomioza

Deși nu se știe clar care sunt cauzele adenomiozei, medicii au reușit de-a lungul timpului să-și dea seama că aceasta apare în jurul vârstei de 30 de ani și dispare imediat ce începe menopauza. Explicația pentru care apare atât de târziu este legată de nașterea prin cezariană. Se sugerează că există o legătură între adenomioza și naștere. Inflamarea mucoasei uterine în perioada de după naștere ar putea cauza o „fisură” în stratul normal de celule care învelesc uterul.

Cum se tratează corect adenomioza

Nu există un tratament anume pentru a elimina efectele devastatoare ale adenomiozei, doar dacă se apelează la îndepărtarea uterului, dar la păstrarea ovarelor, adică o histerectomie parțială, așa cum se numește în termeni medicali.

Antiinflamatoarele sunt singurele care pot calma simptomele, iar un mod de viață activ este de asemenea de mare ajutor, spun specialiștii. Mai există și alte feluri de tratamente invazive pentru a trata adenomioza, dar este nevoie de un diagnostic clar și corect din partea medicului ginecolog și de o decizie comună care să afecteze cât mai puțin organismul pacientei.

Afectiuni

astenia de primavara

Astenia de primăvară: ce este, de ce apare, cum se manifestă și cum o poți învinge

Se pare că schimbarea anotimpului, fluctuațiile de temperatură, lumina, toate acestea sunt numai câțiva factori care favorizează apariția astenieide primăvară [...]

Sarcina & bebe

Sarcina și exercițiile fizice. Ce pot face gravidele singure acasă!

În timpul sarcinii, exercițiile fizice vă pot ajuta să vă mențineți în formă și să vă pregătiți pentru travaliu și [...]

Dezvoltare personala

statul de plata

Ce ar trebui să știi despre statul de plată

Statul de plată serveşte ca document pentru calculul sumelor datorate salariaţilor de către angajator, precum și ca document justificativ de [...]