Ce trebuie să faci dacă ai fost testat pozitiv pentru covid-19 sau bănuiești că te-ai infectat

COVID
Imagine de Cottonbro via Pexels

Este vară, este cald, toți oamenii vor să iasă afară, să se plimbe. să se relaxeze, să maergă în vacanță, dar coronavirusul este o piedică foarte mare în calea noastră a tuturor.

Dacă cei mai mulți vor să fie testați pentru că pleacă în vacanță sau au nevoie de un buletin medical, problemeșle încep cu adevărat atunci când rezultatul este pozitiv.

Dacă nu știi ce ai de făcut, acest articol vine în ajutorul tău. Medicii Beatrice Mahler și Adrian Marinescu au explicat la Digi24 care sunt pașii de urmat.

În primul rând, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică, iar pentru asta, suni șj îți suni și medicul de familie. Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat. Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor și prin centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați„, a explicat la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler.

Dacă DSP nu răspunde, ce e de făcut

În mod logic, dar din păcate sunt prea puțini angajați la DSP, ar trebui să se întâmple altfel: dacă ar fi ancheta făcută rapid, ar trebui să intru în izolare, așa ar fi corect, nu mă mai deplasez . Așa se întâmpla la început: intru în izolare și dacă am nevoie, vine și mă testează DSP-ul acasă. Din păcate, acum nu se mai poate. Și mai e ceva: în momentul în care un test e pozitiv, el se raportează la DSP, deci n-ar trebui să fie mare intervalul de timp din momentul raportării și până când sună persoana respectivă, să spunem că e de bună-credință și sună. Dar se poate întâmpla să nu răspundă DSP”, o situație care, din păcate, se întâlnește tot mai des„, arată dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.

Când trebuie să suni la 112

La 112 sun în momentul în care sunt simptomatic și am o nevoie medicală urgentă. Altfel, tot DSP trebuie să rezolve. Și atunci, aceste interval poate uneori să fie destul de mare. O persoană sună, dacă nu rezolvă, în timpul acela se izolează sau nu„, subliniază dr. Marinescu un alt aspect problematic. Dacă DSP ar avea testul rapid și ar fi o izolare imediată, pacientul ar sta în izolare, nu s-ar deplasa și totul s-ar face prin DSP. Asta ar fi situația ideală. Evaluarea trebuie făcută însă la spital. Ar trebui să vină DSP-ul să-l ia, dar nu se poate, din considerente obiective, și atunci pacientul se deplasează el la spital. Dacă DSP-ul nu răspunde, singura variantă pe care o ai, dacă te simți bine, este să vii la spital tu singur, când ai un test pozitiv„, a rezumat dr. Marinescu.

Ceea ce medicii menționați mai sus au ținut să sublinieze este faptul că starea de sănătatea se poate deteriora foarte ușor după 5-7 zile, deci este foarte important ca cei care sunt asimptomatici, cei cu teste pozitive, să țină legătura cu un medic, care să le cunoască situația și care să le explice corect care sunt pașii de urmat.

newsletter

Psihologie

singur

Singurătatea: o resursă sau un obstacol?

Dintr-o anumită perspectivă, putem spune că ne naștem singuri și murim singuri. Iar această paradigmă poate avea efecte diferite de [...]

Noutati

psiholog online

(P) De ce să apelezi la un psiholog online?

Psihoteraputul este acel specialist care te ajută sa depășești momente în viață, anxietăți, traume, dileme în cuplu și care te [...]

Alimente

edamame

Edamame, cum se consumă și care sunt beneficiile pentru sănătate

Pentru ca sănătatea să fie fier, atunci trebuie să îi oferi organismului numai alimente care să îl ajute să țină [...]