Dr. Simona Tivadar este medic specialist în boli de nutriție și diabet. Într-un interviu oferit Cristinei Stănciulescu, Simona Tivadar vorbește despre cel mai important lucru în adaptarea nutriției la stilul de viață, dar și despre cât de rău ne poate face carnea roșie, dacă o consumăm regulat.
Trăim într-o viteză enormă. Nu vă întreb care este lifestyle-ul perfect, pentru că nu există, în schimb vă întreb cum îl putem optimiza. Categoric mâncarea face parte din lifestyle, îl influențează…
Oamenii superocupați, sau supergrăbiți, sau cei care știu că în viața lor pot apărea miliarde de chestii care le pot strica programul și pot, de exemplu, anula o masa de prânz, trebuie să învețe să-și facă programul pentru a doua zi. Să stea seara 5 minute și să se gândească. La ce oră plec mâine? La 8. La ce oră mă trezesc? La 7. Voi avea timp/chef/nervi să-mi fac un sandwich? Nu. Atunci mi-l fac de cu seară. Unde mănânc la prânz? Unde voi fi și ce voi face la ora aceea? Ce vreau să spun e că organizarea este soluția. În 5 minute îți poți pune ziua într-o ordine, ca atunci când ajungi la 9 seara acasă, să fii deja sătul, nu să mănânci pe canapea cele 12 feluri pe care nu ai apucat să le mănânci în timpul zilei. Omul trebuie să se hrănească înainte de a începe activitatea, nu la finalul ei. E ca și cum ar trebui să mergi cu mașina de la București la Constanța și ai pune benzina la Constanța.
Deci organizarea este esențială…
Da, sau mai exact, disciplina. Puțină disciplină în această societate bezmetică… Nu degeaba capitalistul „mârșav”, te cheamă la serviciu la 9 și nu la 7. De ce? Ca să iei micul dejun până ajungi. De ce? Ca să fii mai eficient. Și la ora 13, toată omenirea mănâncă. În orice societate funcțională, firește…
De când există educația asta de nutriție, că social media e plină de mesaje care promovează mâncarea sănătoasă, mai există în mintea noastră tonomatul din hol cu ciocolată și cipsuri?
Da. Sigur, că degeaba se spun atâtea mesaje. E ca și mersul la medic în mod preventiv. Vezi că se face undeva medicină preventivă în România? Merge omul la medic în România, dacă nu îl doare nimic? Merge el că trebuie să își facă controale periodice, că la 50 de ani trebuie să își facă colonoscopie sau că de la 40 de ani trebuie să își facă mamografie? Că imediat apare o divă care zice că e dureros și inutil, că a citit ea de 3 ani pe internet acest subiect. În acest context nu poate apărea o atitudine disciplinată și informată. Aceasta este cea mai bună medicină care ar putea să se facă. Dar nu se face. Mă confrunt acum cu agonia unei persoane apropiate a cărei mamă a ajuns la doctor cu o tumoră cât o minge de handbal! Nimeni nu își explică cum de s-a întâmplat asta! O femeie relativ tânără, educată…
Ceea ce vezi pe stradă vezi și în spitale și în medicină și peste tot! În spitale, de exemplu, pacientul a ajuns să-și ducă cu el tot ce are nevoie! Deși se toacă miliarde și miliarde de euro în sistemul sanitar și nu înțelegi unde se duc… Fără asigurări private nu se poate acoperi costul real al unei internări într-un spital. Spitalele nu au bani și spun că trebuie să-ți aduci tu ace, ață, anestezic, femeie care să stea cu tine, etc! Iar la spitalele private unde plătești, nu întotdeauna asigurările de stat acoperă cheltuielile. Și deci omul nu vrea să ajungă la spital. Amână asta cât poate de mult! Și atunci ajunge la doctor în stadii depășite, sau în ultimul moment… Sau își caută sănătatea pe internet sau în suplimentele nutritive! Sau mai știu eu unde… la vrăjitoare sau la aparate care măsoară energia între celule… Doamne ferește! Știi că singurii care și-au făcut harta genetică sunt islandezii, fiindcă sunt puțini și au realizat asta ca să măsoare riscul de consangvinizare și de boli genetice?… E ca un sat mare acolo și se ajunge foarte ușor ca doi să se căsătorească fără să știe că sunt rude… Având resurse, au putut face deci această hartă genetică, dar nici așa nu au afla toate bolile pe care le-ar putea avea…
Mâncarea este responsabilă pentru îmbolnăvirea noastră? Carnea roșie dă cancer?
Eu m-am supărat foarte tare când OMS a venit cu afirmații din astea ridicole… „Carnea roșie dă cancer”. Serios? Orice fleică pe care o mănânci tu mâine, te îmbolnăvește de cancer? Omul a fost, de când e el pe pământ, vânător și pescar și a mâncat carne roșie. Și au murit toți de cancer? Sigur, nu. Și răspunsul este nu, carnea roșie nu dă cancer! Cancerul este o boală plurifactorială. Asta înseamnă o sumedenie de cauze care se adună ca într-un iceberg care încet-încet iese la suprafață. Bagajul tău genetic este cel mai important lucru. Stilul de viață contează foarte mult. Noi știm anumiți factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, firește! Cei care lucrează cu azbest fac cancer de pleură, dar nu toți cei care lucrează în furnal la Hunedoara fac cancer de pleură! Genetica, stilul de viață, situațiile neprevăzute care intervin și care scad apărarea organismului sunt importante! Dar dacă omul se duce la doctor mereu, își face analizele, chiar dacă are un stil de viață bezmetic, are șansa să găsească afecțiuni de care nu știe, să amelioreze boli, pe unele să le vindece, iar pe altele să le descopere în stadii incipiente…