5 mâncăruri nesănătoase pe care ar trebui să le eviți la micul dejun

micul dejun
Photo: pexels.com

Micul dejun este prima masa a zilei, iar scopul său este de a oferi vitamine, minerale și fitonutrienți organismului. Dacă nu sunteți atenți la ce alimente alegeți pentru micul dejun, atunci puteți consuma produse care provoacă contrariul a ceea ce doriți: obezitate, malnutriție și chiar mai multă foame. Nu este neobișnuit ca oamenii să opteze pentru alimente sărace în nutrienți sau greu de digerat. Acestea ne fac să ne simțim obosiți și ne pun într-o dispoziție proastă. Haideți să vedem ce alimente ar trebui eliminate complet din meniul primei și celei mai importante mese a zilei.

Sucuri artificiale sau foarte procesate

Să începem cu unul dintre cele mai obișnuite alimente de evitat la micul dejun. Majoritatea consideră că este o parte normală a micului dejun, deoarece așa am fost obișnuiți încă din copilărie. Încrederea pe care o avem în aceste băuturi provine, de regulă, de la eticheta pe care scrie „bogat în vitamine”. Ceea ce nu ne dăm seama este că sunt „îmbogățite” și cu zahăr, arome sau culori artificiale. Sucurile pasteurizate nu sunt bine primite de organism, deoarece pot crește nivelul glicemiei. Dacă vă doriți cu adevărat o băutură din fructe, cel mai bine este să faceți singuri suc proaspăt, iar dacă vă doriți ceva mai substanțial, optați pentru un smoothie.

Iaurtul cu arome artificiale

Iaurtul este un alt aliment găsit la micul dejun al multor persoane. Până la urmă, este un produs din lapte, deci credem că este sănătos și hrănitor, dar aceasta nu este realitatea. Iaurtul cu arome artificiale este un alt aliment de evitat la micul dejun deoarece declanșează eliberarea mucusului, determinând apariția flegmei și, în același timp, iaurtul aromat tinde să fie plin de zahăr și ingrediente artificiale. În schimb, puteți opta pentru un iaurt natural. Asta înseamnă că pe etihetă nu ar trebui să vedeți zahăr sau substanțe chimice adăugate în lista de ingrediente. Dacă vreți, totuși, ceva cu mai multă aromă, puteți adăuga fructe proaspete.

Cărnurile procesate

Tipurile de carne precum slănina, șunca și cârnații sunt dăunătoare pentru sănătatea dvs., indiferent dacă sunt sau nu alimente dietetice. Majoritatea acestor tipuri de alimente care conțin carne sunt bogate și în sodiu și grăsimi saturate. În plus, sunt greu de procesat de sistemul digestiv, determinându-vă astfel să vă simțiți obosit. În loc de carne procesată, vă sugerăm pui, ouă sau orice carne slabă, împreună cu o porție bună de legume.

Cerealele la cutie

Reclamele ne-au persuadat cu privire la faptul că cereale la micul dejun ne vor umple de energie toată ziua. În realitate, însă, acestea te fac să te simți greoi și somnoros, motiv pentru care ai face bine să le eviți la micul dejun. Aceste produse sunt bogate în zahăr, culori artificiale și arome artificiale. După cum am văzut deja cu sucurile, acest amestec nu este deloc bun pentru dimineața ta. Când combinăm aceste cereale cu laptele, obținem un început groaznic de zi. O opțiune mai bună pentru micul dejun sunt cerealele naturale sau organice, iar dacă doriți să adăugați lapte, faceți tot posibilul pentru a alege un lapte vegetal precum laptele de soia, de ovăz, de migdale sau de cocos.

Clătitele (cu sirop de arțar) – specifice Americii de Nord, dar întâlnite în ultima vreme și pe mesele românilor ca alimente pentru micul dejun

Clătitele delicioase sunt preferate de mulți oameni, în special cu sirop de arțar sau cu puțin unt. Cu toate acestea, în ciuda faptului că au un gust bun și sunt foarte sățioase, clătitele sunt unul dintre alimentele de evitat la micul dejun. Aluatul are un conținut ridicat de făină și mult zahăr, ceea ce te face să te simți letargic pentru câteva ore bune după consumare.

Nu uitați, nu spunem că nu trebuie să mai mâncați niciodată aceste alimente, ci doar să încercați să mențineți o dietă echilibrată. Puteți servi aceste produse până la o dată pe săptămână fără probleme. În restul zilelor, însă, încercați să mențineți o dietă sănătoasă fără ele.

People

Dr Mihaela Leventer

Dr. Mihaela Leventer, dermatolog: ”Cea mai bună prevenție a cancerului de piele este controlul periodic al sănătății pielii și fotoprotecția”

Despre alergiile de sezon, dermatita de contact, cancerul de piele și cum ne putem proteja de razele nocive ale soarelui [...]

Dezvoltare personala

laptop

Managementul proiectelor: 4 instrumente pentru atingerea obiectivelor propuse într-un trimestru

Managementul proiectelor este un domeniu apărut relativ recent, însă a cunoscut o creștere majoră datorită faptului că majoritatea acțiunilor sunt [...]

Lifestyle

vopsirea parului

Vrei să scapi de firele de păr alb sau părul crescut la rădăcini? Uite ce poți face singură ACASĂ

Viața socială este acum redusă la minim. Ceea ce nu se poate spune despre părul vopsit, cu acea linie albă [...]