Postul intermitent. Cum funcționează fastingul, dieta preferată a vedetelor?

dieta
Photo by FreePik

Pe lângă pierderea în greutate, acest plan alimentar este benefic și pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice și chiar pentru a prelungi durata de viață. Specialiștii recomandă ca în perioada acestei diete, între perioadele de mâncare și post, să faceți cât mai multă mișcare în aer liber: plimbări lungi, alergări ușoare sau mers pe bicicletă.

Postul intermitent este o practică care devine din ce în ce mai populară pentru cei care vor să slăbească. Cel mai bun lucru legat de postul intermitent, spre deosebire de alte diete de slăbit, este că nu vă restricționează alegerile sau aportul alimentar. Tot ce contează la acest stil de viață este când mănânci.

Unele studii au arătat că postul intermitent (intermittent fasting) este un mod sigur de a pierde în greutate, dar și de a topi grăsimea de pe burtă. Fastingul ajută oamenii să mănânce mai puține calorii, dar și să optimizeze unii hormoni care controlează greutatea corpului.

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent sau intermittent fasting este o dietă care se concentrează pe limitarea meselor și gustărilor într-un interval specific de timp. Există mai multe tipuri sau metode de post intermitent. De exemplu, postul intermitent 16/8 implică post în fiecare zi, timp de 14 până la 16 ore, și restricționarea consumului alimentar într-un interval de 8-10 ore. În această ”fereastră alimentară”, puteți avea 2, 3 sau mai multe mese. Apa, cafeaua și alte băuturi nealcoolice sunt permise în timpul postului pentru a reduce senzația de foame. Alte tipuri de fasting – 5:2 (post intermitent timp de 2 zile pe săptămână), postul de 24 de ore – o dată sau de două ori pe săptămână sau post alternativ (postim în timpul zilei și mâncăm o masă copioasă noaptea).

Postul intermitent și pierderea în greutate

Postul intermitent ajută la stimularea pierderii în greutate prin mai multe mecanisme:

  • Limitarea meselor la un anumit interval de timp poate reduce aportul caloric și poate ajuta la scăderea în greutate
  • Postul poate crește nivelul hormonului de creștere, care ajută la pierderea de grăsime și dezvoltarea masei musculare, printre altele.
  • De asemenea, poate ajuta la creșterea nivelului de noradrenalina, un hormon neurotransmițător care poate ajuta la arderea mai multor calorii.
  • Postul intermitent poate ajuta la reducerea nivelului de insulină. Un nivel mai ridicat de insulină poate împiedica descompunerea grăsimilor în energie. Scăderea nivelului de insulină poate crește arderea grăsimilior și poate duce la pierderea în greutate
  • Unele studii afirmă că postul intermitent vă poate ajuta corpul să-și păstreze masa musculară mai eficient decât o dietă restrictivă caloric.

Citește și: Salata verde, o multitudine de beneficii pentru organismul uman

Sport

Cum afectează virusul COVID-19 industria sălilor de fitness. Iulian Dinu, GM Fitness Education School, ne explică

Unul dintre cele mai afectate business-uri în perioada pandemiei, clar, a fost cel legat de sportul în interior. Iulian Dinu, [...]

Timp liber

baie

5 idei pentru o seara relaxantă

Seara este, în general, momentul în care organismul tău este într-o stare de tranziție între o zi agitată și plină [...]

Noutati

”Nu mai ascundeți infecțiile intraspitalicești!”. Acțiune Declic la Ministerul Sănătății

Comunitatea Declic a organizat, vineri, 27 noiembrie, o acțiune de tip flashmob la Ministerul Sănătății, pentru a atrage atenția asupra [...]