Nimic nu este mai sănătos decât consumul unui fruct proaspăt și aromat, în special a unui măr plin de vitamine și fibre. Se spune pe bună dreptate că ”un măr pe zi ține medicul departe”. Merele sunt fructe pline de fibre și sunt minunate pentru a aportul incredibil de vitamine pe care-l aduc, dar sunt ideale și atunci când vrei să dai câteva kilograme jos pentru că pot reduce poftele.
Extrem de bogate în antioxidanți nnumiți flavonoizi care ajută la prevenirea riscului de boli cronice, merele sunt recomandate a se consuma zilnic. Poate nu știai, dar pentru a arăta proaspăt și strălucitor, merele sunt acoperite cu o cantitate însemnată de ceară. Ce trebuie să știm e că un mor acoperit cu o ”piele lucioasă” nu este neaparat un măr proaspăt și de calitate. Dar hai să aflăm împreună de ce este aplicată ceara pe mere oricum?
Merele au un conținut ridicat de apă, dar produc, de asemenea, propria ceară care acoperă fructele pentru a reduce pierderile de umiditate și le menține proaspete pentru o perioadă mai lungă. După ce merele sunt culese de la ferme, cultivatorii le spală pentru a îndepărta murdăria câmpului sau orice resturi de frunze. O parte din ceara naturală este apoi spălată, îndepărtând și strălucirea pe care mărul o avea. Deci, fermierii sau vânzători aplică un strat de ceară sintetică comestibilă pentru a compensa ceea ce natura a oferit și ei au spălat.
Merele sunt acoperite cu șelac sau ceară de carnauba pentru a adăuga strălucire și a le îmbunătăți aspectul. Un strat de ceară va ajuta la etanșarea umezelii, prelungind astfel durata de viață a fructului. Merele ceruite arată atât de noi și proaspete încât nu ai putea face diferența dintre unul proaspăt și unul vechi de un an!
Conform Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente, cultivatorilor de mere li se permite să folosească o anumită cantitate de ceară pe fructe. Cu toate acestea, nu putem fi sigur de cantitatea utilizată de fapt pentru a le crește longevitatea.
Acoperirea cu ceară se joacă cu calitatea merelor pe care le consumi. Unul dintre efectele pe care le are se numește ”respirație anaerobă” care poate apărea în fructe, deoarece ceara poate acționa ca o barieră de oxigen. Poate fi folosită pentru a ascunde calitatea merelor. Merele cerate pot arăta lucioase, strălucitoare și ferme, dar pot fi în schimb umede și fără gust.
De asemenea, ceara aplicată pe mere poate face ravagii în sistemul nostru digestiv. Potrivit nutriționistului Anju Sood, ”Ceara naturală prezentă în mere este ușor de digerat și nu dăunează corpului. Pe de altă parte, acoperirea cu ceară artificială se face pentru a păstra merele cât mai mult posibil. Ceara utilizată nu poate fi ușor absorbită de organism și poate fi dăunătoare pentru colon sau intestinul subțire.”
Dieteticianul Mehar Rajput de la FITPASS (New Delhi) notează: „Merele acoperite cu ceară pot duce la pericole pentru sănătate, cum ar fi probleme respiratorii, ulcere sau chiar infecții. Există momente în care puteți simți un anumit disconfort după ce le-ați mâncat. Este întotdeauna bine să scăpați de ceara inainte de a o consuma”. Iată șase trucuri pe care le puteți folosi: