Nu mânca niciodată mere ceruite! Pot fi un pericol pentru sănătate!

măr
Foto: APC Romania

Nimic nu este mai sănătos decât consumul unui fruct proaspăt și aromat, în special a unui măr plin de vitamine și fibre. Se spune pe bună dreptate că ”un măr pe zi ține medicul departe”. Merele sunt fructe pline de fibre și sunt minunate pentru a aportul incredibil de vitamine pe care-l aduc, dar sunt ideale și atunci când vrei să dai câteva kilograme jos pentru că pot reduce poftele.

Extrem de bogate în antioxidanți nnumiți flavonoizi care ajută la prevenirea riscului de boli cronice, merele sunt recomandate a se consuma zilnic. Poate nu știai, dar pentru a arăta proaspăt și strălucitor, merele sunt acoperite cu o cantitate însemnată de ceară. Ce trebuie să știm e că un mor acoperit cu o ”piele lucioasă” nu este neaparat un măr proaspăt și de calitate. Dar hai să aflăm împreună de ce este aplicată ceara pe mere oricum?

Merele au un conținut ridicat de apă, dar produc, de asemenea, propria ceară care acoperă fructele pentru a reduce pierderile de umiditate și le menține proaspete pentru o perioadă mai lungă. După ce merele sunt culese de la ferme, cultivatorii le spală pentru a îndepărta murdăria câmpului sau orice resturi de frunze. O parte din ceara naturală este apoi spălată, îndepărtând și strălucirea pe care mărul o avea. Deci, fermierii sau vânzători aplică un strat de ceară sintetică comestibilă pentru a compensa ceea ce natura a oferit și ei au spălat.

Merele cerate pot arăta lucioase, strălucitoare și ferme, dar pot fi în schimb fără gust

Merele sunt acoperite cu șelac sau ceară de carnauba pentru a adăuga strălucire și a le îmbunătăți aspectul. Un strat de ceară va ajuta la etanșarea umezelii, prelungind astfel durata de viață a fructului. Merele ceruite arată atât de noi și proaspete încât nu ai putea face diferența dintre unul proaspăt și unul vechi de un an!

mere
Photo by Suzy Hazelwood from Pexels

Conform Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente, cultivatorilor de mere li se permite să folosească o anumită cantitate de ceară pe fructe. Cu toate acestea, nu putem fi sigur de cantitatea utilizată de fapt pentru a le crește longevitatea.

Cum poți elimina ceara de pe mere?

Acoperirea cu ceară se joacă cu calitatea merelor pe care le consumi. Unul dintre efectele pe care le are se numește ”respirație anaerobă” care poate apărea în fructe, deoarece ceara poate acționa ca o barieră de oxigen. Poate fi folosită pentru a ascunde calitatea merelor. Merele cerate pot arăta lucioase, strălucitoare și ferme, dar pot fi în schimb umede și fără gust.

De asemenea, ceara aplicată pe mere poate face ravagii în sistemul nostru digestiv. Potrivit nutriționistului Anju Sood, ”Ceara naturală prezentă în mere este ușor de digerat și nu dăunează corpului. Pe de altă parte, acoperirea cu ceară artificială se face pentru a păstra merele cât mai mult posibil. Ceara utilizată nu poate fi ușor absorbită de organism și poate fi dăunătoare pentru colon sau intestinul subțire.”

Merele acoperite cu ceară pot duce la pericole pentru sănătate

Dieteticianul Mehar Rajput de la FITPASS (New Delhi) notează: „Merele acoperite cu ceară pot duce la pericole pentru sănătate, cum ar fi probleme respiratorii, ulcere sau chiar infecții. Există momente în care puteți simți un anumit disconfort după ce le-ați mâncat. Este întotdeauna bine să scăpați de ceara inainte de a o consuma”. Iată șase trucuri pe care le puteți folosi:

  1. Dr. Sood ne sfătuiește să scufundăm mărul în apă fierbinte timp de câteva secunde pentru a îndepărta ceara. După ce scotem mărul din apa fierbinte, trebuie să-l spalăm din nou sub jet de apă.
  2. O altă metodă utilă este amestecarea unei linguri de suc de lămâie cu o lingură de bicarbonat de sodiu în apă. Scufundați fiecare măr în acest amestec și spălați-l folosind o perie de legume. Clătiți-le sub jet de apă imediat după ce ați terminat.
  3. De asemenea, putem folosi oțet în loc de suc de lămâie amestecat în apă. Frecați merele și clătiți-le cu apă înainte de a le consuma.
  4. Oțetul de mere este, de asemenea, o opțiune bună. Folosiți un prosop de hârtie sau o cârpă curată pentru a șterge mărul cu oțet. Spălați fructele cu apă după.
  5. O altă metodă pentru a evita ceara este de a decoji merele și abia apoi de a le consuma. Cu toate acestea, nu mulți recomandă acest lucru, deoarece s-ar putea să pierdeți toți nutrienții și mai ales fibrele care sunt în coaja mărului.
  6. Nu uitați să spălați merele cu apă curată de mai multe ori înainte de a le consuma în cele din urmă.

Noutati

izoletă

Bioevac, izoleta românească. Cum arată dispozitivul inventat de militarii români în timp record

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că cercetătorii militari au construit în timp record un sistem de evacuare a personalului contaminat [...]

Noutati

ilustratie coronavirus

Oamenii cu aceste meserii sunt cei mai expuși la infectarea cu CORONAVIRUS

Infectarea cu Coronavirus, care face prăpăd în întreaga lume îi pune pe gânduri chiar și pe cei mai optimiști oameni. [...]

Afectiuni

albinism

Albinismul, boala genetică. Ce este, care sunt simptomele si cum se transmite

Albinismul este o boală rară care afectează oameni din întrega lume și care cauzează o serie de probleme de sănătate. [...]