Alimente care ne influențează sănătatea intimă

sistem reproducător
Imagine de Timothy Meinberg via Unsplash

Alimentația sănătoasă ajută organismul să se protejeze și să întărească imunitatea. Așa cum ne preocupăm de piele, păr, inimă, tot la fel trebuie să avem grijă și de sistemul reproducător.

Deși sunt puține studii care să dovedească legătura dintre alimente și fertilitate în cazul femeilor, nutriționiștii au găsit o legătură strânsă între grupele alimentare și sănătatea intimă.

Iată mai jos 8 alimente care fac parte din diferite grupe alimentare și pe care specialiștii le consideră utile pentru buna funcționare a sistemului reproducător la femei:

8 alimente care influențează sănătatea intimă:

Ouăle sunt bogate în proteine, vitamina D, grăsimi sănătoase și colină (vitală pentru digestia corespunzătoare a alimentelor grase și este utilă organismului pentru stocarea mineralelor și vitaminelor, în special pentru calciu și vitamina A). Cele mai recente studii vorbesc despre o legătură strânsă între colină și o sarcină fără probleme.

Iaurtul grecesc și lactatele în general au un aport important de calciu, iar o porție consistentă zilnică ajută la menținerea sănătății sistemului reproducător și a sarcinii.

Alimentele fermentate precum murăturile au un conținut mare de probiotice (bacterii sănătoase). Acestea ajută la îmbunătățirea florei bacteriene din intestine.

Merișoarele sunt bogate în antioxidanți care combat radicalii liberi și infecțiile de la nivelul sistemului urinar sau reproducător.

Semințele și nucile sunt cunoscute pentru conținutul mare de Omega 3, minerale și alte substanțe nutritive, ceea ce înseamnă că joacă un rol important pentru sănătatea sistemului reproducător.

Avocado este bogat în acizi grași nesaturați care sunt asociați cu un risc mai scăzut de infertilitate corelată cu producția de ovule. În plus, conține acid folic, potasiu și vitamina A, elemente importante pentru funcționarea sistemului reproducător.

Legumele cu frunze verzi conțin mult acid folic care este esențial pentru fertilitate și pentru sarcină.

Cartofii dulci au un conținut mare de vitamina A, ceea ce îi face să fie o legumă des recomandată femeilor în perioada fertilă. Deficiența de vitamina A a fost corelată cu infertilitate la femeile aflate la vârsta reproducerii.

Apa joacă și ea un rol important în menținerea sănătății intime. Aceasta ne ajută să rămânem hidratați. Fiecare lichid pe care îl eliminăm – la toaletă -, ne va ajuta să ţinem departe bacteriile „rele”.

Alimentația nesănătoasă este cea care favorizează apariția bacteriilor, candida. Pentru a preveni apariția acestor infecții fungice este important să reduci consumul de produse dăunătoare precum:

  • dulciuri;
  • alcool;
  • anumite alimente precum cartoful sau porumbul;
  • fructele cu conţinut mare de zahăr;
  • cereale care conţin gluten;
  • alimente procesate, cum ar fi margarina, de pildă;
  • siropuri, miere;
  • băuturi acidulate etc.

Regulile minie de igienă intimă și efectuare periodică a controalelor ginecologice joacă și ele un rol important pentru sănătatea sistemului reproducător. Dacă ai grijă la toate aceste aspecte cu siguranță nu ai de ce să te temi.

Interventii si terapii

Ce este chirurgia bariatrică, operația care îți micșorează stomacul: tot ce trebuie să știi

Chirurgia bariatrică este o intervenție chirurgicală asupra stomacului și modifică modul în care alimentele sunt digerate. Este concepută pentru a [...]

Sanatate

înghețată

Roșu în gât de la înghețată? Ce spun medicii despre durerea de gât

Mulți oameni consideră că dacă mănânci înghețată te doare în gât. Adevăr sau mit? Medicii spun însă că înghețata nu [...]

Sanatate

ibuprofen

Ibuprofen vs. paracetamol, duelul medicamentelor în lupta cu COVID-19

Oamenii de știință sunt ocupați în această perioadă pentru a descoperi care sunt cele mai potrivite arme în lupta cu [...]