Top 10 beneficii ale consumului de ouă

ouă
Photo by Trang Doan from Pexels

Ouăle sunt unele dintre puținele alimente care ar trebui să intre în categoria de ”superalimente”. Sunt încărcate de substanțe nutritive, unele dintre acestea fiind extrem de rare în dietele moderne. Iată care sunt cele 10 beneficii oferite de ouă pentru sănătatea voastră, confirmate de studiile de specialitate.

Pentru că tot vine Paștele și veți pune în coșul de cumpărături multe ouă, vă lăsăm mai jos care sunt beneficiile lor pentru sănătate. Iar dacă vreți să fiți siguri de compoziția lor nutrițională, cei de la Toneli, oferă pe site-ul lor toate informațiile despre cum sunt crescute găinile din fermele lor, dar și ce vitamine conțin ouăle comercializate de ei. Și din ce am auzit, Toneli lansează anul acesta și producția de ouă BIO.

Ouăle sunt incredibil de hrănitoare

Ouăle sunt cele mai hrănitoare alimente de pe pământ. Un ou întreg conține toți nutrienții necesari pentru într-un pui. Un singur ou fiert conține:

  • Vitamina A: 6%
  • Vitamina B5: 7%
  • Vitamina B12: 9%
  • Vitamina B2: 15%
  • Fosfor: 9%
  • Seleniu: 22%

Ouăle conțin de asemenea cantități remarcabile de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. De fapt, ouăle sunt mâncarea perfectă pentru că acestea conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie.

Conținut ridicat de colesterol

Dar care nu afectează în mod negativ colesterolul din sânge. Un singur ou conține 212mg, ceea ce înseamnă peste jumătate din aportul zilnic recomandat de 300 mg. Cu toate acestea, e important să rețineți că nivelul colesterolului din sânge nu crește neaparat din colesterolul pe care-l ingerăm din alimente. La 70% dintre oameni, oamenii nu cresc deloc nivelul colesterolului, însă dacă aveți tulburări genetice, e recomandat să limitați consumul de ouă.

Ouă Toneli – de la găini crescute la sol

Creșterea colesterolului bun

Persoanele care au niveluri mari de colesterol bun au de obicei un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Consumul de ouă este folosit pentru a crește nivelul colesterolului bun. Într-un studiu, consumul a două ouă pe zi, timp de șase săptămâni, a crescut cu 10% nivelul colesterolului bun.

Citește și: Mănânci iaurt cu fructe sau cereale? Uite ce spun specialiștii despre el

Oăule conțin colină

Colina este un nutrient important pe care majoritatea oamenilor nu-l poate obține suficient. Colina este un nutrient pe care mulți oameni nici măcar nu-l cunosc, nu știu că există, dar este o substanță extrem de importantă. Colina este utilizată pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier. Un singur ou conține 100mg din acest nutrient extrem de important.

Sunt legate cu un risc redus de boli cardiace

Consumul de ouă pare să schimbe tiparul de particule din colesterolul rău: de la particule mici și dense (proaste), la particule mari. Ceea ce înseamnă un risc redus de boală cardiacă.

Conțin luteină și zeaxantină

Ovital
Ovital – ouă cu sursă de Omega 3

Antioxidanți care au beneficii enorme pentru sănătatea ochilor – una dintre consecințele îmbătrânirii este vederea înrăutățită. Există mai mulți nutrienți care ajută la combaterea proceselor degenerative care ne pot afecta ochii. Două dintre acestea: luteina și zeaxantină, antioxidanți puternici care se acumulează în retină. Studiile au arătat că un consum adecvat din acești nutrienți reduce semnificativ riscul de cataractă și degenerare maculară. Gălbenușurile conțin cantități mari de luteină și zeaxantină.

Omega 3

Nu toate ouăle sunt la fel. Compoziția lor nutritivă variază în funcție de modul în care au fost hrănite și crescute găinile. Ouăle de la găini crescute pe pășune și / sau hrănite furaje îmbogățite cu omega-3 tind să fie mai concentrate în acizi grași omega 3. Studiile arată că a consuma ouă îmbogățite cu omega 3 este un mod foarte eficient de a scădea trigliceridele din sânge. Într-un experiment, consumul a doar cinci ouă îmbogățite în omega 3 pe săptămână, timp de trei săptămâni, a redus trigliceridele cu 16-18%.

Conțin proteină de bună calitate

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteină. De asemenea, conțin toți aminoacizii esențiali, astfel încât corpul tău să fie pregătit pentru a folosi pe deplin proteina din ele și pentru a o asimila. O dietă cu proteină suficientă poate ajuta la pierderea în greutate, la creșterea masei musculare, la scăderea tensiunii arteriale și la optimizarea sănătății oaselor.

Riscul de accident vascular

Multe studii publicate în ultimii ani au încercat să arate relația dintre consumul de ouă și riscul de a dezvolta boli de inimă. Fără rezultat! Nu s-a găsit nicio asociere între ou, bolile de inimă sau accident vascular cerebral.

Te ajută să slăbești

Ouăle sunt alimente bogate în proteină, iar proteina este de departe cel mai sățios macronutrient. Într-un studiu realizat pe 30 de femei supraponderale, consumul de ouă în locul sandvișurilor pentru micul dejun a crescut sentimentele de sațietate și le-a determinat să mănânce automat mai puține calorii pentru următoarele 36 de ore. Într-un alt studiu, înlocuirea unui mic dejun cu sandviș cu un mic dejun de ou a provocat o pierdere semnificativă în greutate pe o perioadă de opt săptămâni.

Pe lângă toate aceste beneficii, ouăle sunt și ieftine, ușor de preparat, merg cu aproape orice mâncare și au un gust minunat.

Afectiuni

blocaj tubar

Blocajul tubar. Ce este, cum se tratează și care sunt efectele lui fertilității?

Trompele sunt ca niște tuburi care conectează uterul de ovare. Ele sunt esențiale pentru concepție. Ovocitul eliberat de ovar la [...]

Afectiuni

copil

Boala obrajilor pălmuiți. Cauze, simptome, tratament

Boala obrajilor pălmuiți este o afecțiune mai puțin cunoscută, care mai poartă denumirea de eritem infecțios sau a cincea boală [...]

Afectiuni

cântar

Bulimia, cauze, diagnostic și tratament

Bulimia este o afecțiune asemănătoare cu anorexia, ambele fiind considerate tulburări de comportament alimentar, potențial fatale. Ceea ce se întâmplă [...]