26 de alimente care scad tensiunea arterială

alimente care scad tensiunea arterială

Care sunt cele mai importante alimente care scad tensiunea arterială și ce nu ar trebui să incluzi în meniul tău, dacă suferi de hipertensiune?

Hipertensiunea arterială afectează 20% din populația adultă.

Persoanele care suferă de tensiune arterială sunt mereu avertizate în privința consumului de sare și alcool.

Însă puține știu că este la fel de important ca anumite alimente să fie incluse în meniu, în special fructele și legumele bogate în potasiu.

Și, pentru ca aceastea să păstreze cât mai mult din concentrația de potasiu, este de preferat să fie consumate crude sau la abur (nu fierte).

Alimente care scad tensiunea arterială

Dacă suferi de hipertensiune arterială, anumite alimente te pot ajuta să scazi tensiunea arterială și, astfel, să previi bolile cardiovasculare.

Legumele uscate bogate în potasiu recomandate pentru persoanele hipertensive sunt: fasolea albă, fasolea roșie, boabele de mazăre. Acestea conțin între 1,0 și 1,6 g potasiu la suta de grame.

Uleiul de in, de nucă, de rapiță sunt bogate în acizi grași esențiali și favorizează fluiditatea sângelui, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale.

Rădăcinoasele pe care trebuie să le incluzi în meniu: păstârnacul, rădăcina de țelină și cartoful dulce. Acestea conțin între 337 și 505 mg de potasiu la 100 de grame.

Peștele gras (somonul, tonul, sardinele, macroul) este o sursă excelentă de omega-3, cu efect benefic asupra reglării tensiunii arteriale. Se recomandă consumul a două porții de 100 de grame pe săptămână.

Ciupercile sunt bogate în fosfor și potasiu, două minerale care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Acestea reglează și nivelul de colesterol din sânge. Pot fi consumate zilnic pentru că sunt sărace în calorii.

Legumele verzi care sunt bogate în potasiu sunt: spanacul, anghinarea, broccoli. O porție de 100 g de broccoli crud conține 300 mg de potasiu.

Alte alimente care ajută la reglarea tensiunii

Organele (ficat, rinichi, limbă) sunt bogate în flavonoide și ajută la reglarea tensiunii arteriale. Pot fi consumate de două ori pe săptămână, alternând cu carne de pasăre și pește gras.

Usturoiul are un continut semnificativ de potasiu (530 mg la 100 g). În plus, ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și la prevenirea aterosclerozei.

Turmericul este un cardio-protector capabil să relaxeze pereții vaselor de sânge și să regleze tensiunea arterială. Se poate adăuga atât în mâncăruri sau în smoothie-uri.

Fructele cele mai bogate în potasiu sunt: curmalele, fructul pasiunii și bananele (320 mg la 100 g).

Un alt desert recomandat, ciocolata neagră este bogată în flavonoide, ce îmbunătățesc dilatarea arterelor, și potasiu (3,9 g la 100 g). Dacă vrei să scazi tensiunea arterială, poți să mănânci unul sau două pătrățele de ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao.

Pentru a evita creșterea tensiunii arteriale, persoanele hipertensive trebuie să evite: sarea, alcoolul, alimentele procesate și semipreparate, carnea și peștele afumat, alimentele prăjite, băuturile dulci, sosurile din comerț (soia, maioneză).

Foto: pexels.com

Sanatate

masca

Este sa nu periculos aerul expirat prin mască? Ce spun medicii

Masca de protecție și chiar și cea din bumbac ajută nu doar la limitarea răspândirii noului coronavirus în comunitate, ci [...]

Afectiuni

genunchi

Entorsa la genunchi. Ce e de făcut pentru a evita intervenția chirurgicală?

Pandemia a redus spre deloc activitatea fizică, mai ales în cazul sportivilor sau a celor care obișnuiau să meargă, periodic, [...]

Afectiuni

Hernia inghinala

Hernia inghinală. De ce apare, cum se manifestă și cum se tratează.

Hernia inghinală reprezintă o exteriorizare la nivelul regiunii inghinale (datorită existenței unor zone slabe parietale) a unor organe intraabdominale: corn [...]