Te-ai gândit vreodată să renunți la apa îmbuteliată? Iată care ar fi argumentele, dar și alternativele

apă
Imagine de Willfried Wende via Pixabay

Apa este un element cheie pentru ca organismul uman să funcționeze corect. Funcționarea corectă a organismului depinde de apa pe care o consumi, de calitatea ei, deci este un element esențial pentru a trăi.

Pentru că fără apă nu se poate trăi, companiile au profitat de acest lucru și au exploatat la maximum domeniul, astfel încât prețurile pentru o sticlă de apă pot întreține o afacere de succes.

Se pare însă că apa îmbuteliată, în ciuda eforturilor companiilor de a ne face să credem că apa lor este ceaa mai bună, nu este cea mai sănătoasă alternativă și nici cea mai rațională din punct de vedere economic. De ce?

Iată mai jos care sunt argumentele:

Sticlele de plastic, cel mai des folosit ambalaj pentru apa îmbuteliată, sunt de fapt nocive pentru mediul înconjurător și acest lucru se cunoaște foarte bine. Globalcitizen.org ne spune că doar unul din cinci recipiente folosite de companiile care produc apă îmbuteliată sunt biodegradabile.

Alte argumente puternice țin de materia de care este nevoie pentru a produce sticlele din plastic:

  • energia electrică necesară pentru a putea îmbutelia apa este suficientă pentru 190.000 de locuințe, deci consumul este imens;
  • este nevoie de trei ori mai multă apă pentru a produce o sticlă din plastic decât pentru a o umple;
  • combustibilul folosit pentru a produce sticle din plastic pentru un an de zile este suficientă pentru a alimente 1 000 000 de mașini tot pentru un an.

Chiar dacă cele mai multe companii au ales să își facă publicitate integrând în reclame izvorale de unde iau apa pentru a fi îmbuteliată în sticle, s-a dovedit de-a lungul timpului că apa aceasta nu are o calitatea superioară față de cea de la robinet. Pe lângă faptul că este tratată cu raze ultraviolete, diferența de preț dintre cele două este enormă.

Plasticul care se folosește pentru apa îmbuteliată nu numai că afectează mediul, dar este nociv și pentru organism

Plasticul care se folosește pentru apa îmbuteliată nu numai că afectează mediul, dar este nociv și pentru organism. Chiar dacă majoritatea companiilor folosesc plastic fără BPA, acesta este mai puțin toxic față de altele plastice, dar tot are în compoziție compuși chimici, care pot ataca organismul dacă sticlele nu sunt păstrate la temperaturi optime.

Bisfenol A, cunoscut sub denumirea de BPA, este un compus chimic folosit în producerea de material plastic. Dar ce este BPA, de ce este atât de controversat și cum putem să ne ferim de el? Iată mai jos informațiile de care ai nevoie:

  • O sticlă de apă reutilizabilă este o variantă în locul sticlelor din plastic pe care le arunci zilnic.
  • O altă variantă este montarea unui filtru la chiuvetă, în acest fel va crește mult calitatea apei. Apa din reţelele oraşelor se distribuie în stare potabilă, însă se poate contamina pe traseu, din cauza stării necorespunzătoare a conductelor din reţelele de distribuţie. O soluţie eficientă pentru a avea în mod constant o apă curată şi sigură pentru băut şi gătit sunt sistemele de filtrare.
  • Tot o soluție la îndemână este și cana din sticlă cu filtru biodegradabil, care se poate achiziționa foarte ușor din magazine.

Apa filtrată de la robinet este prima recomandare pentru consumul zilnic atât al copiilor, dar și al adulților. Aceasta asigură conţinutul minerale necesar organismului, fără să producă dezechilibre gastrice, renale sau de altă natură, printr-un aport nepotrivit de elemente.

Lifestyle

Iuliana Tudor, secretul unui trup de invidiat, la 45 de ani

La cei 45 de ani ai săi, Iuliana Tudor este într-o formă fizică de invidiat. Pe lângă naturalețea pe care [...]

Sanatate

Lapte de vacă într-o cană cu niște biscuiți alături

Avantajele și dezavantajele consumului de lapte de vacă

Laptele de vacă poate oferi proteine, calciu și vitaminele B-12 și A, printre alte beneficii. Poate fi o parte nutritivă [...]

Alimente

fast food

Ce să nu comanzi niciodată la fast-food

Produsele fast-food sunt în topul preferințelor culinare chiar și la mulți de la lansarea lor pe piață. Chiar dacă au [...]