Salata verde este o legumă care a fost cultivată în urmă cu 3000 de ani de către egipteni. Romanii și grecii au adus-o mai apoi în Europa, iar de atunci și până acum au apărut mai multe sortimente:
Proprietăți nutritive ale salatei
100 de grame de salată verde conține următoarele substanțe nutritive:
Beneficiile salatei pentru organism
Salata verde ajută la tratarea constipației datorită nivelului ridicat de celuloză.
Ameliorează insomnia și durerile de cap pentru că are în componență o substanță numită lectucarium, care are capacitatea de a induce somnul.
Salata verde ajută la tratarea anemiei datorită faptului că are o cantitate mare de fier, iar introducerea salatei în dieta zilnică ajută la creșterea valorilor hemoglobinei din sânge. Fierul se poate absoarbe mai repede din salată decât din alte suplimente alimentare.
Salata verde este recomandată în timpul sarcinii deoarece conține acid folic care ajută la prevenirea anemiei. Despre salată se spune că previne avortul și le ajută cu lactația pe mamele care alăptează.
Este o sursă bogată de vitamina K, o vitamină care are un rol important în protejarea masei osoase și previne osteoporoza.
Salata verde conține și cantități mari de minerale precum fierul, calciul, magneziul și potasiul. De exemplu cuprul este necesar pentru producerea de celule roșii din sânge. Fierul este esențial pentru formarea celulor roșii din sânge.
Cum se păstrează salata verde
Pentru a beneficia de toate proprietățile ei, atunci când alegi salata verde, aceasta trebuie să aibă o culoare intensă și o textură crocantă. Trebuie evitate căpățânile care au frunze ofilite sau pătate. Fiecare soi de salată necesită condiții speciale de păstrare, deci metode diferite de depozitare.
Salata romană, salatele Lolla Rossa și Lolla Bianco şi salata frisee trebuie mai întâi spălate şi șterse pentru a îndepărta excesul de apă înainte de a fi depozitate în frigider. Salata europeană nu trebuie spălată înainte de depozitare.
Pentru a păstra prospețimea salatei, trebuie să o învelești într-o pungă de plastic sau să o pui la frigider.
Salata trebuie spălată bine din cauza substanțelor cu care se tratează. Se înlătură întotdeauna primele 2-3 frunze, iar restul se desprind de pe cotor și se trec prin jet de apă sau se lasă pentru jumătate de oră în apă cu sare.