Salata verde, o multitudine de beneficii pentru organismul uman

salată verde
Imagine de Congerdesign via Pixabay

Salata verde este o legumă care a fost cultivată în urmă cu 3000 de ani de către egipteni. Romanii și grecii au adus-o mai apoi în Europa, iar de atunci și până acum au apărut mai multe sortimente:

  • salata europeană care are frunzele sub forma unor căpățâni;
  • salata cu frunze crocante sau salata iceberg care seamănă foarte mult cu varza;
  • salata chinezească are frunze lunguiețe, care are un gust amărui;
  • salata romană are frunzele lungi și crocante și formează o căpățână compactă;
  • salata frisee are frunze mari și dantelate, cu un gust ușor piperat;
  • salata crocantă de vară cu frunze mari și pete roșii;
  • salata Lolla Rossa și Lolla Bianco, cu frunze lungi, fragede și gustoase

Proprietăți nutritive ale salatei

100 de grame de salată verde conține următoarele substanțe nutritive:

  • 2.2 g carbohidrati;
  • 1.1 g fibre alimentare;
  • 0.2 g grasimi;
  • 1.4 g proteine;
  • 96 g apa;
  • 166 g vitamina A;
  • 73 g vitamina B9 sau acid folic;
  • 4 mg vitamina C;
  • 24 micrograme vitamina k;
  • 1.2 mg fier;
  • 60 kj (10 kcal) – energie.

Beneficiile salatei pentru organism

Salata verde ajută la tratarea constipației datorită nivelului ridicat de celuloză.

Ameliorează insomnia și durerile de cap pentru că are în componență o substanță numită lectucarium, care are capacitatea de a induce somnul.

Salata verde ajută la tratarea anemiei datorită faptului că are o cantitate mare de fier, iar introducerea salatei în dieta zilnică ajută la creșterea valorilor hemoglobinei din sânge. Fierul se poate absoarbe mai repede din salată decât din alte suplimente alimentare.

Salata verde este recomandată în timpul sarcinii deoarece conține acid folic care ajută la prevenirea anemiei. Despre salată se spune că previne avortul și le ajută cu lactația pe mamele care alăptează.

Este o sursă bogată de vitamina K, o vitamină care are un rol important în protejarea masei osoase și previne osteoporoza.

Salata verde conține și cantități mari de minerale precum fierul, calciul, magneziul și potasiul. De exemplu cuprul este necesar pentru producerea de celule roșii din sânge. Fierul este esențial pentru formarea celulor roșii din sânge.

Cum se păstrează salata verde

Pentru a beneficia de toate proprietățile ei, atunci când alegi salata verde, aceasta trebuie să aibă o culoare intensă și o textură crocantă. Trebuie evitate căpățânile care au frunze ofilite sau pătate. Fiecare soi de salată necesită condiții speciale de păstrare, deci metode diferite de depozitare.

Salata romană, salatele Lolla Rossa și Lolla Bianco şi salata frisee trebuie mai întâi spălate şi șterse pentru a îndepărta excesul de apă înainte de a fi depozitate în frigider. Salata europeană nu trebuie spălată înainte de depozitare.

Pentru a păstra prospețimea salatei, trebuie să o învelești într-o pungă de plastic sau să o pui la frigider.

Salata trebuie spălată bine din cauza substanțelor cu care se tratează. Se înlătură întotdeauna primele 2-3 frunze, iar restul se desprind de pe cotor și se trec prin jet de apă sau se lasă pentru jumătate de oră în apă cu sare.

Sport

Dr. Cornel Brotac

VIDEO. Ce exerciții fizice trebuie să faci în izolarea impusă de epidemia de Coronavirus

Epidemia de Coronavirus a venit la pachet cu izolare. Izolarea a venit la pachet cu sedentarismul. Sedentarismul a venit la [...]

Sanatate

igienă

Ce trebuie să faci atunci când ajungi acasă. Măsuri de protecție împotriva COVID-19

După ce s-a aflat că acest nou virus care afectează întreaga lume rezistă câteva ore bune atât pe haine, cât [...]

Afectiuni

mâini

Lupusul, simptomele bolii cu o mie de fețe

Lupusul este o boală inflamatorie autoimună, ceea ce înseamnă că organismul își distruge propriile țesuturi. Este supranumită boala celor o [...]