Testările combinate de grup: ce sunt și cum pot ajuta la combaterea COVID-19

coronavirus
Imagine de Cottonbro via Pexels

Se numește testarea combinată de grup, pooling, și este o nouă metodă de depistarea a Covid-19. Aceasta a intrat în atenția cercetătorilor pentru că permite ca mai mulți oameni să fie testați simultan și presupune un proces mai rapid și mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat în urmă cu trei zile un ghid provizoriu de recomandări pentru folosirea procedurilor de testare combinată de grup pentru diagnosticarea și monitorizarea SARS-CoV-2.

Testarea de grup sau testarea de lot, cum mai este denumită, presupune combinarea probelor prelevate din aparatul respirator (exsudate) de la mai mulți oameni, acestea urmând să fie analizate în cadrul unui singur test de laborator pentru depistarea virsului SARS-CoV-2.

Această nouă metodă de testare se folosește pentru că permite laboratoarelor să testeze mai multe probe odată, folosind, deci, mai puțini reactivi. Este o metodă folositoare, de exemplu în cazul unui grup de muncitori care ar reveni la locul de muncă.

Dacă un test combinat de grup are rezultat negativ, atunci toate probele care au fost folosite la acel unic test se presupune că sunt negative. Cu alte cuvinte, toți oamenii cărora le-au fost prelevate probe pentru lotul respectiv sunt considerați sănătoși.

Dacă testul combinat de grup este însă pozitiv, atunci va trebui depistată proba sau probele pozitive. Și atunci, fie fiecare probă folosită pentru testul colectiv va trebui să fie retestată individual, fie se poate folosi o reîmpărțire pe grupuri mai mici pentru respectivele probe, pentru a depista, din aproape în aproape, care exact sunt cele pozitive.

Avantajele testării de grup sunt multiple: poți obține dintr-o singură testare o mulțime de rezultate negative, ar mai ușura din presiunea care se pune asupra spitalelor, iar specialiștii spun că testare masivă ar fi utilă și pentru încetinirea răspândirii virusului, pentru că i-ar identifica mai repede dintr-o colectivitate pe purtători și ei ar fi izolați mai repede, înainte de a mai infecta și alți oameni.

În cazul unei comunități unde există o rată mare de infecții, în jurul a 10 la sută, atunci testarea combinată de grup devine ineficientă, pentru că ar fi nevoie de prea multe teste ulterioare de identificare a celor infectați.

Un alt dezavantaj este că rezultatele unor astfel de teste colective ar putea fi într-o măsură mai mare fals negative. Probele combinate au o concentrație mai mică de material viral, făcând mai dificilă depistarea urmelor genetice ale noului coronavirus.

Sursa: digi24.ro

Timp liber

canapea

Fă-ți casa un loc mai zen! Uite câteva sfaturi utile care te vor ajuta

Se vorbește mult, în jurul nostru, despre wellness, despre terapie, relaxare și meditație. Și mai ales acum, când avem nevoie [...]

Noutati

scoala

Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există risc de infectare? Un avocat răspunde.

În funcție de scenariul specific fiecărei localități, copiii se vor putea reîntoarce la școală în mod fizic începând cu data [...]

Familie

casă

Cadouri de casă nouă. Cum să îi faci fericiți pe cei apropiați

Entuziasmul este mare atunci când casa este nouă. Totul este curat și ordonat, cele mai multe obiecte sunt noi, dar [...]