Fațetele dentare sunt din ce în ce mai căutate în cabinetele stomatologice. Pentru că în jurul acestei proceduri s-au construit tot felul de teorii, am discutat cu Dr. Anca Vereanu, medic primar stomatolog, specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie orală, despre cum se realizează fațetele, cum se întrețin, dar și cât de sănătoase sunt pentru pacient.
Oamenii sunt tot mai mult interesați de cum arată, ce poartă, în ce vacanțe merg sau ce mașini conduc. Bineînțeles că un rol important îl joacă fizionomia, aspectul feței și pentru a avea un aspect frumos dinții reprezintă unul dintre elementele principale care asigură frumusețea feței.
Fațetele sunt recomandate atunci când există nemulțumiri legate de culoarea dinților sau integritatea lor. Mă refer la dinți care au fost cariați și care au diferite obturații (plombe) care și-au modificat culoarea și arată rău. De asemenea, fațetele sunt recomandate și în cazuri în care există înghesuiri ușoare sau spațieri între dinți și se dorește o aliniere perfectă a dinților. În cazul în care aceste înghesuiri de dinți sunt mari ar fi de recomandat purtarea unui aparat dentar înaintea fațetelor deoarece rezultatul estetic ar fi unul superior.
Fațetele sunt recomandate și chiar pe dinții frumoși dar care sunt puțin înfundați și nu susțin buza superioară. Sunt multe fete care-și doresc buze mai mari, mai evidente și acest lucru se poate obține foarte frumos prin fațete dentare ușor mai bombate care să arunce în față buza superioară cu efect permanent.
Ca o paranteză aș vrea să sfătuiesc fetele tinere ca înainte de a-și injecta în exces buza superioară să își facă dinții, fațete sau coroane dacă este nevoie și apoi să se injecteze dozând cantitatea de acid hialuronoic atât cât este nevoie. Fațetele pot avea acest efect de mărire a buzelor, fiind un efect permanent, nu temporar ca acidul.
De asemenea, fațetele sunt recomandate când se doresc dinții puțin mai lungi. Persoanele care au dinții scurți, fie că așa sunt ei sau că sunt tociți (spunem noi abrazați), par mai bătrâne. Și în acest caz lungirea dinților dă aspect de întinerire cu un efect foarte vizibil. Cu înaintarea în vârstă buza superioară se lasă și cade. Este un moment în care fațetele pe dinții frontali vin să ajute în susținerea buzei superioare și să redea aspectul mai tineresc.
Fațetele nu sunt recomandate atunci când persoana mușcă cap la cap pe dinți și atunci poate ar trebui un tratament ortodontic înainte sau când dinții sunt foarte cariați și afectați și necesită acoperirea cu coroane. Fațetele sunt recomandate pe dinți integri. Pe dinți cu obturații mari sau chiar lipsă de substanță se recomandă coroane pentru asigurarea rezistenței și conservării dintelui.
Fațetele sunt unelte în estetica dentară, dar pot rezolva și probleme mai mici cum ar fi acoperirea leziunilor cuneiforme sau a cariilor de colet care nu se mai extind odată ce pui fațete. În cazul retracțiilor gingivale, fațetele nu rezolvă problema ci doar o acoperă temporar pentru că retracțiile gingivale au cauze multiple și serioase care trebuie tratate înainte de aplicarea fațetelor. Altfel fenomenul continuă și fațetele nu sunt o soluție.
Dacă fațetele sunt făcute „cu cap”, adică ele sunt rezultatul unei analize complexe a stării pacientului, a unei mușcături corecte, a poziției dinților care urmează a fi acoperiți cu fațete, atunci fațetele sunt foarte ok de pus. În schimb, dacă se recomandă fațete în cazul unei mușcături incorecte sau în cazul unor dinți foarte înghesuiți sau nealiniați – medicul va trebui să șlefuiască foarte mult din dinte pentru a putea face aliniere și astfel structura dintelui va avea de suferit și se va pierde din rezistența lui.
Dacă dinții sunt cât de cât aliniați, nu se va lua mult din dinte și integritatea dintelui nu va fi afectată. Există cazuri în care nu se ia deloc din dinte – fațetele cu tehnica prepless. Adică fără preparare – caz în care suprafața dintelui nu este frezată decât minimal spre deloc. Acesta este cazul ideal. Orice caz cu dinți înghesuiți poate fi transformat în caz ideal dacă pacientul înțelege să poarte aparat o perioadă pentru îndreptarea dinților, iar la final prepararea lor pentru fațete va fi minimală, deci integritatea dintilor va fi conservată.
Fațetarea reprezintă în primul rând o analiză a feței pacientului și o discuție foarte clară asupra dorințelor lui. Se analizează proporțiile feței, statura pacientului, culoarea pielii, a buzelor și a mucoaselor – gingiilor. Pacienții au în general idei foarte clare despre cum vor să arate dinții lor, lucru care ne ajută și ghidează mult în discuții. Dar de asemenea trebuie evaluat dacă dinții pe care și-i dorește fiecare pacient vin bine la el în gură. Se începe prin amprentarea dinților așa cum sunt ei inițial. Acum dispunem de tehnică digitală și lucrul acesta se face cu scanner intraoral. Se fac niște modele de studiu pe care tot digital, printr-un program în computer, simulăm forma ideală pentru fiecare pacient în concordanță cu dorințele lui. Aceasta formă este transpusă într-o matriță și este transferată la pacient în gură. Practic îi facem fațete provizorii direct în gură, pe formele pe care le-am agreat urmând discuții și păreri despre ce am putea schimba, ce ne-ar place mai mult ca formă, unghiuri sau lungimi de dinți. Pacientul pleacă acasă cu aceste fațete provizorii pentru a putea aprecia în liniște dacă este mulțumit de formă, dacă vorbește corect, fără alterarea dicției și fonației – lucru extrem de important care nu poate fi apreciat pe scaunul stomatologic într-o oră. Dacă lucrurile decurg bine se trece la faza de confecționare finală a fațetelor în acord cu forma stabilită. Dacă sunt modificări de făcut, se fac urmând altă perioadă de apreciere. Doar când s-a ajuns la forma ideală, confortabilă și frumoasă se fac definitivele. Fațetele dentare sunt elemente importante și graba nu e bună. Sunt lucrări scumpe și cu atât mai mult necesită atenție, răbdare și hotărâre. Costul fațetelor reflectă toate aceste etape și nu în ultimul rând priceperea medicului care pe lângă cunoașterea formelor și culorilor trebuie să aprecieze foarte fin psihologia pacienților și moderarea comunicării pentru rezultatul final ideal.
Este o procedură nedureroasă deoarece se face sub anestezie locală. Durează puțin sau mult în funcție de pașii care urmează de urmat în fiecare caz în parte. Dacă nu sunt corecții ortodontice de făcut, în 3 ședințe pacientul este cu fațetele în gură.
În experiența mea de peste 25 ani, nici un pacient nu și-a dorit să revină la forma inițială deoarece toți au arătat mult mai bine cu fațete. Dar revenirea la forma inițială nu se poate face decât la procedura prepless și totuși cu suprafața smalțului deteriorată de cimenturile fațetelor. Deci se recomandă ca atunci când ai decis că vrei fațete ar trebui să știi că nu prea există reversibilitate. Dar oricum aceasta este o întrebare retorică. După ce ai fost frumos nimeni nu mai vrea înapoi la urât. Pentru că fațetele se pun să fii mai frumos. De ce ai vrea să le dai jos? Poate doar ai vrea să le schimbi pentru ca au fost nereușite. Dacă medicul nu are experiență și un simt artistic, al proporțiilor și al simetriilor și de asemenea talentul pentru frumos, fațetele nu vor fi ce trebuie și pacienții nemulțumiți. Dar găsirea unui medic priceput este rețeta.
Nu există riscuri majore. Se poate întâmpla descimentarea unei fațete datorită unor traumatisme pe dinți cum ar fi niște alimente foarte dure care prin șoc traumatic pot descimenta fațeta sau o pot chiar sparge. Dar fațeta se reface imediat și problema se rezolvă pe loc.
Fațetele nu necesită proceduri speciale de igienă. Igiena clasică este suficientă. În plus, aș recomanda folosirea dușului bucal cât de des se poate. Dacă nu zilnic, măcar o dată la 2 zile. Și sănătatea dinților va fi asigurată.
Fațetele se fac din ceramică integrală care are un aspect natural. Există mai multe grade de translucență în funcție de cum arată dinții naturali. Cele mai frumoase sunt cele cu translucență maximă, dar nu se pot face decât pe dinți care nu au afectare, discolorații sau obturații și pivoți. În aceste cazuri trebuie folosite translucențe mai mici, mai opace pentru a nu transpare un dinte închis la culoare sau un pivot.
Cum am precizat și mai sus, nu fațeta costă în sine ci manopera medicului și viziunea lui de a-ți face ce ți se potrivește cel mai bine. Costul materialului efectiv poate nu este foarte ridicat și de fapt este și neimportant. Important este să beneficiezi de forma ideală care pe fața ta să vină perfect. Acest aspect îl decide medicul prin experiență, pregătire și vocație. De aceea vom găsi prețuri în oraș de la 300 euro la 1000 euro o fațetă. Doctorul face diferența. Nimic altceva. El decide formele. El decide cu ce tehnician lucrează. El poartă responsabilitatea. Acest lucru se plătește.
Nu am auzit așa ceva și nu sunt de acord. Adolescenții și copiii trebuie învățați să se spele pe dinți, trebuie controlați și monitorizați de părinți și aduși la controale periodice la medici. Fațetele ar trebui recomandate de medic la adolescenți doar dacă există probleme majore. Altfel această decizie trebuie să apartină unei persoane mature care să decidă în cunoștință de cauză asupra aplicării fațetelor și a momentului lor.
Oricând este nevoie pe dinții definitivi dar după vârsta de 16 ani. Înainte de majorat doar cu acordul părinților. În general am încercat să sfătuiesc amânarea fațetelor la foarte tineri dacă nu existau motive întemeiate. Prefer să decidă pacientul atunci când are maturitatea să ia o astfel de decizie și dacă este adolescent încerc să îl coordonez în luarea deciziei expunând toate argumentele pro și contra.
Atunci când remarcă retracții gingivale, carii sub fațete sau deteriorarea lor. Sau când nu mai este mulțumit de formă și culoare. În condiții normale, dacă au fost executate corect fațetele pot arăta foarte bine și după 15 ani.
Fațetele nu pot duce la nici o boală. Problema e că ele sunt de multe ori recomandate pe fondul unei boli nedescoperite. Parodontoza tratată corect poate coabita foarte bine cu fațetele, de multe ori este și recomandat să fie aplicate fațete pe dinți cu parodontoză. Dar monitorizarea medicala la 6 luni este obligatorie.
Gingivita apare din cauza unei igiene defectuoase sau a unei adaptări incorecte a marginii fațetelor la dinte. Acolo retenționează alimente și apare gingivita și apoi retragerea gingiei și a osului.
Apariția problemelor gingivale tine de multe ori de adaptarea incorectă a marginilor coroanelor sau fațetelor și acest lucru intră în responsabilitatea medicală a doctorului.
Deci alegerea doctorului care face o astfel de lucrare este definitorie în aspectul și longevitatea fațetelor sau coroanelor dentare. Alegerea medicului în funcție de preț sau culoarea prea albă a dinților care l-au consacrat este exact criteriul greșit. Expertiza medicului trebuie luată în considerare și datele pe care ți le oferă în cadrul primei consultații ar trebui să fie criterii de alegere a celui pe mâna căruia îți dai sănătatea dentară, estetică și frumusețea.