Te scoate din sărit când cineva plescăie sau soarbe ciorba? Studiile spun că ești un geniu

supa
Photo by Henrique Félix on Unsplash

Cu siguranță și pe tine te deranjează atunci când te afli la o masă cu o persoană care soarbe ciorba sau mestecă mâncarea cu gura deschisă. Aceste sunete sunte printre cele mai neprietenoase și nu degeaba suntem învățați încă de mici ca atunci când mâncăm să mestecăm cu gura închisă.

Dacă te numeri printre persoanele care nu suportă absolut deloc aceste sunete, atunci avem o veste bună pentru tine. Această hipersensibilitate se numește misofonie și se pare că cei care o au sunt persoane foarte inteligente. Misofonia este de fapt o tulburare în care diferite sunete sunt un declanșator emoțional. Cercetătorii spun că cel mai probabil este o reacție normală a creierului la anumite sunete. Reacțiile celor care nu suportă sunete precum plescăitul, sorbitul, sforăitul, trosnitul oaselor pot fi deverse, de la furie până la stări de panică.

În urma acestui studiu s-a constatat că există o legătură puternică între cei care suferă de misofonie, hipersensibilitate la sunete, și răspunsurile lor creative.

Misofonia presupune ca pacientul să fie extrem de deranjat, aproape exasperat, de sunetele produse de mestecat sau respiraţie, acesta având reacţii exagerate şi agresive faţă de ceilalţi. “Aversiunea față de sunet”,așa cum mai este numită, e diagnosticată foarte rar. Potrivit Centrului Medical Academic (AMC) din Amsterdam, cei care suferă de misofonie simt dezgust, furie sau frustrare la auzul anumitor sunete. Simptomele sunt atât de severe, încât cei care o au ajung să sufere enorm, chiar să se izoleze. Nu pot mânca împreună cu alți oameni, nu pot dormi sau lucra în aceeași cameră cu alți oameni.

Cum s-a ajuns la concluzia că persoanele care suferă de misofonie sunt niște genii? Cercetătorii Universității Northwestern din Illinois sunt cei care susțin acest lucru în urma unui studiu realizat pe 100 de persoane. Participanților li s-a cerut să ofere răspunsuri creative la anumite scenarii într-un timp relativ scurt, iar cercetătorii au notat reacțiile lor la anumite sunete care se auzeau în timp ce ei încercau să îndeplinească cerința.

Chiar dacă boala a căpătat numele de „misofonie” în anul 2001, oamenii de știință fiind reticenţi dacă această „ură faţă de sunete” ar putea fi încadrată la boli mintale, abia recent s-a descoperit că persoanele afectate chiar prezintă diferenţe semnificative în lobul frontal din creier. Este o afecțiune modernă, care ușor ușor începe să fie recunoscută pe plan international, dar din păcate este prezentă la mai bine de jumătate din populația lumii.

Timp liber

gastronomie

Trenduri culinare în anul 2020

Vrei să fii în trend chiar și atunci când ești la restaurant? Sigur că da, ar spune mulți. Cum altfel [...]

Sanatate

pastile

Cele mai eficiente suplimente alimentare care întăresc imunitatea

Sistemul imunitar este format din totalitatea celulelor, substanțelor chimice și proceselor complexe care au loc în organism atunci când se [...]

Sanatate

Coronavirus. Cele mai noi informații | LIVE TEXT

27 Martie | 14:57 – Premierul britanic, Boris Johnson, confirmat pozitiv. Informația vine de pe contul său de Twitter. ”În [...]