Ce trebuie să mănânce un copil care are diaree

diaree
Imagine de Gustavo Fring via Pexels

Dacă în trecut regimul alimentar la copii atunci când aveau diaree însemna un meniu compus numai din banane, orez, mere și pâine prăjită, iată că noile studii au dezvăluit că acest reguli sunt depășite.

Află care sunt alimentele permise și care sunt alimentele ce trebuie evitate atunci când copilul tău are diaree.

Ce este diareea și când apare la copii

Așa cum se întâmplă de fiecare dată, totul diferă în funcție de organismul fiecăruia. Diareea reprezintă scaune moi sau apoase, iar în timp ce la unii copii poate dispărea în câteva zile, la alții se poate agrava și se poate ajunge foarte ușor la deshidratare.

Ca regulă generală, de obicei scaunele moi apar după ce se instalează gastroenterita. Aceasta este o infecție virală a stomacului și intestinelor care cauzează de obicei febră, dureri abdominale, vărsături și diaree. După recuperarea acestei boli acute, intense, copilul poate continua cu scaune frecvente nedureroase, dar să se simtă bine în general. Alte cauze ar putea fi unele tratamente medicale, precum antibioticele.

De ce nu mai este valabil meniul enunțat mai sus pentru diaree? Pentru că medicii pediatri au ajuns la concluzia că acesta are un conținut scăzut de fibre, proteine ​​și grăsimi, astfel că alimente precum banane, orez și pâine prăjită nu oferă suficientă valoare nutrițională astfel încât să poată ajuta copilul să se recupereze după o infecție gastrointestinală.

Academia Americană de Pediatrie recomandă acum copiilor să mănânce o dietă normală, bine echilibrată, adecvată vârstei lor în termen de 24 de ore de la îmbolnăvire. Dieta trebuie să includă un amestec de fructe, legume, carne, iaurt și carbohidrați. Pediatrii spun că majoritatea copiilor cu diaree ușoară pot primi inclusiv lapte normal sau sub formă de formulă. Conform acestora, alăptarea bebelușilor poate continua, dar cel mai în măsură să alcătuiască un meniu pentru tratarea scaunelor moi și apoase este medicul care i-a făcut copilului controlul.

În caz de diaree mai sunt recomandate lichide speciale și anume cele pe bază de elctroliți pentru că acestea sunt în măsură să înlocuiască apa și sărurile pierdute în timpul diareei, dar medicul este cel care vă va spune cum să le administrați și în ce cantitate.

De reținut este faptul că dacă copilul vomită, are diaree și prezintă semne de deshidratare, cel mai bine este să îl vadă urgent un doctor pentru că cei mici se pot deshidrata extrem de ușor, iar acest lucru le poate pune viața în pericol.

Ce alimente sunt permise

Sunt recomandate cerealele și pâine integrală, fructele și legumele fierte (fasole verde, morcovi, ciuperci, sfeclă, sparanghel, cartofi copți, dovleac). Aceste legume conțin multe vitamine precum A, B și C, care susțin sănătatea mucoasei tractului intestinal și încurajează vindecarea. Pe lângă legume, carnea slabă (pui, curcan, pește), dar și carnea de vită și porc la cuptor sau fierte, tonul la conservă, ouăle fierte, pastele și tăițeii din făină albă pot fi de asemenea utile.

Se pot consuma și produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, dar dacă acestea duc la agravarea stării copilului, este recomandat să fie evitate câteva zile.

Sunt de evitat băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și lichidele cu mult zahăr, deserturile gelatinoase, prăjelile și mâncarea fast-food. De asemenea se evită fructele și legume care dau senzația de balonare precum broccoli, ardei, mazăre, fructe de pădure, prune, năut, porumb.

Afectiuni

Un termometru cu mercur care este ținut în mână

Scarlatina: ce este, cauze, simptome și tratament

Scarlatina este o boală bacteriană care se dezvoltă la anumite persoane care au streptococ. Scarlatina prezintă o erupție roșie aprinsă [...]

Timp liber

valentine's day

Valentine’s Day. Cum a apărut și când a fost sărbătorită prima dată Ziua Îndrăgostiților?

Ziua Îndrăgostiților este un prilej bun de a sărbători dragostea în fiecare an. Cuplurile de îndrăgostiți se folosesc de această [...]

Sanatate

țânțari

Țânțarii sunt inamicii numărul 1 vara. Cum își aleg victimele și de ce îi înțeapă mai mult pe unii decât pe alții

Mușcăturile de țânțari sunt poate cele mai neplăcute mușcături de insecte și, în vreme ce unele persoane sunt mușcate constant, [...]