Ce sunt probioticele și care sunt beneficiile lor asupra organismului

lactate
Imagine de Bogdan Sanfira via Pixabay

În ultima vreme, probioticele au câștigat din ce în ce mai multă popularitate, dar puțini sunt cei care știu care sunt cu adevărat beneficiile lor și pentru ce se folosesc.

Probioticele sunt de fapt organisme vii care se găsesc în interiorul tractului digestiv și ajută organismul să absoarbă substanțele nutritive și să combată infecțiile. În intestine se află peste 500 de specii diferite de microorganisme, al căror total se ridică la nu mai puțin de 100 de trilioane!

Lactobacillus și Bifidobacterium sunt două bacterii benefice care există în organism din prima zi de viață, iar mai apoi ele sunt asigurate de laptele matern și de alimente precum iaurt, chefir, lapte bătut și alte produse lactate fermentate, brânză proaspătă de vaci, ciocolată neagră, varză murată și murături.

Beneficiile probioticelor

Este numai un mit faptul că bacteriile doar îmbolnăvesc. Studiile au demonstrat de-a lungul anilor că unele boli pot fi tratate cu alimente sau suplimente care conțin bacterii vii.

Administrarea probioticelor s-a dovedit benefică pentru organism și o mulțime de afecțiuni gastro-intestinale pot fi tratate cu ajutorul lor. Nu toate probioticele sunt însă la fel. Tulpini diferite de bacterii au efecte diferite. De exemplu, o tulpină care contribuie la combaterea organismelor care duc la apariția de carii la nivelul dinților e posibil să nu acționeze și la nivel intestinal.

Vezi mai jos câteva afecțiuni în tratamentul sau prevenția cărora probioticele ar putea fi eficiente:

  • colita ulcerativă;
  • boala Crohn;
  • infecția cu Helicobacter pylori, care poate conduce la apariția ulcerului;
  • diaree;
  • sindromul colonului iritabil;
  • infecții vaginale;
  • infecțiile tractului urinar;
  • infecțiile tractului digestiv cauzate de Clostridium difficile;
  • eczema la copii
  • alergii.

Cele mai importante beneficii ale bacteriilor sunt:

Consumul de alimente bogate în bacterii benefice și de suplimente cu probiotice ne poate proteja de afecțiuni intestinale inflamatorii.

Numeroase studii arată că probioticele tratează mai multe tipuri de diaree, inclusiv pe cea cauzată de antibiotice. Eficacitatea variază în funcție de tipul și de doza de probiotice administrată. Tot probioticele ajută și la tratarea constipației. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că probioticele pot contribui la înmuierea materiilor fecale și la îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Bacteriile devin rezistente la antibiotice dacă acestea nu sunt administrate corect sau sunt folosite în exces. Prin utilizarea de probiotice este posibil să fie reclădită flora bacteriană de la nivelul intestinelor afectată în cazul administrării de antibiotice.

Tratamentul cu probiotice este eficient și pentru a restabili echilibrul florei vaginale pentru că așa cum bine știe toată lumea, și la nivelul vaginului există un ecosistem alcătuit din microorganisme.

Suplimentele cu probiotice se pare că sunt eficiente și în prevenirea dermatitei atopice și a eczemei în cazul bebelușilor.

Conform studiilor, probioticele reduc și simptomele alergiilor alimentare, care se datorează în special capacității lor de a reduce inflamația cronică la nivel intestinal și de a regla răspunsul imunitar al organismului.

Mai jos ai o listă cu alimentele care conțin în mod natural probiotice și pe care ar fi indicat să le incluzi în alimentația ta.

Iaurtul reprezintă una dintre cele mai bune surse de probiotice. Acesta este produs din lapte care a fost fermentat de bacterii benefice pentru organismul nostru și conține tulpini vii de bacterii.

Chefirul, la fel ca și iaurtul, conține bacterii vii, diferența dintre cele două fiind că chefirul conține mai multe tulpini de bacterii decât iaurtul care pot ajunge să populeze intestinele.

Varza murată este și ea supusă unui proces de fermentare prin murare care face ca ea să conțină bacterii benefice pentru sistemul digestiv.

Un alt produs lactat bogat în bacterii sănătoase este reprezentat de brânza proaspătă de vaci: este bogată în bacterii benefice.

Alimente

pepene galben

Cum alegi corect un pepene galben de fiecare dată

Pare destul de greu de ales un pepene galben, nu-i așa? De fiecare dată vrei însă să te bucuri de [...]

Interventii si terapii

Dr Mihai Ionescu

Care sunt diferențele între operația de micșorare a stomacului și inelul gastric

Pentru majoritatea pacienților obezi, soluția de a scăpa de kilogramele în plus și de riscurile majore care le pun în [...]

Noutati

medic

Cardul de sănătate, din nou obligatoriu de la 1 iulie

Cardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu data de 1 iulie. Acesta este din nou cu caracter obligatoriu, cu excepţia [...]