Anxietatea este prezentă în viața noastră de zi cu zi, la nivele mai înalte sau mai scăzute, în funcție de persoană și context. Câteodată apare și fără să ne dăm seama, însă ea este necesară pentru a ne motiva și energiza să acționăm spre satisfacerea nevoilor noastre. Ea nu este ceva de care trebuie să scăpăm, cum ne spunem deseori, ci un aspect al fiintei noastre care merită observat și acceptat, pentru ca este o parte din noi.
Totuși, ce facem atunci când apare anxietatea și nu o putem gestiona, mai ales când se manifestă sub forma unui atac de panică?
Ți s-a întâmplat și ție să auzi o veste, să primești niște task-uri de la serviciu, să te simți atât de copleșit de anumite situații încât să simți că te sufoci? Inima începe să îți bată foarte tare, nu mai ai aer, simți o greutate pe piept, anumite părți ale corpului îți amorțesc și în mintea ta e o furtună de gânduri și întrebări cu privire la ce se întâmplă cu tine. Cam așa se manifestă un atac de panică, iar acesta este mult mai des întâlnit decât ne imaginăm noi.
Atacul de panică este un răspuns al psihicului nostru la suprasarcină. Dacă nu ai trecut printr-un proces psihoterapeutic, este posibil să ai un conținut bogat de experiențe neprocesate, în funcție de structura ta de personalitate și mediile în care te-ai dezvoltat.
Astfel, deși poate nu observi efectele acestor experiențe neprocesate, traume nevindecate, răni care încă sunt deschise, ele își fac simțite prezența în astfel de momente în care odată ce simți că e un pic prea mult pentru tine, psihicul tău va reacționa printr-un atac de panică pentru a se apăra de ceea ce este greu de procesat pentru el. În limbaj colocvial am putea spune că intenția creierului este aceea de a te anunța că ai nevoie de iubire de sine, odihnă, activități plăcute pentru tine și modul lui de a te anunța acest lucru este trăgând un semnal de alarmă, pentru a-ți aduce aminte că ai nevoie de o pauză.
Așadar, în cazul în care ai trecut sau treci prin atacuri de panică, nu este cazul să te judeci, ci din contra. E extrem de important sa iti oferi un pic de iubire, sa te asculti, sa fii prezent pentru tine in viatat ta de zi cu zi. Aceste “atacuri de panica” ne semnalizeaza ca e necesar sa scatem la suprafata ceea ce poate am ingropat demult, odata cu experiente dureroase pe care nu le-am tratat la timp. Ele sunt intenții ale creierului nostru de a avea grijă de noi. Și, de asemenea, atacurile de panică sunt mai obișnuite decât observăm, tocmai de aceea este important să ne deschidem și să vorbim despre experiențele noastre și de acest tip, tocmai pentru a scădea rușinea aferentași a ne conecta unii la ceilalți, deoarece împreună suntem mai puternici.