Alimente ușoare vs. alimente greu de digerat. Ce e de făcut pentru un tranzit intestinal corect

alimente
Imagine de Free-Photos via Pixabay

Nu este nimic mai neplăcut decât o senzație de disconfort după masă. Dacă adesea te confrunți cu balonare, diaree, dureri de stomac, greață, arsuri la stomac sau ai reflux gastroesofagian, atunci acest articol este pentru tine.

Primul sfat pentru tine este să ai mult mai multă grijă la alimentație. Încearcă să îți faci un jurnal cu alimentele care îți dau aceste efecte neplăcute și încearcă să le elimini ușor, ușor din alimentație, sau să le consumi cât mai rar, dacă nu poți renunța la ele.

Alimentația este esențială pentru o viață sănătoasă. Cel mai bine este să te consulți cu medicul în privința anumitor alimente despre care ai constatat că îți fac mai mult rău decât bine. Doctorul este cel mai în măsură să te sfătuiască în privința dietei zilnice și să îți recomande chiar și un set de analize pentru a vedea care este cauza exactă.

În continuare îți prezentăm o listă cu alimente care în mod normal sunt ușor de digerat, dar cu siguranță totul depinde de starea ta de sănătate și de nevoile organismului tău.

Alimentele ușor de digerat sunt cele care sunt bogate în fibre. Acestea ajută la reglarea tranzitului intestinal, dar dacă fibrele sunt consumate în exces, pot exista efecte adverse, mai precis pot conduce la balonare, la constipație sau chiar crampe abdominale.

Lista alimentelor ușor de digerat:

  • Compoturi de fructe fără coajă sau seminţe (pere, prune, piersici, caise, vişine etc.) şi fără adaos de zahăr
  • Banane foarte coapte
  • Pepene galben şi roşu
  • Avocado
  • Piure de mere
  • Legume gătite sau conservate (dovleac, sfeclă roşie, spanac, fasole verde, morcovi etc.)
  • Sucuri de fructe şi legume fără pulpă
  • Ouă
  • Unt de arahide cremos, fără bucăţi de alune
  • Brânză tofu
  • Carne de pui, curcan, peşte, muşchi de porc, vită la grătar sau la cuptor
  • Cereale cu conţinut redus de fibre
  • Budincă
  • Îngheţată
  • Iaurt
  • Brânză de vaci proaspătă
  • Brânză cottage
  • Condimente sub formă de pudră
  • Miere de albine
  • Unt/margarină

Alimentele greu de digerat:

  • Fructe şi legume proaspete (asta nu înseamnă că trebuie să le eviţi de tot, ci doar să le mănânci cu moderaţie)
  • Sucuri acidulate îndulcite
  • Cafea
  • Ceaiuri care conţin cafeină
  • Fructe uscate, deshidratate
  • Ananas
  • Nucă de cocos
  • Sucuri de legume şi fructe care conţin pulpă
  • Ananas, kiwi, portocale, roşii, citrice în general (acestea pot agrava simptomele bolii de reflux gastroesofagian)
  • Porumb
  • Ciuperci
  • Fasole uscată
  • Mazăre
  • Varză murată, castraveţi muraţi, gogonele, gogoşari muraţi
  • Cârnaţi
  • Cremwurşti
  • Mezeluri
  • Crustacee
  • Alune
  • Pâine cu cereale şi seminţe
  • Orez şi paste integrale
  • Iaurturi cu fructe, nuci, seminţe
  • Dulceaţă
  • Alcool
  • Alimente picante sau prăjite

Cel mai important pentru o digestie corectă este să mesteci bine mâncarea, să ai un program bine stabilit al meselor, să consumi multă apă și să ai în dieta ta zilnică și ceaiuri pentru digestie.

Citește și: Fructele uscate: sunt sau nu bune pentru sănătate

Nutritie si sport

mâncare

Cum să eviți mâncatul excesiv. Înfruntă altfel stresul cauzat de coronavirus

Toată lumea trece printr-o perioadă extrem de grea din cauza noului coronavirus, iar acest lucru nu face decât să inducă [...]

Sanatate

5 principii ale comunicării eficiente în relația de cuplu

Îi este foarte comod psihicului să gândească emoțional, mai ales atunci când se simte amenințat. Dintr-o perspectivă “romanticizată”, putem descrie [...]

Noutati

Autismul, tratat în România prin neuroștiință. Ce îmbunătățiri se constată în urma antrenamentului neuronal

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare care afectează aproximativ unul din 45 de copii. Se caracterizează prin disfuncții la nivel [...]