Topul dietelor în 2020. Cele mai bune și cele mai nocive planuri alimentare

dietă
Imagine de Steve Buissinne via Pixabay

Cu siguranță la începutul anului și tu ți-ai propus să încerci să te ții de o dietă, să ai un plan alimentar sănătos, care să te ajute să scapi și de kilogramele în plus. Dacă planul tău deja a eșuat, nu trebuie să fii dezamăgit. Unele diete sunt de-a dreptul restrictive, te scapă pe moment de surplusul de kilograme, sunt la modă, dar pe termen lung îți pot deteriora sănătatea sau te conduc către un drum cu și mai multe kilograme.

Deși în topul de mai jos, realizat de revista Goodhousekeeping, s-ar putea să nu regăsești pe lista cu diete bune dietele care sunt intens promovate, trebuie să îți spunem că înainte de a alege o dietă pe care să o urmezi trebuie să ții întotdeauna cont de câteva principii de bază și s-ar putea să ai surprize plăcute: kilogramele se topesc cât ai spune Great.Doc:

  • Hidratează-te în mod constant. Dacă o dietă nu dă roade, s-ar putea să fie și din vina faptului că nu consumi suficiente lichide. Hidratarea poate fi cheia, ea te ajută să capeți rapid senzația de sațietate de care ai nevoie pentru a-ți rezolva problema.
  • Încearcă să elimini pe cât posibil zahărului adăugat. Bea cafeaua simplă, renunță la băuturile acidulate, uită de feliile mari de tort.
  • Apelează la legume pentru a-ți satfisface nevoia de fibre a organismului.
  • Fă cât mai multă mișcare, cel puțin 30 de minute pe zi pentru a consuma caloriile pe care le acumulezi în timpul zilei.
  • Mănâncă numai atunci când îți este foame cu adevărat.

Topul celor mai bune diete în 2020

  • Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase și delicioase diete din lume, dar și destul de ușor de urmat. Este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline. Carnea de pasăre, peștele și fructele de mare sunt recomandate în locul cărnii roșii. Are beneficii multiple precum scăderea rapidă în greutate, riscul redus de depresie, un control bun asupra zahărului din sânge.
  • Dieta volumetrică sau dieta care te slăbește în timp ce tu mănânci pe săturate. Aceasta se bazează pe principiul potrivit căruia poţi consuma mai puţine calorii fără a consuma mai puţină mâncare. Alimentele care au un conţinut scăzut de calorii, dar cu volum mare, te ajută să te simţi sătul, iar asta în timp ce tu scapi deja de kilogramele. Este o dietă flexibilă în ceea ce privește mesele și conținutul lor și se concentrează mai mult pe densitatea calorică a alimentelor. Alimentele sunt împărţite în patru grupe mari: alimente cu densitate calorică foarte mică (fructe, legume, lapte fără grăsimi şi zeamă de supă), alimente cu densitate calorică mică (fructe şi legume amidonoase, quinoa, cartofi dulci, cereale, carne slabă, leguminoase şi mâncăruri mixte cu conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi fasolea sau spaghetele integrale), alimente cu densitate calorică medie (carne, brânză, pizza, salată, pâine, covrigi, îngheţată şi prăjituri, cartofi copţi), alimente cu densitate calorică mare (cartofi prăţiţi, biscuiţi, chipsuri, bomboane de ciocolată, nuci, unt şi ulei). Primul pas în această dietă va fi să alegi cât mai multe alimente din primele două grupe. Dacă alegi din alimentele din grupele 3 și 4 atunci trebuie să reduci dimensiunea porțiilor.
  • Dieta flexitariană reprezintă o uniune de cuvinte: flexibil și vegetarian. Este vorba în principiu despre o dietă vegetariană felxibilă, doar că nu trebuie să elimini complet carnea din alimentație, trebuie doar să reduci cantitatea. Poţi consuma carne dacă-ţi doreşti, dar majoritatea timpului vei consuma produse precum fructe, legume, nuci, seminţe şi produse din grâu întreg.

Diete pe care trebuie să le eviți în 2020

  • Dieta ketogenică este un plan alimentar bazat pe a lua majoritatea caloriilor din grăsimi, o cantitatea moderată de proteine şi numai aproximativ 20 de grame de carbohidraţi pe zi. Corpul va trece prin schimbări serioase, nu neapărat pozitive: un nivel scăzut de energie, simptome de gripă, constipație, poftă mare de dulciuri, respirație urât mirositoare, crampe musculare. Dacă în trecut avea multă popularitate, în timp studiile au demonstrat că nu îi face tocmai bine corpului.

Publicația mai sus menționată mai spune că mai există alte diete care deși s-au bucurat de un mare succes atunci când au apărut, în timp s-a demonstrat că fac mai mult rău decât bine organismului.

  • Dieta alcalină este un tip de dietă care restabilește echilibrul PH-ului și crește nivelul de energie. Pentru a asigura alcalinitate sângelui trebuie să consumi cât mai multe alimente alcaline și mai puține din cele acide. Dieta alcalină a fost îndelung promovată, dar se pare că nu trebuie să influențezi și nici să încerci să schimbi în vreun fel PH-ul fără motiv.
  • Dieta dukan este poate una dintre cele mai controversate diete, deși multe persoane o aleg atunci când trebuie să dea jos câteva kilograme. Te ajută să slăbești, kilogramele dispar rapid și este gândită ca o dietă pe termen lung, dar aceasta are și efecte adverse care nu îi fac deloc bine organismului: creşterea nivelului de colesterol, oboseala, schimbările de dispoziţie, migrenele, apariţia gutei şi a constipaţiei, inducerea rapidă a stării de chetoză în organism (tulburarea care afectează ficatul şi rinichii) cu simptome precum respiraţia neplăcută, gust metalic şi miros puternic al urinei, deficiențe nutritive.

Citește și: Cartoful dulce. Un aliat împotriva bolilor cardiovasculare

Alimente

primăvara

Ștevia, o plantă uitată, cu beneficii incredibile asupra sănătății

Deși este una dintre cele mai intens folosite plante primăvara atât la ciorbe, tocănițe sau plăcinte, în ultimul timp șteviei [...]

Noutati

RMN

Investiții de peste 7 mil. de euro în primului an al rețelei de clinici Medima Health

Rețeaua națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie Medima Health încheie primul an de activitate pe piața [...]

Afectiuni

O imagine stilizată a creierului

Ce este un AVC silențios și ce modificări produce în organism

Unii oameni pot avea accident vascular cerebral fără să-și dea seama. Se numesc accidente vasculare cerebrale silențioase și fie nu [...]