De ce vorbești în somn și care este explicația specialiștilor

somn
Imagine de Dieter Robbins via Pixabay

Fiecare dintre noi a vorbit de-a lungul vieții cel puțin o dată în somn. Sunt unele persoane de la care înțelegi tot, în timp ce alții doar mormăie acolo în pernă, dar ceea ce poate părea distractiv, la un moment dat s-ar putea să se transforme în îngrijorare, de aceea cel mai bine este să ai toate informațiile despre acest obicei.

Chiar dacă la prima vedere pare un comportament care nu ar trebui să te îngrijoreze, trebuie să îți spunem că de la un punct încolo se pare că a vorbi în somn este un simptom al unei probleme de sănătate cu care te confrunți. Vorbitul în somn poartă numele de somnilocvia și nu dexistă prea multe cercetări despre el, dar studiile care s-au făcut până acum spun că acest obicei nu reflectă un comportament.

Cel mai probabil în timpul somnului nu vei vorbi despre situațiile prin care ai trecut cu o zi înainte. Sunt și situații în care vorbitul în somn stârnește panică sau îngrijorare pentru cei alături de care îți petreci noapte pentru că poți ajunge să spui nume sau alte lucruri ascunse.

Simplul fapt că ai avut noapte albă va avea repercusiuni fizice si mentale notabile, spun jurnaliștii de la HuffPost după ce au discutat cu experți în somn. Iată ce se poate întâmpla cu tine:

Care este vârsta la care începi să vorbești în somn?

Specialiștii spun că de obicei acest comportament este cel mai des întâlnit la copii și adolescenți, iar cei mai mulți oameni descoperă că fac acest lucru după 20 de ani când ajung să doarmă peste noapte cu cineva.

Când trebuie să te îngrijoreze vorbitul în somn

Dacă ai trecut de 50 de ani și nu ai vorbit până atunci în somn, dar ai început să o faci brusc, cel mai probabil acest lucru este un simptom al bolii Parkinson sau pentru demență.

Un alt lucru care ar trebui să te îngrijoreze este dacă vorbitul sau mormăitul se transformă în țipete, coșmaruri, obicei care poate avea la bază factori de stres, anxietate sau depresie.

Dacă doar vorbești în somn, atunci trebuie să te înțelegi cu partenerul ca să te accepte așa, dar dacă te manifești precum am spus mai sus, atunci trebuie să discuți cu un medic specialist.

Somnul este un proces fundamental pentru buna funcționare în special a creierului. Perioada de timp în care fiecare persoană trebuie să doarmă depinde de mulți factori. Iată care sunt aceștia:

Timp liber

iluzie optică

Iluzia optică care i-a luat prin surprindere pe internauți

Pentru a vedea ce se ascunde de fapt în iluzia optică din imaginea de mai sus trebuie să te concentrezi [...]

Timp liber

gastronomie

Trenduri culinare în anul 2020

Vrei să fii în trend chiar și atunci când ești la restaurant? Sigur că da, ar spune mulți. Cum altfel [...]

Sanatate

picioare

Monturile, ce sunt și cum scăpăm de ele

Dacă și tu ai simțit o durere puternică la degetul mare, care nu te-a mai lăsat să calci normal, dacă [...]