Ce se întâmplă dacă pierzi o noapte de somn

somn
Imagine de Claudio_Scott via Pixabay

Dacă într-un interval de 24 de ore nu ai reușit să dormi nici măcar o oră, atunci acest articol este pentru tine. Trebuie să îți spunem că simplul fapt că ai avut noapte albă va avea repercusiuni fizice si mentale notabile, spun jurnaliștii de la HuffPost după ce au discutat cu experți în somn.

  • Vei face tot ce îți stă în putință să rămâi treaz. Specialiștii spun că vei apela cu siguranță la factori care promovează trezirea, precum cofeina, lucrul într-un mediu mai rece și luminat, si vei încerca să eviți factori care sunt permisivi cu somnul, precum întunericul, o temperatură mai caldă, o poziție înclinată.
  • Vei avea de suferit și în ceea ce privește performanțele cognitive pentru că nu i-ai lăsat corpului timp să se recupereze. O noapte albă, privează corpul de recuperare și relaxare, procese care îi permit organismului să fie în formă imediat după trezire.
  • „Când nu dormim, corpul funcționează pe bază de hormoni de stres cum ar fi adrenalina și cortizolul. Nopțile albe pot provoca stres și anxietate și pot da naștere unui ciclu vicios: stresul și anxietatea determină adesea oamenii să aibă probleme de somn, dar apoi privarea de somn crește nivelul de stres și anxietate,” au specificat specialiștii.
  • Specialiștii mai spun că noaptea, în timpul somnului, se produce o igienizare a creierului prin care se elimină toxinele acumulate în timpul zilei. Dacă privezi organismul de somn, iar acest proces nu mai are loc, legăturile dintre celulele creierului sunt deficitare.
  • De-a lungul timpului cercetările au demonstrat că somnul are un rol important în consolidarea memoriei.
  • Privarea de somn poate avea efecte negative și asupra stării de spirit, de aceea poți deveni irascibil și instabil emoțional atunci când nu i-ai acordat organismului starea de relaxarea de care am discutat mai sus.
  • Privarea de somn poate afecta răspunsul imun al corpului față de pericole. Astfel, când ești obosit, ești mai expus la boli și infecții.
  • Atunci când îți privezi organismul de somn, așteaptă-te și la un dezechilibru hormonal în privința poftei de mâncare. Leptina, hormonul sațietății, va scădea, așa că sigur vei mânca mai mult și mai prost atunci când vei fi obosit.
  • Vei acumula datorii de somn, iar acestea se referă la diferența dintre numărul de ore de somn pe care ar trebui să îl bifezi și suma pe care o obții efectiv. Datoria cronică de somn este conectată cu obezitatea, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și diabetul.

Afectiuni

O femeie care stă la plajă, în costum de baie, fotografiată în timp ce citește la malul mării

Cele mai comune boli în timpul verii: cauze, prevenție și remedii

În timp ce iarna este numită „sezonul bolilor”, unele infecții sau boli sunt mai frecvente în timpul primăverii și verii. [...]

Afectiuni

O femeie care își suflă nasul cu putere

Ce este tusea convulsivă și cum o poți trata. Cauze și metode de prevenție

Tusea convulsivă este o infecție bacteriană care afectează tractul respirator, în special nasul și gâtul. Provoacă episoade de tuse severă [...]

Nutritie si sport

Greșeli care îți încetinesc metabolismul

Un metabolism echilibrat este esențial pentru a pierde în greutate și a menține greutatea dorită mai mult timp. Mai multe [...]