Dr. Codorean avertizează: “Amânarea operațiilor la umăr, genunchi și gleznă duce la artroză”

dr. Codorean

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, trage un semnal de alarmă în legătură cu afecțiunile ortopedice netratate la umăr, genunchi și gleznă care pot ajunge la artroză, aceasta însemnând degenerarea cartilajului unei articulații care are ca tratament final înlocuirea articulației sau protezarea.

“Sunt probleme care vor exista indiferent de pandemia de Covid 19. Și în cazul ortopediei, amânarea rezolvării lor poate duce la agravări nedorite. Teama de operație a existat dintotdeauna, însă atunci când ea este indicată amânarea acesteia duce la artroze, la scăderea calității vieții datorită durerilor și la afectarea altor segmente care sunt suprasolicitate sau solicitate anormal”, explică dr. Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă în cadrul Artrosport.

Dr. Codorean: ”Amânarea unei operații pentru instabilitatea de rotulă duce la luxații recidivante de rotulă și distruge cartilajul de pe rotulă

Cel mai des întâlnite patologii ortopedice cu care medicul avertizează să nu se stea acasă sunt instabilitățile de rotulă, ruptura de menisc, ruptura de ligament încrucișat anterior sau leziunile de coafa rotatorie.

“Amânarea unei operații pentru instabilitatea de rotulă, o problemă cu care oamenii se și nasc duce la luxații recidivante de rotulă și distruge cartilajul de pe rotulă. Ruptura de menisc, atâta timp cât nu blochează genunchiul nu este urgență foarte mare, însă dacă amâni prea mult, meniscul nu va mai putea fi salvat, se poate ajunge la scoaterea lui parțială sau totală. Ruptura de ligament încrucișat anterior este o problemă care nu trebuie operată neaparat în urgență, însă cu cât se amână mai mult, instabilitatea va distruge meniscurile și cartilajul. Leziunile de coafa rotatorie – o patologie a umărului – dacă pacientul nu acuză dureri mari, nu reprezintă urgență, însă cu cât se operează mai repede cu atât se corectează biomecanica umărului și boala nu va evolua spre o artroză de umăr”, adauga Dr. Ion Bogdan Codorean.

“Față de 2019, eu și echipa mea am înregistrat creșteri cu 25% în cazul intervențiilor chirurgicale la nivelul umărului, genunchiului și gleznei ceea ce denotă creșterea încrederii pacienților în sistemul privat. Acesta s-a adaptat, iar măsurile de siguranță sunt stricte, medicii și personalul medical sunt testați săptămânal pentru Covid 19, la fel și pacienții care urmează să fie operați pentru ca totul să decurgă în maximă siguranță”, adaugă medicul ortoped.

Sport

fitness

20 de minute, numai atât! Ce se poate întâmpla cu organismul tău dacă faci asta în fiecare zi

Deși poate părea puțin, numai 20 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată te pot ajuta să îți susții [...]

Psihologie

munca acasa

26% dintre români spun că munca de acasă le-a înrăutățit starea emoțională

Majoritatea companiilor au găsit soluții pentru a-și continua activitatea trimițându-i pe angajați acasă. În ultimul an, tot mai mulți români [...]

Alimente

folie

De ce nu e bine să păstrezi folia de prospețime în dulap. Sigur nu te aștepți la ce urmează

Folia de prospețime este un produs care se regăsește destul de des pe lista de cumpărături. O utilizăm mereu în [...]