Alimente care îți distrug mușchii. Specialiștii recomandă să le consumi cu atenție

Mai multe boluri cu bomboane, pe o masă acoperită cu un bumbac de culoare albastră
Dieta joacă un rol crucial în susținerea creșterii musculare, deoarece nutrienții pe care îi consumi oferă elementele de bază / Pexels

Ai mai jos o listă cu alimente care îți distrug mușchii. Ele declanșează inflamația, care poate perturba recuperarea și creșterea lor. Dacă petreci ore întregi în fiecare săptămână la sală, vrei ca eforturile tale să se vadă, nu? Dieta te poate ajuta să faci și mai multe progrese, dar poate și să-ți distrugă parcursul.

Dieta joacă un rol crucial în susținerea creșterii musculare, deoarece nutrienții pe care îi consumi oferă elementele de bază și energia necesare dezvoltării și reparării țesutului muscular. Anumite alimente pot ajuta la promovarea creșterii musculare, în timp ce altele o pot împiedica, spun specialiștii.

Alimente care îți distrug mușchii

De exemplu, proteinele de înaltă calitate, carbohidrații și grăsimile pot sprijini creșterea și dezvoltarea mușchilor. Obținerea suficientă de proteine declanșează sinteza proteinelor musculare, procesul prin care corpul tău repară și construiește noi fibre musculare. Între timp, carbohidrații, mai ales după un antrenament, stimulează eliberarea de insulină, un hormon care ajută la construirea mușchilor și la transportul carbohidraților în mușchi pentru a umple rezervele de glicogen.

Carbohidrații combinați cu proteine reduc cortizolul, un hormon care provoacă degradarea musculară, ce poate ajuta la menținerea masei musculare actuale. Și grăsimile sănătoase (nesaturate) sunt necesare datorită rolului lor în producția de hormoni, inclusiv testosteronul, care este important pentru creșterea musculară.

Pe de altă parte, anumiți nutrienți, și anume grăsimi saturate, grăsimile trans și zahărul adăugat, pot împiedica creșterea musculară declanșând inflamația care poate afecta recuperarea și creșterea musculară. Pot afecta negativ și sensibilitatea la insulină, care este importantă pentru absorbția de nutrienți de către celulele musculare.

Mai jos ai cele mai comune alimente care conțin acești factori ce nu sunt benefici, adică alimente negative pentru mușchii tăi. Este important să reții că aceste alimente pot fi incluse într-o dietă echilibrată care susține în continuare creșterea musculară și sănătatea. „În realitate, atunci când acestea sunt consumate în exces și nu fac parte dintr-o dietă echilibrată și variată, pot avea un impact negativ asupra creșterii și sănătății musculare”, spune Jordan Hill, un dietetician nutrițional de top.

Mezeluri

Pot fi convenabile la preț, dar nu sunt benefice pentru sănătate. Mezelurile din carne de porc sunt bogate în grăsimi saturate și pot contribui la afectarea mușchilor. Un studiu din 2020 în Clinical Nutrition a constatat că consumul de prea multe grăsimi saturate, în special din mezeluri grase, a fost legat de afectarea funcțională a extremităților inferioare.

Pizza congelată

O felie de pizza congelată va costa aproximativ nouă grame de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea zilnică recomandată. Consumul de prea multe grăsimi saturate poate declanșa inflamația, care poate împiedica recuperarea și creșterea musculară, mai ales dacă mergi la sală. În plus, multe pizza congelate sunt bogate în zahăr adăugat, care este un alt nutrient pe care e indicat să-l limitezi pentru a te ajuta să îți dezvoltați mușchii slabi.

Băuturi dulci pe bază de cafea

Obiceiul tău zilnic de a consuma cafea ar putea fi de vină pentru faptul că nu faci progrese. În timp ce cofeina din cafea te poate ajuta să îți sporești energia pentru a face față unui antrenament, dacă optezi pentru ceva precum un frappe sau un latte cu caramel, vei primi o cantitate foarte mare de zahăr adăugat. Consumul prea mare de zahăr adăugat, după cum știm, poate duce nivelurile de zahăr din sânge pe un rollercoaster, ducând la o prăbușire energetică probabil mai devreme decât te așteptai.

Produse de patiserie cu zahăr

Plăcinte, prăjituri, toate acestea sunt delicioase. „Aportul excesiv de produse de patiserie cu zahăr, cum ar fi prăjiturile, fără o dietă echilibrată și nutritivă, poate avea un impact negativ asupra creșterii și întreținerii mușchilor”, spune Hill. Și asta nu este tot: „Aportul mare de zahăr este asociat cu rezistența la insulină și inflamația, care pot interfera cu metabolismul proteinelor și cu recuperarea musculară”.

Asigură-te că limitezi cantitatea, nu renunța complet la ele. Reducerea consumului de zaharuri adăugate la sub 25 de grame pe zi poate ajuta la reducerea efectului negativ al zaharurilor asupra sănătății, conform unui studiu din 2023 din jurnalul BMJ.

Bomboane

Bomboanele, fie că sunt acre sau dulci, sunt una dintre sursele de top de zaharuri adăugate. Și consumul de prea multe dulciuri poate duce la creșterea în greutate și rezistența la insulină, spune Hill. „Rezistența la insulină afectează capacitatea organismului de a utiliza eficient carbohidrații, ceea ce poate afecta nivelul de energie în timpul antrenamentelor și livrarea de nutrienți către mușchi”. În plus, creșterile și scăderile nivelului de zahăr din sânge pot afecta energia generală și recuperarea, adaugă Hill.

Cartofi prăjiți

Cartofii prăjiți pot fi completarea perfectă pentru un burger, dar nu sunt cea mai sănătoasă opțiune. Cartofii prăjiți sunt ultra-procesați și au un conținut ridicat de grăsimi saturate, o combinație care poate contribui la creșterea în greutate și poate declanșa tipul rău de inflamație, spune Hill. Consumă cartofi prăjiți doar pentru un răsfăț ocazional.

Alimente

congelate

Alimente pe care este indicat să le cumperi congelate și nu proaspete

Chiar dacă poate părea ciudată această recomandare venită din partea specialiștilor, explicația este una cât se poate de logică. Nu [...]

Noutati

work from home

Studiu: românii au nevoie să-și îmbunătățească relațiile sociale

2 din 3 români consideră că au nevoie să-și îmbunătățească relațiile sociale în contextul pandemiei. Studiu Reveal Marketing Research: Percepția [...]

Sanatate

limba

Cum arată limba ta? Analizeaz-o atent și află ce probleme de sănătate ai

Limba este unul dintre organele de care nu avem atât de multă grijă spun specialiștii și este cât se poate [...]