Orele de somn necesare în funcție de vârstă

somn
Photo by FreePik

Numărul necesar de ore de somn se schimbă de-a lungul vieții. Acesta este motivul pentru care există un „ghid” universal acceptat de oamenii de știință și doctori pentru a vă asigura că vă veți odihni îndeajuns. A nu dormi suficient poate avea consecințe grave. Cu toate acestea, nici dormitul prea mult nu este recomandat.

Somnul este un proces fundamental pentru buna funcționare în special a creierului. Perioada de timp în care fiecare persoană trebuie să doarmă depinde de mulți factori. Da, există ore de somn adecvate în funcție de vârstă, dar acesta este doar un indicator general. În anumite cazuri, pot exista variații în funcție de circumstanțe diverse și starea individului.

Bebelușii au nevoie de mai mult somn decât adulții

Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, orele adecvate de somn variază în funcție de vârsta noastră. Fundația Națională de Somn (NSF) din S.U.A a prezentat o listă cu orele de somn minime și maxime pentru fiecare grupă de vârstă. Se bazează pe cele mai recente cercetări științifice pe această temă.

  • Nou-născuți (0-3 luni): între 14 și 17 ore.
  • Bebeluși (4-11 luni): între 12 și 15 ore.
  • Copii mici (vârste 1-2): între 11 și 14 ore.
  • Copii de vârstă preșcolară (vârste 3-5): între 10 și 13 ore.
  • Copii de vârstă școlară (6-13 ani): între 9 și 11 ore.
  • Adolescenți (între 14 și 17 ani): între 8 și 11 ore.
  • Tineri adulți (18-25 ani): între 7 și 9 ore.
  • Adulți (26-64 ani). Între 7 și 9 ore.
  • Vârstnici (vârsta de 65 de ani și peste): între 7 și 8 ore.

Bebelușii au nevoie de mai mult somn decât adulții, deoarece este esențial pentru buna lor dezvoltare fizică și psihologică. În timpul somnului, corpul copiilor produce mai mulți hormoni de creștere. Acest lucru este esențial pentru a armoniza creșterea organelor și maturizarea sistemului nervos. De asemenea, bebelușii și copiii învață constant. Somnul este singurul lucru care le permite să organizeze și să consolideze informațiile primite în timpul zilei. Pe măsură ce cresc și se maturizează, ei au nevoie de mai puține ore de somn.

Mai mult decât atât, în adolescență, există un dezechilibru temporar al ritmului circadian, care este un fel de ceas biologic sau, în termeni de specialitate, un ritm biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism (aflat în imposibilitatea de a sesiza alternanța între zi și noapte). Acest lucru îi determină să adoarmă mai târziu în noapte și, prin urmare, să să se trezească mai târziu dimineața. Pe măsură ce îmbătrânim, avem nevoie de mai puțin somn, iar acest lucru este evident.

Citește și: Când e mai bine să faci duș: dimineața sau seara? Află răspunsul cercetătorilor

Sanatate

gel dezinfectant

Gelul dezinfectat are dată de expirare. Până când îl poți folosi în siguranță

Dacă ai găsit un gel dezinfectat rătăcit prin casă sau prin poșetă, nu mai știi când l-ai deschis și te [...]

Sanatate

lift

Greșeli pe care le faci zi de zi și care te fac vulnerabil în fața virusurilor

Întreaga lume este într-o situație ce părea greu de imaginat acum câteva luni. Sănătatea oamenilor este amenințată la fiecare pas [...]

Sanatate

țânțar

Te-a mușcat un țânțar? Fii atent la reacția pielii tale și află dacă ești sau nu alergic

Țânțarii sunt poate cele mai enervante insecte care apar imediat ce căldura și umezeala se instalează în mediul înconjurător. Oamenii [...]