Decizia a fost luată. Câte cutii cu paracetamol avem voie să cumpărăm în plină pandemie de COVID-19

paracetamol
Imagine de Lisa Fotios via Pexels

Paracetamolul se află potrivit digi24 pe schema de tratament pentru infecția cu noul coronavirus, așa că oamenii au luat cu asalt farmaciile. Ce s-a întâmplat? Situația din supermarketuri se pare că se repetă și nu am învățat nimic din sfaturile legate de raționalizare.

Pentru că vânzările la acest medicament s-au triplat în ultimul timp, autoritățile au luat o decizie în ceea ce privește acest medicament: nu vom mai putea cumpăra mai mult de 2 cutii de paracetamol de persoană.

Este o recomandare pe care am trimis-o de ieri către colegii noștri farmaciști, dar și pentru publicul larg, pentru a înțelege că trecem printr-o perioadă în care în a acumula cantități prea mari dintr-un medicament nu este opțiunea cea mai bună„, a spus Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Am luat această decizie pentru că consumurile s-au dublat, aproape spre triplare față de perioadele anterioare și tocmai pentru că în schema de tratament pentru COVID-19, pentru formele ușoare, pentru a scădea temperatura este recomandat paracetamolul și atunci toată lumea s-a sesizat și în buna tradiție, mai ales românească, încercăm să avem cât mai mult chiar dacă nu ne trebuie„, a adăugat el.

Nu vom mai putea cumpăra mai mult de 2 cutii de paracetamol de persoană

Există în depozite și în spațiile de producție există stocuri, există materii prime cu ajutorul cărora producția să continue, dar este important să nu epuizăm stocurile la nivelul farmaciei și tocmai de aceea considerăm că această recomandare este una utilă, una de bun simț și una morală până la urmă„, a explicat Lupuleasa.

Există cam aceași tendință și în alte țări, numai că în unele dintre ele există niște rezerve naționale la care se poate apela. Din păcate, din câte înțeleg, oficiul central de stocare care a funcționat pentru existența medicamentelor nu există și atunci ne bazăm numai pe stocurile existente la distribuitori și la producătorii români, sigur că având în vedere și posibilitatea de a importa și alte formulări care conțin paracetamol„, a adăugat el.

Astfel de măsuri s-au luat deja în Franța și Marea Britanie. Vânzarea de paracetamol, recomandat pentru a combate simptomele cauzate de coronavirus este, mai nou, restricţionată în farmaciile din Franţa. Și cel mai mare lanț de farmacii din Marea Britanie face cu greu faţă impulsului pe care îl au oamenii de a-şi face stocuri. Paracetamolul nu se mai poate cumpăra nici pe internet. Doar farmaciștii îl pot vinde, dar cu măsură: o cutie pentru o persoană fără simptome şi două cutii în caz de febră sau de dureri. Farmaciile şi supermarketurile din Olanda au început şi ele limitarea vânzărilor de paracetamol din cauza penuriei apărute pe piaţă, după ce numeroşi olandezi şi-au făcut stocuri de medicamente în urma temerilor legate de pandemia de coronavirus.

Citește și: 4 sfaturi pentru a călători în siguranță după perioada de urgență. Ce spun specialiștii în turism

Noutati

decese

Primul deces în România din cauza COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că pe teritoriul țării noastre a fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat [...]

Sanatate

femeie

5 afecțiuni care duc la infertilitate

Infertilitatea este definită ca încercarea de a rămâne gravidă (cu relații sexuale frecvente) timp de cel puțin un an, fără [...]

Afectiuni

mâini

Lupusul, simptomele bolii cu o mie de fețe

Lupusul este o boală inflamatorie autoimună, ceea ce înseamnă că organismul își distruge propriile țesuturi. Este supranumită boala celor o [...]