Renunță la obiceiurile tale proaste. Aici intră viciile și consumul de zahăr. A trăi până la cel puțin 100 de ani este ceva realizabil dacă iei măsuri din timp. Ce poți face ca să trăiești mai mult. Obiceiuri care îți pot schimba viața.
Stilul de viață se poate optimiza pentru a trăi mai mult. Fă tot posibilul pentru a îmbunătăți șansele de a vedea lumea aceasta în continuă schimbare cât mai mult cu putință. Ai mai jos câteva sfaturi despre longevitate care te pot ajuta să îți prelungești durata de viață.
Cel mai important este să-ți verifici starea de sănătate constant. Diagnosticul precoce este esențial pentru prevenirea bolilor și a declinului cauzat de vârstă. Așadar, fă controale în mod regulat și cât mai complet posibil.
Mergi la un examen fizic anual complet care include hemoleucograma și panouri metabolice ale sângelui, un panou tiroidian și teste pentru a dezvălui potențialele deficiențe de nutrienți, cum ar fi vitamina D, vitamina B, fier și magneziu.
De asemenea, discută cu medicul despre orice fel de teste care sunt relevante pentru starea ta de sănătate. Ai încredere în recomandările sale, mai ales dacă îți cunoaște istoricul medical.
Fumatul provoacă 90% din decesele cauzate de cancer pulmonar și 80% din toate celelalte boli pulmonare. Acesta crește riscul de boală coronariană și accident vascular cerebral de două până la patru ori și crește riscul de a face cancer de cel puțin 25 de ori. Statistic, fumatul îți reduce viața cu 10 ani.
În timp ce consumul de vin roșu cu moderație are probabil efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare, asupra sănătății creierului și asupra metabolismului, tot alcoolul îți poate scurta viața.
Consumul ridicat și regulat de alcool poate afecta ficatul și pancreasul, poate cauza hipertensiune arterială, crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, poate provoca tulburări ale sistemului imunitar și poate duce la debutul precoce al bolii Alzheimer.
Zahărul este probabil cel mai de temut dușman al sănătății noastre. Dieta este de cele mai multe ori bogată cu zahăr și aproape toate alimentele procesate îl conțin.
În timp, excesul de zahăr uzează pancreasul, care nu mai produce insulină. Când consumi mai mult zahăr decât are nevoie organismul tău, acesta se transformă în grăsime. Împreună, acestea duc la un grup de afecțiuni de sănătate cunoscute sub numele de sindrom de rezistență la insulină sau sindrom metabolic, crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau diabet.
Dacă mănânci o cantitate mai mică de alimente, acest obicei îți va prelungi viața cu până la șapte ani. Restricția calorică reduce în mod previzibil problemele comune de sănătate, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile de inimă și declinul cognitiv, precum și probabilitatea de obezitate și rezistență la insulină.
Oricât de contraintuitiv pare inițial, să te înfometezi ușor îți întărește sănătatea. Postul intermitent îmbunătățește pierderea în greutate, stabilitatea insulinei, nivelul colesterolului și tensiunea arterială, precum și energia și vigilența mentală și, de asemenea, poate adăuga câțiva ani la viață.
De asemenea, e recomandat să consumi mai multe calorii devreme în timpul zilei, ceea ce ajută la pierderea în greutate, reduce glicemia, insulina și trigliceridele și te ajută să arzi de două ori mai repede caloriile decât cei care mănâncă mese mai bogate.
Pentru a reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și diabet, fiecare masă ar trebui să includă cel puțin un fel de mâncare pe bază de plante. Morcovii, sfecla și cartofii dulci susțin un microbiom sănătos și ajută la evitarea obezității. O gustare sănătoasă poate să fie compusă din fructe de padure, nuci sau legume proaspete.
Evită alimentele procesate. Include în mesele tale grăsimi sănătoase din ulei de măsline, pește gras, nuci și avocado. Limitează consumul de lactate și carne roșie și bea mai multă apă.