Alimente care susțin fertilitatea

O femeie care își anunță partenerul că are un test de sarcină pozitiv
Problemele de fertilitate afectează până la 15% din cupluri / Pexels Images

Adoptarea unei alimentații sănătoase și a stilului de viață și reducerea stresului pot ajuta la îmbunătățirea fertilității. De asemenea, este important să discuți cu medicul pentru a găsi cele mai bune alegeri. Ai mai jos o listă cu alimente care susțin fertilitatea.

Problemele de fertilitate afectează până la 15% din cupluri. Drumul către a fi părinte poate fi uneori o provocare uriașă, dar să știi că nu ești singură în aceste provocări. Din fericire, există câteva moduri naturale prin care poți crește fertilitatea. De fapt, alegerile alimentare și schimbarea stilului de viață pot contribui la creșterea fertilității.

Alimente care susțin fertilitatea

Iată câteva metode naturale de a crește fertilitatea și de a rămâne însărcinată mai repede. Totuși, discută cu medicul despre nesiguranța pe care o ai, dar adresează-i și toate întrebările care te macină. Alimentația ajută în getsionarea fertilității, dar nu este singurul factor de care trebuie să ții cont.

Mănâncă alimente bogate în antioxidanți

Antioxidanții precum acidul folic și zincul pot îmbunătăți fertilitatea atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Aceștia dezactivează radicalii liberi din corpul tău, care pot deteriora atât spermatozoizii, cât și ovulele.

Alimente precum fructele, legumele, nucile și cerealele sunt pline de antioxidanți benefici precum vitaminele C și E, acid folic, beta caroten și luteina. Consumul unei cantități mai mari din aceste alimente sănătoase nu ar trebui să fie un efort prea mare.

Mănâncă un mic dejun mai consistent

Un mic dejun consistent poate ajuta femeile cu probleme de fertilitate.
Un studiu a constatat că un mic dejun bogat poate îmbunătăți efectele hormonale ale sindromului ovarului polichistic (PCOS), o cauză majoră a infertilității.

Pentru femeile cu greutate moderată care se confruntă cu SOP, consumul majorității caloriilor la micul dejun a redus nivelul de insulină cu 8% și nivelul de testosteron cu 50%. Nivelurile ridicate ale fiecăreia pot contribui la infertilitate.

În plus, până la sfârșitul studiului de 12 săptămâni, aceste femei au ovulat mai mult decât femeile care au mâncat un mic dejun mai mic și o cină mai mare, ceea ce sugerează o fertilitate îmbunătățită. Cu toate acestea, este important să reții că mărirea dimensiunii micului dejun fără a reduce dimensiunea mesei de seară poate duce la creșterea în greutate.

Evită grăsimile trans

Consumul de grăsimi sănătoase în fiecare zi este important pentru creșterea fertilității și a sănătății generale. Cu toate acestea, grăsimile trans sunt asociate cu un risc crescut de infertilitate ovulatorie, din cauza efectelor lor negative asupra sensibilității la insulină.

Grăsimile trans se găsesc în mod obișnuit în uleiurile vegetale hidrogenate și sunt de obicei prezente în margarină, alimente prăjite, produse procesate și produse de patiserie. Studiile au descoperit că o dietă mai bogată în grăsimi trans și mai scăzută în grăsimi nesaturate este legată de infertilitate atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Redu consumul de carbohidrați dacă ai sindromul ovarelor polichistice

Urmând un plan de alimentație mai scăzut în carbohidrați este, în general, recomandat pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice. Mai multe studii au indicat că gestionarea aportului de carbohidrați are efecte benefice asupra unor aspecte ale sindromului ovarelor polichistice.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați te pot ajuta să ai o greutate sănătoasă, să reduci nivelul de insulină și să încurajeze pierderea de grăsime, ajutând în același timp și la regularitatea menstruației.

Mănâncă mai puțini carbohidrați rafinați

Nu doar cantitatea de carbohidrați este importantă, ci și tipul.
Carbohidrații rafinați pot fi deosebit de problematici. Carbohidrații rafinați includ alimente și băuturi dulci și cereale procesate, inclusiv paste albe, pâine și orez.

Acești carbohidrați sunt absorbiți foarte repede, provocând creșteri ale zahărului din sânge și ale nivelurilor de insulină. Carbohidrații rafinați au, de asemenea, un indice glicemic (IG) ridicat. IG spune dacă un aliment bogat în carbohidrați îți va crește semnificativ glicemia.

Insulina este similară din punct de vedere chimic cu hormonii ovarieni. Acești hormoni ajută ouăle să se maturizeze. Creșterea constantă a insulinei poate determina organismul să producă mai puțini hormoni de reproducere, deoarece crede că nu are nevoie de ea. Acest lucru poate contribui la lipsa maturării ovulului.

Având în vedere că PCOS este asociat cu niveluri ridicate de insulină, carbohidrații rafinați pot agrava situația.

Mănâncă mai multe fibre

Fibrele ajută corpul să scape de excesul de hormoni și să mențină echilibrul zahărului din sânge. Anumite tipuri de fibre pot ajuta la eliminarea excesului de estrogen prin legarea de acesta în intestine. Excesul de estrogen este apoi eliminat din organism sub formă de toxine.

Un studiu mai vechi din 2009 a asociat fibre solubile, cum ar fi din avocado, cartofi dulci, ovăz și fructe, cu niveluri mai scăzute de estrogen și progesteron. Fibrele solubile din fructe au avut cea mai puternică asociere cu concentrații mai scăzute de estrogen.

Câteva exemple de alimente bogate în fibre sunt cerealele integrale, fructele, legumele și fasolea. Aportul zilnic recomandat de fibre pentru femei este de 25 de grame pe zi și de 31 de grame pentru bărbați.

Schimbă sursele de proteine

Înlocuirea unor proteine animale (cum ar fi carnea, peștele și ouăle) cu surse de proteine vegetale (cum ar fi fasolea, nucile și semințele) este legată de un risc redus de infertilitate.

Un studiu a arătat că, atunci când 5% din totalul caloriilor provin din proteine vegetale în loc de proteine animale, riscul de infertilitate ovulatorie a scăzut cu peste 50%.

Ia în considerare înlocuirea unora dintre proteinele din dietă cu proteine din legume, fasole, linte, nuci și pește cu conținut scăzut de mercur.

Afectiuni

Un bărbat cu durere severă

Cum îți poți da seama că ai pietre la rinichi. La ce să fii atent

Pietrele la rinichi, numite și calculi renali, nefrolitiază sau urolitiază, sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se [...]

Afectiuni

O femeie care are o floare la ureche

Care sunt simptomele otitei și cum poți să o previi

Otita este o inflamație a urechii și există diferite tipuri, în funcție de locul în care apare infecția. Din păcate, [...]

Alimente

sirop de arțar

Este sau nu o alegere sănătoasă? Siropul de arțar: beneficii și contraindicații

Deși este originar din Canada, așa cum se întâmplă și cu alte produse, siropul de arțar a devenit popular și [...]