De luni bune, mai bine de trei, oamenii de știință se străduiesc cu toate forțele să găsească un remediu pentru virusul care pune pe jar o lume întreagă: COVID 19. Aceștia fac o mulțime de teste și experimente și încearcă să rezolve acestă situația care a căpătat o amploare neașteptată. Cât rezistă Coronavirus în aer?
Acest nou virus respirator se răspândește foarte repede prin contactul cu o persoană care este deja infectată, prin inhalarea particulelor care provin de la tuse, strănut, salivă sau secreții nazale. Munca cercetătorilor este cu atât mai grea cu cât în fiecare zi apar noi situații, mai multe îmbolnăviri, iar pentru oameni este dificil fiindcă mereu apar noi date despre acest nou virus.
Cercetătorul Hu Shixiong a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienţii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul “zero” pentru declanşarea noului coronavirus. “Pacientul zero”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit şapte persoane doar în timpul călătoriei (alţi patru au fost depistaţi pozitiv după).
Chinezul Hu Shixiong, de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, a dezvăluit că are informații noi privind rezistența virusului pe suprafețele exterioare. Cercetătorul a spus că o persoană care este deja infectată îi poate îmbolnăvi pe cei care se află la o distanță de maximum 4,5 metri. Virusul rezistă 30 de minute în aer și timp de 3 zile pe suprafețe.
“Poate fi confirmat că într-un spaţiu închis, ventilat, distanţa de transmitere depăşeşte distanţa considerată sigură. Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie”, a mai spus Hu Shixiong.
Noul coronavirus supravieţește cel puțin 5 zile pe piele sau pe fluidele corporale. Specialiștii recomandă folosirea măştilor de protecţie şi evitarea spaţiilor aglomerate.
Perioada de supravieţuire diferă însă în funcţie de tipul suprafeţei şi temperatură: “Poate fi confirmat că într-un spaţiu închis, ventilat, distanţa de transmitere depăşeşte distanţa considerată sigură. Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie”, se menționează în studiu.
“Atunci când circulăm cu mijloacele de transport în comun, ar fi bine să purtăm, tot timpul, mască şi, în acelaşi timp, să evităm contactul cu părţile metalice ori de lemn din autobuze. Totodată, să încercăm pe cât posibil să nu ne atingem faţa”, se mai precizează în studiu.
Cercetătorii au ținut să menționeze însă că toate cunoştinţele despre Coronavirus sunt încă limitate și că studiile și experimentele vor continua.