Trăim în vremuri grele în care pandemia cauzată de noul coronavirus a creat instituirea stării de urgență și întreruperea cursului vieții așa cum îl știam noi. Pentru cuplurile ce suferă de infertilitate, care cauzează mult stres, frustare și nerăbdare, încărcătura emoțională a devenit și mai mare.
Este posibil ca înaintea pandemiei să te fi hotărât să apelezi la un tratament de fertilitate și chiar să fi început o procedură de fertilizare sau inseminare, care a trebuit amânată temporar.
Trebuie să gândim pozitiv și să ne amintim zilnic că această perioadă se va încheia în cele din urmă.
În România, din 15 mai, s-a reînceput activitatea în centrele de reproducere asistată luându-se toate măsurile de distanțare socială, de spațiere a consultațiilor și procedurilor și testându-se fiecare pacient.
În cazul unui pacient pozitiv se recomandă întreruperea tratamentului. Fiind un virus nou nu avem informații clare legate de efectele asupra feților datorate infecției cu COVID-19 din timpul sarcinii. În cazul infecțiilor cu tulpini de coronavirus înrudite ca SARS-CoV and MERS-CoV s-a constatat creșterea riscului de avort spontan, creșterea riscului de naștere prematură, greutate mică la naștere și de făt mort la naștere. De asemenea febra în primul trimestru de sarcină se știe că poate avea efecte teratogene și crește riscul de diverse malformații fetale, iar cea apărută după embriotransfer se soldează cu test negativ de sarcină.
Infertilitatea este o boală care este definită ca lipsa apariției sarcinii după 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate.
Cauzele infertilității sunt împărțite în mod egal între bărbați și femei: 30% feminine, 30% masculine, 30% mixte și 10% cauze necunoscute – infertilitatea neexplicată.
Cele mai frecvente cauze sunt:
Cuplurile la care femeia are vârsta sub 35 de ani trebuie să se prezinte la medicul specialist în infertilitate după 1 an de încercări nereușite de a obține sarcina. Fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei mamei, așa că între 35-40 ani trebuie să se prezinte la specialistul în infertilitate după 6 luni de încercări, iar cele de peste de 40 de ani după 3 luni.
Spre deosebire de alte boli când trebuie investigată și tratată o singură persoană, în cazul infertilității trebuie investigate și tratate două persoane diferite.
La prima vizită la specialistul în infertilitate va face o anamneză amănunțită pentru ambii parteneri .
Pentru evaluarea fertilitatii feminine medicul va recomanda:
Principala și prima investigație efectuată pentru evaluarea fertilității masculine este spermograma. De asemenea medicul mai poate indica:
Infertilitatea este o boală care afectează 1 din 6 cupluri. În România statisticile arată că peste jumătate din aceste cupluri nu se prezintă la medic. Trebuie să știm că fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei materne, și vârsta maternă singură poate prezice care este probabilitatea de a avea un copil. Dacă sub 30 de ani șansele de a concepe sunt în jur de 25 % lunar, la peste 40 de ani scad sub 5 %. Peste 50 % din cuplurile peste 35 de ani și peste 80% din cuplurile peste 38-40 de ani necesită ajutor specializat pentru a obține o sarcină. De aceea este foarte important să ne adresăm unui specialist în infertilitate.
Infertilitatea se poate trata cu diverse metode: de la medicație la tratamente chirurgicale.
Unele probleme de infertilitate sunt mai ușor de tratat decât altele. Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare cuplu în parte și depinde de: vârsta maternă, cauze, durată, starea generală de sănătate.
Dacă femeia are mai mult de 35 de ani medicul poate recomanda direct o procedură de reproducere umană asistată sărind etapele de tratament medicamentos și/sau chirurgical. Dacă există disfuncții ovulatorii se poate începe cu tratament medicamentos, care poate induce ovulația.
Se poate apela la tratamente chirurgicale care pot îndepărta chisturi, fibroame și se poate restaura anatomia aparatului genital.
Există de asemenea tratamente pentru bărbați, care pot îmbunătăți sperma.
Dacă aceste tratamente de prima linie nu funcționează sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umană asistată ca; inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro sau injecția intracitoplasmatică de spermă.
Inseminarea intrauterină (IUI) se realizează prin introducerea direct în uter a spermei spălate și preparate în laborator. Procedura se face complet fără dureri, cu un cateter subțire pe care pacienta nu-l percepe aproape deloc.
Această metodă este folosită atunci când sunt îndeplinite următoarele criterii:
Inseminarea intrauterină (IUI) se poate repeta de 3-6 ori, în funcție de vârsta femeii și de valorile spermogramei. Dacă este precedată de stimulare ovariană, care determină poliovulație rata de succes crește.
Rata de succes a unei inseminări intrauterine asociate cu stimulare ovariană este aproximativ 10-15%, în timp ce sarcina apare doar la 1-2% la inseminarea pe ciclu natural.
Fertilizarea în vitro este prima și cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată. Ea presupune fecundarea ovocitelor obținute de la mamă prin puncție, după hiperstimulare ovariană controlată, de către spermatozoizii obținuți de la tată, în laborator, apoi introducerea embrionilor rezultați în uterul mamei.
Rata de succes a fertilizării in vitro variază între 25-40 %. La femeile cu vârsta peste 40 ani rata de succes scade la 3-8 %. De la prima procedură de fertilizare in vitro, în 1978, rata de succes a crescut considerabil, iar riscurile au scăzut. Acest lucru dă speranțe cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea.
Injectarea Intracitoplasmatică de Spermă (ICSI) presupune selectarea de către embriolog, sub microscop, a unui singur spematozoid, care este morfologic normal și care are mobilitate bună, care este apoi injectat direct ovocit, embrionul rezultat fiind apoi transferat în uter. Această procedură are o rată mai mare de fertilizare.
Rata de fertilizare este de 70-85%. Rata de succes este aceeași cu cea a Fertilizarii in Vitro.
Educarea pacienților în înțelegerea cât mai bună a funcționării aparatului reproductiv, a problemelor ce pot afecta fertilitatea și a opțiunilor de tratament va face ca aceștia să se prezinte din timp la medicul specialist în infertilitate și împreună cu acesta să aleagă cele mai bune metode de tratament.