Totul despre infertilitate. O boală care se tratează în cuplu

infertilitate
Photo created by Ada Love for Rain As Rain

Trăim în vremuri grele în care pandemia cauzată de noul coronavirus a creat instituirea stării de urgență și întreruperea cursului vieții așa cum îl știam noi. Pentru cuplurile ce suferă de infertilitate, care cauzează mult stres, frustare și nerăbdare, încărcătura emoțională a devenit și mai mare.

Este posibil ca înaintea pandemiei să te fi hotărât să apelezi la un tratament de fertilitate și chiar să fi început o procedură de fertilizare sau inseminare, care a trebuit amânată temporar.

Erna Stoian
Dr. Erna Stoian

Trebuie să gândim pozitiv și să ne amintim zilnic că această perioadă se va încheia în cele din urmă.

În România, din 15 mai, s-a reînceput activitatea în centrele de reproducere asistată luându-se toate măsurile de distanțare socială, de spațiere a consultațiilor și procedurilor și testându-se fiecare pacient.

În cazul unui pacient pozitiv se recomandă întreruperea tratamentului. Fiind un virus nou nu avem informații clare legate de efectele asupra feților datorate infecției cu COVID-19 din timpul sarcinii. În cazul infecțiilor cu tulpini de coronavirus înrudite ca SARS-CoV and MERS-CoV s-a constatat creșterea riscului de avort spontan, creșterea riscului de naștere prematură, greutate mică la naștere și de făt mort la naștere. De asemenea febra în primul trimestru de sarcină se știe că poate avea efecte teratogene și crește riscul de diverse malformații fetale, iar cea apărută după embriotransfer se soldează cu test negativ de sarcină.

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este o boală care este definită ca lipsa apariției sarcinii după 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate.

Cauzele infertilității sunt împărțite în mod egal între bărbați și femei: 30% feminine, 30% masculine, 30% mixte și 10% cauze necunoscute – infertilitatea neexplicată.

Cele mai frecvente cauze sunt:

 1. Vârsta maternă înaintată. Odată cu creșterea vârstei numărul de ovocite scade rapid, la fel și calitatea lor
 2. Disfuncțiile ovulatorii sunt responsabile de aproximativ 25 % din cazurile de infertilitate, și reprezintă prima cauză de infertilitate feminină
 3. Obstrucția tubară
 4. Fibroamele uterine și polipi endometriali
 5. Factorii masculini de infertilitate – scăderea numărului motilității sau formelor normale ale spermatozoizilor
 6. Endometrioza
 7. Cauze necunoscute

Cuplurile la care femeia are vârsta sub 35 de ani trebuie să se prezinte la medicul specialist în infertilitate după 1 an de încercări nereușite de a obține sarcina. Fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei mamei, așa că între 35-40 ani trebuie să se prezinte la specialistul în infertilitate după 6 luni de încercări, iar cele de peste de 40 de ani după 3 luni.

cuplu
Photo by FreePik

Infertilitate. Care sunt analizele recomandate?

Spre deosebire de alte boli când trebuie investigată și tratată o singură persoană, în cazul infertilității trebuie investigate și tratate două persoane diferite.

La prima vizită la specialistul în infertilitate va face o anamneză amănunțită pentru ambii parteneri .

Pentru evaluarea fertilitatii feminine medicul va recomanda:

 • Examen fizic general ce va cuprinde istoricul medical, date despre ciclul menstrual, date despre alte sarcini. De asemenea se va efectua și examinare ginecologică, ce va cuprinde și ecografie transvaginală
 • Profilul hormonal – hormonii hipofizari sexuali, hormonii tiroidieni, prolactina
 • Testarea rezervei ovariene
 • Evaluarea ovulației
 • Evaluarea permeabilitatii tubare – histerosalpingografie
 • Histeroscopie / Laparoscopie exploratorie
 • Teste pentru boli cu transmitere sexuală

Principala și prima investigație efectuată pentru evaluarea fertilității masculine este spermograma. De asemenea medicul mai poate indica:

 • Examen fizic general
 • Profil hormonal
 • Culturi uretrale și spermocultura
 • Teste pentru boli cu transmitere sexuală

Care este statistica în România în ceea ce privește infertilitatea?

Infertilitatea este o boală care afectează 1 din 6 cupluri. În România statisticile arată că peste jumătate din aceste cupluri nu se prezintă la medic. Trebuie să știm că fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei materne, și vârsta maternă singură poate prezice care este probabilitatea de a avea un copil. Dacă sub 30 de ani șansele de a concepe sunt în jur de 25 % lunar, la peste 40 de ani scad sub 5 %. Peste 50 % din cuplurile peste 35 de ani și peste 80% din cuplurile peste 38-40 de ani necesită ajutor specializat pentru a obține o sarcină. De aceea este foarte important să ne adresăm unui specialist în infertilitate.

Care este tratamentul?

Infertilitatea se poate trata cu diverse metode: de la medicație la tratamente chirurgicale.

Unele probleme de infertilitate sunt mai ușor de tratat decât altele. Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare cuplu în parte și depinde de: vârsta maternă, cauze, durată, starea generală de sănătate.

Dacă femeia are mai mult de 35 de ani medicul poate recomanda direct o procedură de reproducere umană asistată sărind etapele de tratament medicamentos și/sau chirurgical. Dacă există disfuncții ovulatorii se poate începe cu tratament medicamentos, care poate induce ovulația.

Se poate apela la tratamente chirurgicale care pot îndepărta chisturi, fibroame și se poate restaura anatomia aparatului genital.

Există de asemenea tratamente pentru bărbați, care pot îmbunătăți sperma.

Dacă aceste tratamente de prima linie nu funcționează sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umană asistată ca; inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro sau injecția intracitoplasmatică de spermă.

Ce este Inseminarea intrauterină?

Inseminarea intrauterină (IUI) se realizează prin introducerea direct în uter a spermei spălate și preparate în laborator. Procedura se face complet fără dureri, cu un cateter subțire pe care pacienta nu-l percepe aproape deloc.

Această metodă este folosită atunci când sunt îndeplinite următoarele criterii:

 • Ambele trompe uterine sunt permeabile, sau cel puțin una.
 • O concentrație și o motilitate a spermei care permit IUI – minim 5 milioane de spermatozoizi mobili per ml
 • Vârsta pacientei permite (în anumite situații, vârsta pacientei reprezintă în sine o indicație de fertilizare in vitro; multe clinici consideră că vârsta peste 40 de ani este indicație pentru FIV/ICSI)

Cui se adresează Inseminarea intrauterină?

 • Cupluri cu infertilitate de cauză necunoscută (discutabil)
 • Femei cu mucus cervical inadecvat sau patologii la nivelul colului uterin
 • Femeile cu tulburări de ovulație, pentru sincronizarea mai bună a ovulației cu fertilizarea
 • Bărbați care nu pot ejacula în interiorul vaginului, indiferent de motiv. Printre cele mai frecvente condiții asociate se numără diabetul, scleroza multiplă, leziuni ale măduvei spinării și ejacularea retrogradă
 • Cupluri în care bărbatul este HIV pozitiv, iar partenera HIV negativă
 • Endometrioza
 • Femei care primesc sperma de la donator
 • Bărbați cu spermograma ușor modificată

Rata de succes la Inseminarea intrauterină

Inseminarea intrauterină (IUI) se poate repeta de 3-6 ori, în funcție de vârsta femeii și de valorile spermogramei. Dacă este precedată de stimulare ovariană, care determină poliovulație rata de succes crește.

Rata de succes a unei inseminări intrauterine asociate cu stimulare ovariană este aproximativ 10-15%, în timp ce sarcina apare doar la 1-2% la inseminarea pe ciclu natural.

Ce este Fertilizarea in Vitro?

Fertilizarea în vitro este prima și cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată. Ea presupune fecundarea ovocitelor obținute de la mamă prin puncție, după hiperstimulare ovariană controlată, de către spermatozoizii obținuți de la tată, în laborator, apoi introducerea embrionilor rezultați în uterul mamei.

Indicațiile fertilizării in vitro:

 • Patologia tubara –  este prima indicație de FIV. Include femeile cu trompe obstruate sau excluse chirurgical; la femeile cu operații pentru reconstrucția sau repararea trompelor care nu au rămas însărcinate timp de un an sau chiar mai puțin atunci când vârsta este peste 36 ani.
 • Infertilitate de cauză necunoscută
 • Factori cervicali sau infertilitate imunologică atunci când durata infertilității depășește doi ani sau chiar mai repede la femeile cu vârsta peste 36 de ani
 • Endometrioza
 • Bărbați cu spermograma modificată
 • Femei cu anuovulație cronică la care tratamentele de inducere a ovulației nu au avut succes
 • Cuplurile care trebuie să folosească donor de ovocite
 • Mama purtătoare sau surogat

Rata de succes la fertilizarea in vitro

Rata de succes a fertilizării in vitro variază între 25-40 %. La femeile cu vârsta peste 40 ani rata de succes scade la 3-8 %. De la prima procedură de fertilizare in vitro, în 1978, rata de succes a crescut considerabil, iar riscurile au scăzut. Acest lucru dă speranțe cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea.

Injectia Intracitoplasmatică de Spermă (ICSI)

Injectarea Intracitoplasmatică de Spermă (ICSI) presupune selectarea de către embriolog, sub microscop, a unui singur spematozoid, care este morfologic normal și care are mobilitate bună, care este apoi injectat direct ovocit, embrionul rezultat fiind apoi transferat în uter. Această procedură are o rată mai mare de fertilizare.

Indicatii:

 • Probleme de fertilitate masculina severe
 • Eșec de fertilizare la o procedură de FIV anterioară
 • Număr scăzut de ovocite
 • Bărbați cu azoospermie la care se face puncție testiculară sau biopsie
 • La cuplurile care trebuie să facă Diagnostic Genetic Preimplantațional (PGD)
 • La femeile care folosesc ovocite vitrificate anterior

Avantajele tehnicii ICSI:

 • cea mai eficientă metodă pentru infertilitatea masculină
 • rata de fertilizare mai mare decât la Fertilizarea in vitro

Rata de succes pentru Injectarea Intracitoplasmatică de Spermă

Rata de fertilizare este de 70-85%. Rata de succes este aceeași cu cea a Fertilizarii in Vitro.

Educarea pacienților în înțelegerea cât mai bună a funcționării aparatului reproductiv, a problemelor ce pot afecta fertilitatea și a opțiunilor de tratament va face ca aceștia să se prezinte din timp la medicul specialist în infertilitate și împreună cu acesta să aleagă cele mai bune metode de tratament.

 

Sanatate

măști

Un lot de măști distribuite în spitale, retrase de stat pentru că sunt un pericol pentru sănătate

România a achiziționat de la declanșarea pandemiei de coronavirus, mai multe tipuri de măști tip FFP2, unele dintre ele din [...]

Familie

copil

Activități de făcut acasă cu copiii: distracția garantată

Pentru a supraviețui statului acasă, copiii trebuie să aibă mereu ceva de făcut, să le treacă timpul mai repede, mai [...]

Detox

Cea mai puternică metodă de a scăpa de celulită: masajul cu bambus

Masajul este una dintre terapiile care dau cele mai bune rezultate în cazurile de celulită. Dan Bujor, maseur, ne vorbește [...]