Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni. Săptămânile sunt grupate în trei trimestre. Primul trimestru de sarcină este timpul dintre fertilizarea ovulului de către spermatozoizi (concepție) și săptămâna 12 a unei sarcini.
Corpul unei femei trece prin multe schimbări în primele 12 săptămâni de sarcină. Femeile încep adesea să aibă îngrijorări cu privire la: ce să mănânce, ce tipuri de teste prenatale ar trebui să ia în considerare, cât de mult ar putea lua în greutate, cum se pot asigura că copilul lor rămâne sănătos
Înțelegerea unei sarcini săptămână de săptămână te poate ajuta să luați decizii informate și să vă pregătiți pentru marile schimbări care urmează.
În primul trimestru, corpul unei femei trece prin multe schimbări. Corpul eliberează hormoni care afectează aproape fiecare organ al corpului. Primul semn că este posibil să fii însărcinată este lipsa menstruației. Pe măsură ce trec primele săptămâni, unele femei experimentează următoarele:
Este posibil să ai nevoie să te odihnești mai mult sau să mănânci mese mai mici în acest timp. Unele femei, însă, nu simt deloc niciunul dintre aceste simptome.
Prima zi a sarcinii este și prima zi a ultimei menstruații. La aproximativ 10 până la 14 zile după, un ovul este eliberat, se combină cu un spermatozoid și are loc concepția. Un bebeluș se dezvoltă rapid în primul trimestru. Fătul începe să dezvolte un creier și măduva spinării, iar organele încep să se formeze. Inima bebelușului va începe să bată din primul trimestru.
Brațele și picioarele încep să înmugurească în primele câteva săptămâni, iar la sfârșitul a opt săptămâni, degetele de la mâini și de la picioare încep să se formeze. Până la sfârșitul primului trimestru, s-au format organele sexuale ale bebelușului.
Când afli pentru prima dată că ești însărcinată, programează o întâlnire cu medicul pentru a începe să ai grijă de copilul în curs de dezvoltare. Dacă nu iei deja vitamine prenatale, începe să le consumi imediat. În mod ideal, femeile iau acid folic (în vitaminele prenatale) cu un an înainte de sarcină. În mod normal, te vei întâlni cu medicul o dată pe lună în primul trimestru.
În timpul primei vizite, un medic va face un istoric complet de sănătate și va efectua un examen fizic și pelvin complet. De asemenea, medicul poate:
La aproximativ 11 săptămâni, medicul va efectua un test numit scanare cu transluciditate nucală (NT). Testul folosește o ultrasunete pentru a măsura capul și grosimea gâtului copilului. Măsurătorile pot ajuta la determinarea șanselor ca bebelușul să se nască cu o tulburare genetică cunoscută sub numele de sindrom Down.
Întreabă medicul dacă este recomandat sau nu screening-ul genetic pentru sarcină. Screeningul genetic este un test folosit pentru a afla riscul bebelușului la anumite boli genetice.
Este important ca o femeie să știe ce să facă și ce să evite în timpul sarcinii pentru a avea grijă de ea însăși și de copilul în curs de dezvoltare.
Iată măsurile de sănătate personală care trebuie luate în primul trimestru:
Aceste lucruri trebuie evitate în primul trimestru:
Schimbările corpului oferă multe întrebări la care să te gândești în primul trimestru, dar a avea un copil va afecta și alte părți ale vieții tale. Există multe lucruri la care vei începe să te gândești în primele luni de sarcină, astfel încât să te poți pregăti pentru viitor.
Primul trimestru de sarcină este cel mai frecvent moment pentru o pierdere a sarcinii (avort spontan), așa că poate e mai bine să aștepți ca sarcina să ajungă în al doilea trimestru.
Poate e momentul să începi să te gândești unde ai dori să naști copilul. Femeile pot alege să nască într-un spital, centru de naștere sau la propria lor casă. Ar trebui să cântărești avantajele și dezavantajele fiecărei locații și să le discuți cu medicul.
Specialiștii consideră că spitalele și centrele de naștere sunt cel mai sigur loc pentru a naște un copil. Dacă există o urgență, un spital este complet echipat pentru a face față situației.
Sarcina cu risc ridicat înseamnă că există o șansă mai mare de complicații. Factorii care pot face ca sarcina să prezinte un risc ridicat includ:
Femeile cu o sarcină cu risc ridicat pot avea nevoie să viziteze medicul mai des și uneori pot avea nevoie de un medic special instruit. A avea o sarcină cu risc ridicat nu înseamnă neapărat că vei avea probleme.