Alimente care combat astenia de primăvară, recomandate de nutriționistul Gianluca Mech

Gianluca Mech

Primăvara vine nu doar cu aspecte plăcute, precum revenirea la viață a naturii și zilele cu maim ult soare, ci și cu unele mai neplăcute, cum ar fi astenia de primăvară. Este o problemă cu care se confruntă mulți oameni, dar care poate fi combătută și prin alimentație, după cum dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Oricât de mult ne plac temperaturile calde din primăvară, unii dintre noi nu pot evita astenia care vine „la pachet” cu noul sezon. Acea stare permanentă de oboseală cauzată de schimbarea anotimpului. Pe lângă oboseală, ea poate fi însoțită de stări melancolice și, în unele cazuri, de o ușoară depresie. Iată cum putem combate, prin alimentație, aceste stări neplăcute.

Alimente neprocesate

”Deși un cheesburger cu cartofi prăjiți poate sună tentant, e important de știut că valoarea nutritivă a acestor alimente este extrem de scăzută. Alimentele procesate, precum cele ambalate sau în conservă, bomboanele și carnea prelucrată sunt de obicei pline de conservanți, aditivi, sodiu, grăsimi trans și ingrediente artificiale. În consecință, nu vă oferă energia de care aveți nevoie. Ba din contră! Nu le consumați pe acestea, ci alegeți variante în stare cât mai aproape de cea naturală.

Fructe și legume proaspete de sezon

Cu cât mâncarea este mai proaspătă, cu atât conține mai mulți nutrienți. Spre deosebire de alimentele procesate în care nutrienții sunt eliminați pentru ca ele să aibă o perioadă cât mai lungă de valabilitate. Consumul de fructe și legume de sezon este recomandat pentru că oferă organismului vitaminele de care are nevoie pentru a putea funcționa normal”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

murele
Photo by Kristina Paukshtite from Pexels

Băuturi fără cofeină

Cofeina consumată cu moderație are unele beneficii pentru sănătate. Deși oferă senzația de „trezire” pe termen scurt, trebuie să știm însă că ea nu oferă corpului energie în mod real. Consumul de cofeină fără o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți duce până la urmă la consumarea resurselor de energie. Dacă simțiți neapărat nevoia de cofeină, optați pentru cafea neagră sau ceai neîndulcit în cantități mici. Băuturile răcoritoare și cele energizante conțin zahăr rafinat și ingrediente artificiale. Pe termen lung, vă pot face mai mult rău decât bine.

Proteine slabe

Carnea slabă, cum ar fi puiul, curcanul sau peștele, conține proteine de calitate și mai puține grăsimi saturate decât carnea roșie. Peștele bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul și tonul, conțin multe grăsimi bune, sănătoase pentru inimă. Atunci când inima este sănătoasă, starea de spirit nu are cum să fie altfel decât bună”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

Cereale integrale și carbohidrați complecși

La fel ca alimentele procesate, nici carbohidrații rafinați, cum ar fi zaharurile și făina albă, nu sunt benefice pentru sănătate. În schimb, cerealele integrale și a carbohidrații complecși asigură organismului necesarul de fibre.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt unele dintre alimentele cele mai potrivite pentru a oferi energie și a combate senzația de foame. Consumați migdale, nuci, caju, alune, fistic, semințe de floarea soarelui și semințe de dovleac. Bineînțeles crude și nesărate, în cantități moderate. Acestea reprezintă gustarea perfectă”, adaugă specialistul.

Apă

Consumul de apă este esențial pentru buna funcționare a corpului. Ea nu furnizează energie sub formă de calorii, ci contribuie la facilitarea proceselor energetice din organism. Beți apă pe tot parcursul zilei și încercați să înlocuiți orice alt tip de băutură cu un pahar de apă. Vă garantez că vă veți simți mai bine!

terci de ovăz
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Banane

Studiile arată că bananele ne oferă energie. Cercetătorii spun că la fel de multă precum băuturile energizante pentru spotrivi. Ele sunt bogate în potasiu, fibre, vitamine și carbohidrați. Reprezintă exact porția de energie naturală de care ai nevoie într-o zi”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Ovăz

Un castron de ovăz oferă organismului fibre și proteine. Alegeți întotdeauna produsele care nu conțin zahăr adăugat. Îl puteți consuma cu lapte, iaurt, miere și fructe.

Semințe de chia

Semințele de chia pot fi o sursă excelentă de energie datorită conținutului de carbohidrați, grăsimi sănătoase și fibre. Două linguri de chia oferă aproximativ 24 de grame de carbohidrați și 4,800 grame de Omega-3, cu rol antiinflamator și benefice pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Ele pot fi consumate în smoothie, budincă sau în combinație cu iaurt”, încheie nutriționistul Gianluca Mech.

Sanatate

O femeie care stă cu mâinile în cap, pe jos, în timp ce se confruntă cu simptome date de anemie

Simptome frecvente date de anemie

Anemia apare atunci când nu ai suficiente globule roșii sănătoase sau hemoglobină pentru a transporta oxigen la țesuturile corpului. Hemoglobina [...]

Alimente

fructe

Nu mai tăia fructele și legumele. Iată ce se întâmplă dacă faci acest lucru

De cele mai multe ori primim sfatul din partea specialiștilor să consumăm multă vitamina C în lunile de iarnă pentru [...]

Noutati

Cornel Brotac

Dr. Cornel Brotac: ”Ozonoterapia susține sistemul imunitar în lupta împotriva coronavirusului!”

Epidemia cu acest virus nemilos, Coronavirus, ridică multe semne de întrebare, multe nevoi ce sunt de completat, multe minusuri care [...]