Cătina, beneficii și proprietăți. Află cum te poate ajuta

cătina
Imagine de Stux via Pixabay

Fructele de cătină sunt un ajutor de nădejde pentru sănătatea organismului. Trebuie doar să te documentezi cum trebuie despre beneficiile lor asupra organismului și să știi cum să le folosești în avantajul tău.

Deși cătina nu este deloc o plantă prietenoasă, fructele de cătină s-au făcut remarcate prin propretățile pe care le au și pentru beneficiile pe care le aduc organismului dacă sunt incluse în mod regulat în alimentație.

Ce proprietăți au fructele de cătină

  • Fructele de cătină au un conținut foarte mare de vitamina C, de zece ori mai mult decât citricele
  • Conțin vitamina A
  • Complexul de vitamine B este și el prezent în fructele de cătină
  • La aceste se adaugă vitaminele E, K, P și F
  • Fructele de cătină conțin și mult beta-caroten, mai mult și decât morcovii
  • În aceste super-fructe mai regăsim calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, aminoacizi și enzime

Beneficiile fructelor de cătină

Specialiștii recomandă sucul din fructe de cătină pentru persoanele care se confruntă cu cancerul, o boală nemiloasă din ce în ce mai prezentă printre noi. Deși nu este considerat neapărat un tratament, fructele de cătină sunt deja în categoria alimentelor considerate adjuvanți în lupta cu această boală.

Dacă ajungi să introduci fructele de cătină în alimentația ta zilnică, atunci trebuie să afli că acestea te ajută să scapi de LDL (colesterolul rău). Tensiunea arterială este redusă, deci poți reduce concomitent și șansele de infarct sau de accidente vasculare.

Fructele de cătină reglează de asemenea și nivelul de zahăr din sânge, adică sunt de un real ajutor și persoanelor care se confruntă cu diabetul.

Așa cum am spus mai sus, fructele de cătină au un conținut mare de vitamina C, deci ajută organismul să lupte cu agenții extreni care îți pot face rău și îți întăresc imunitatea.

Conșinutul ridicat de beta-caroten din fructele de cătină este cel care ajută la îmbunătățirea vederii.

Tot fructele de cătină sunt un adevărat remediu natural pentru cei care se confruntă cu probleme de stomac. Pe lângă faptul că te ajută să scapi rapid de constipație, acestea îți pot calma și durerile sau inflamațiile abdominale.

Fructele de cătină sunt folosite cu succes și în industria cosmetică. Acestea joacă un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire, te ajută să îți păstrezi pielea tânără. Indiferent că alegi produse pe bază de cătină sau consumi fructele ca atare, rezultatele sunt vizibile, spun oamenii de știință.

Cum poți integra fructele de cătina în alimentația ta

  • Fructele de cătină se pot consuma ca atare și în acest fel te vei bucura pe deplin de beneficiile lor.
  • Cătina se mai poate consuma și sub formă de pulbere, sirop, ulei, ceai, suc sau capsule.
  • Le poți adăuga în miere, le poți consuma cu propolis sau polen, sau pur și simplu le adaugi în prăjituri. Nu uita că sucul de cătină poate înlocui oricând oțetul în salate.

Cătina este cu adevărat un ingredient minune. Are cantități importante de vitamine, minerale și aminoacizi, și este considerată a fi unul din principalii inamici ai răcelii. Astăzi însă, vrem să v-o oferim într-o formă în care probabil nu ați mai servit-o. Preparați acest mousse și bucurați-vă de un desert cu adevărat sănătos.

Cum se păstrează cătina

Cătina se poate păstra în frigider în borcanul cu miere. Da, e simplu. Speli bine fructele, dar ai grijă să nu le spargi, le scurgi și mai apoi le adaugi într-un borcan cu miere plin 3/4.

Fructele de cătină se mai pot transforma în suc. Acestea se zdrobesc în storcătorul de fructe, apoi siropul este strecurat și îndulcit cu miere, după gust. Sucul astfel obținut se pune în sticle și se păstrează la frigider.

Pentru că în primele două cazuri de mai sus există riscul de fermentație, cea mai sigură metodă de depozitare a fructelor de cătină este la congelator.

Fructele de cătină se găsesc destul de ușor și sunt accesibile. Bucură-te de beneficiile lor și nu vei regreta.

Citește și: Un senzor Bluetooth poate detecta insuficiența cardiacă. Cum funcționează

Noutati

oameni cu măști

Cât timp va dura epidemia de Coronavirus? În cât timp viața va reveni la normal?

BBC a publicat astăzi o articol care încearcă să răspundă la cea mai arzătoare dilemă a Planetei – când se [...]

Timp liber

covor

Ce covor alegi dacă ai parchet gri – 6 variante de modele şi culori

Podelele gri devin un element oarecum fierbinte în designurile moderne. Pardoselile gri și deschise emană eleganță și rafinament, destul de [...]

Sanatate

asimetrie sani

Un sân mai mic și unul mai mare, nimic ciudat spun specialiștii

Studiile au dezvăluit de-a lungul timpului că femeile sunt îngrijorate atunci când își dau seama că au un sân mai [...]