De fiecare dată când respiri, aerul îți intră în nas și pe gură, curge în gât și într-o serie de căi aeriene numite tuburi bronșice. Aceste tuburi trebuie să fie deschise pentru ca aerul să ajungă la plămâni, unde oxigenul este trecut în sânge pentru a fi transportat la țesuturile corpului.
În cazul în care căile respiratorii sunt inflamate, aerul are mai multe dificultăți în a ajunge la plămâni. Cu mai puțină intrare a aerului, puteți simți lipsa respirației. Puteți suspină și tuși în încercarea de a trage mai mult oxigen prin căile de trecere strânse.
Bronșita este o inflamație a mucoasei căilor respiratorii care e cauzată de infecții virale sau bacteriene. Bronșita cronică poate fi declanșată de expunerea pe termen lung la iritanți de mediu, cum ar fi fumul de țigară, praful sau produsele chimice.
Astmul este o afecțiune inflamatorie care duce la strângerea mușchilor din jurul căilor respiratorii și care determină îngustarea căilor respiratorii. Factorii care ar putea să declanșeze o criză ar putea fi:
Simptomele bronșitei astmatice sunt o combinație dintre simptomele bronșitei și astmului. Când astmul și bronșita acută apar împreună, afecțiunea se numește bronșită astmatică.
Există mulți declanșatori care pot iniția eliberarea substanțelor inflamatorii. Bronșitele astmatice pot avea următoarele simptome:
Bronșita în sine poate fi cauzată de un virus sau bacterii, care sunt contagioase. Cu toate acestea, bronșita astmatică cronică nu este de obicei contagioasă.
Dacă aveți simptome ca cele enumerate mai sus, cel mai indicat este să luați legătura cu medicul. După o serie de întrebări despre simptomatologia prezentă, medicul poate cere efectuarea unor teste specifice:
Tratamentele pentru bronșită astmatică sunt în esență aceleași cu cele utilizate pentru tratarea astmului și bronșitei. Infecția respiratorie bacteriană poate fi tratată cu antibiotice. Tratamentul implică, de asemenea, evitarea declanșatorilor de astm urmărind aceste sfaturi: