Când adunăm prea multe emoții negative – frică, tristețe, furie, stres – organismul are de suferit. Pentru a echilibra balanța, învață cum să faci față situațiilor stresante au ajutorul exercițiilor de respirat.
Chiar dacă respirăm din prima clipă, uneori nu respirăm corect. Tehnicile speciale nu doar ajută la o bună oxigenare a celulelor, ci au beneficii multiple ce pun în evidență puterea respirației.
Studii publicate în Health Science Journal arată că exercițiile de respirat reduc oboseala, scad anxietatea, reduc crizele de astm la copii și adolescenți, ameliorează comportamentului agresiv al adolescenților, reduc stresul. Beneficiile se extind nu doar asupra psihicului, ci și asupra corpului. Tehnicile de respirat reglează hipertensiunea, reduc frecvența și intensitatea migrenelor, induc un somn profund, odihnitor.
Cum arată exercițiile de respirat în rutina zilnică?
Orice persoană poate să deprindă tehnicile de respirat. E nevoie de o perioadă de acomodare, dar, orice tehnică de respirat vei alege nu îți va lua mult timp și o vei putea include în activitatea zilnică.
Începe cu 2 minute pe zi. Mărește treptat la 5 minute pe zi, apoi mărește intervalul pe măsură ce te simți mai în largul tău. Cheia succesului? Exersează de mai multe ori pe zi.
Respirația abdominală
Exercițiile de respirație din diafragmă sau respirația abdominală trebuie să dureze 5-10 minute pe zi, fiecare exercițiu, și să le repeți de 3-4 ori pe zi.
Cum se face respirația din diafragmă (respirația abdominală)?
Stai întinsă pe spate cu genunchii ușor îndoiți și cu capul pe o pernă. Dacă ai nevoie și de o susținere mai bună, pune o pernă și sub genunchi.
Apoi, pune o mână deasupra pieptului și una pe abdomen, chiar sub buric, astfel încât să simți mișcările mușchiului diafragmei.
Inspiră profund pe nas. Menține cealaltă mână cât mai fixă posibil. Expiră ținând buzele țuguiate. Concentrează-te pe menținerea nemișcată a mâinii de pe piept și încordarea mușchilor abdominali.
Cu buzele țuguiate
Această tehnică de respirat te obligă să respiri mai lent deoarece la fiecare respirație ești nevoită să faci un efort conștient. Exersează de 4-5 ori pe zi pentru a deprinde corect tehnica.
Cum se face respirația cu buzele țuguiate?
Relaxează umerii și gâtul. Ține gura închisă și inspiră încet pe nas în timp ce numeri în gând până la doi. Țuguie buzele ca și cum ai vrea să fluieri. Expiră ușor cu buzele țuguiate în timp ce numeri în gând, rar și calm, până la patru.
Respirația profundă
Exercițiile de respiratie profundă te ajută sa te concentrezi și să te relaxezi. Acestea ajută și la o bună oxigenare a plămânilor și a întregului organism.
Cum se face respirația profundă?
Stai așezată sau în picioare și trage usor în spate coatele, pentru a permite pieptului să se extindă. Inspiră adânc pe nas. Ține-ți respirația cât numeri în gând până la cinci, rar și calm. Eliberează treptat aerul, expirând pe nas.
Exercițiile de respirat 4-7-8
Tehnica de respirat 4-7-8 constă în inspirarea aerului timp de patru secunde, ținerea aerului în corp timp de șapte secunde și expirarea lui în opt secunde.
Cum se fac exercițiile de respirat de tip 4-7-8?
Golește plămânii expirând profund, apoi inspiră încet timp de 4 secunde. Reține aerul timp de șapte secunde. Expiră puternic, timp de opt secunde, ținând buzele țuguiate ca atunci când fluieri. Repetă de patru ori.
Foto:pexels.com