Cum se curăță corect aparatul de aer condiționat

aer condiționat
Imagine de Mustafa shehadeh via Pixabay

Pe timpul verii aparatul de aer condiționat este unul dintre cele mai populare electrocasnice din casă. Ce se întâmplă însă cu răcoare pe care acesta o produce? Este sau nu bună pentru sănătatea noastră?

Pentru ca totul să fie în ordine și aparatul de aer condiționat să nu cauzeze probleme de sănătatea, specialiștii fac recomandări în ceea ce privește buna funcționare a acestor aparate, deci sunt câțiva pași de urmat pentru ca ele să funcționeze corect și să nu ne afecteze.

Filtrele aparatului de aer condiționat trebuie curățate la începutul sezonului cald.

Este unul dintre cei mai importanți pași de urmat atunci când ne gândim să pornim prima dată aerul condiționat la începutul sezonului estival. Este necesar să curățăm filtrele pentru că acestea pot răspîndi microorganismele adunate în interiorul său, care pot produce viroze sau rinite alergice.

În plus, filtrele încărcate de impurităță și praf duc la o performanță scăzută a aparatului și cresc cu 5-15% consumul de energie. Dacă radiatorul este murdar, acesta va solicita mai mult ventilatorul și astfel scade durata de funcționare a aparatului.

Mirosul neplacut este primul semn că aparatul de aer condiționat a acumulat murdărie și praf în interior. Ce trebuie să faci pentru a îl pregăti din nou de o funcționare optimă:

  1. Cel mai important pas este să scoți aparatul din priză ca să nu te curentezi.
  2. Scoate filtrul prin rabatarea măștii frontale a aparatului. Recomandat este să arunci o privire în manualul de instrucțiuni pentru a te asigura că urmezi pașii corecți.
  3. Filtrul desprins din aparat trebuie curățat sub jet de apă și igienizat cu o soluție dezinfectantă. Spirtul sau oțetul sunt două variante pe care toată lumea le are la îndemână.
  4. Unitatea aparatului de aer condiționat se curăţă şi ea. Masca este detaşabilă şi este recomandat să o speli. Şterge-o de praf cu o cârpă umedă, spal-o cu apă şi detergent, iar apoi dezinfecteaz-o. După demontarea măștii, aspiră interiorul carcasei cu o perie subțire.

Dacă aparatul de aer condiționat este montat într-un mediu cu mult praf, atunci este recomandat să cureți filtrele la 3 sau 6 luni.

Cel mai important lucru este ca după ce ai curățat aparatul, verifică să fie complet uscat interiorul înainte să-l pornești. În acest fel, eviți formarea altor mirosuri neplăcute sau răspândirea posibilelor depuneri rămase în mască.

Aerul condiționat este de ceva timp pe lista aparatelor electrocasnice de bază în orice casă, dar puțini sunt cei care cunosc pericolele la care se expun atunci când îl folosesc. Este adevărat că temperaturile ridicate din mijlocul verii sunt mai ușor de suportat cu aerul condiționat pornit, dar este sau nu bun pentru sănătate?

Află din articolul de mai jos ce este de fapt în neregulă cu aparatul de aer condiționat:

Noutati

ilustratie coronavirus

Oamenii cu aceste meserii sunt cei mai expuși la infectarea cu CORONAVIRUS

Noul virus care face prăpăd în întreaga lume îi pune pe gânduri chiar și pe cei mai optimiști oameni. Mai [...]

Timp liber

burger

Ziua internațională a hamburgerului: 2 rețete delicioase de hamburgeri

Puține preparate au o zi dedicată lor, iar hamburgerul este unul dintre ele. În fiecare an, pe 28 mai, oameni [...]

Psihologie

coronavirus

Rămâi om în timpul carantinei. Protejează-ți mintea și totul va fi bine

Chiar dacă în ultimul timp se vorbește foarte mult de distanțare socială, acest lucru nu înseamnă că trebuie să te [...]