Totul despre gripă. Ce este, cum se manifestă și cum o prevenim

gripă
Photo by Pexels

Gripa ne dă mari bătăi de cap în sezonul rece. Mulți dintre noi avem sistemul imunitar slăbit și contactul cu virusul gripal ne poate pune la pat instant. Vă arătăm mai jos care sunt simptomele ce vă dau un semn că ați luat gripă, dar și cum o puteți preveni.

Ce este gripa? Prezentare generală.

Gripa este o infecție virală care atacă sistemul respirator – nasul, gâtul și plămânii. Este denumită în mod obișnuit gripă, dar nu este același lucru cu virusurile stomacale „gripale” care provoacă diaree și vărsături. Pentru majoritatea oamenilor, gripa se rezolvă de la sine. Dar, uneori, gripa și complicațiile sale pot fi mortale. Persoanele cu risc mai mare de a dezvolta complicații gripale includ:

  • Copiii cu vârsta sub 5 ani, în special cei sub 6 luni
  • Adulți cu vârsta peste 65 de ani
  • Locuitorii căminelor de bătrâni și ale altor facilități de îngrijire pe termen lung
  • Femeile gravide și femeile până la două săptămâni după naștere
  • Persoanele cu sistem imunitar slăbit
  • Persoanele care au boli cronice, cum ar fi astmul bronșic, bolile de inimă, bolile renale, bolile hepatice și diabetul
  • Persoanele care sunt obeze, cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare

Deși vaccinul anual împotriva gripei nu este 100% eficient, este totuși cea mai bună apărare împotriva gripei.

Simptomele gripei

La început, gripa poate părea o răceală obișnuită cu nasul care curge, strănut și durere în gât. Dar răcelile se dezvoltă de obicei încet, în timp ce gripa tinde să apară brusc. Și, deși o răceală poate fi supărătoare, de obicei vă simțiți mult mai rău la gripă.

Semnele și simptomele frecvente ale gripei

  • Febră
  • Durere musculară
  • Frisoane și transpirații
  • Durere de cap
  • Tuse uscată, persistentă
  • Respirație scurtă
  • Oboseală și slăbiciune
  • Nas care curge sau înfundat
  • Durere de gât
  • Durere oculară
  • Vărsături și diaree, dar acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți

Cauzele gripei. De ce apare?

Virușii gripali se transmit prin aer, în picături, atunci când cineva cu infecția tușește, strănută sau vorbește. Puteți inspira picăturile direct sau puteți ridica germenii de pe un obiect – cum ar fi o tastatură sau de pe un computer – și apoi le puteți transfera în ochi, nas sau gură.

Persoanele cu virus sunt probabil contagioase cu aproximativ o zi înainte ca simptomele să apară până la aproximativ cinci zile de la debut. Copiii și persoanele cu sistem imunitar slăbit pot fi contagioase pentru o perioadă puțin mai lungă.

Virușii gripali se schimbă constant, cu noi tulpini care apar în mod regulat. Dacă ați avut gripă în trecut, corpul dumneavoastră are deja anticorpi pentru a combate acea tulpină specifică a virusului. Dacă viitoarele virusuri gripale sunt similare cu cele pe care le-ați întâlnit anterior, fie având boala, fie vaccinându-vă, acești anticorpi pot preveni infecția sau pot diminua severitatea acesteia. Dar nivelurile de anticorpi pot scădea în timp.

De asemenea, anticorpii împotriva virușilor gripali pe care i-ați întâlnit în trecut s-ar putea să nu vă protejeze de noi tulpini de gripă care pot fi viruși foarte diferiți de ceea ce ați avut înainte.

vaccin
Imagine de Angelo Esslinger via Pixabay

Prevenirea gripei

Specialiștii recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei pentru toți cei cu vârsta de 6 luni sau mai mult. Vaccinul împotriva gripei vă poate reduce riscul de gripă și severitatea acesteia și reduce riscul de a avea boli grave cauzate de gripă și de a fi nevoie să ajungeți în spital.

Vaccinarea împotriva gripei este deosebit de importantă în acest sezon, deoarece gripa și boala coronavirusului 2019 (COVID-19) provoacă simptome similare. Vaccinarea împotriva gripei ar putea reduce simptomele care ar putea fi confundate cu cele cauzate de COVID-19. Prevenirea gripei și reducerea severității bolilor gripale și a spitalizărilor ar putea, de asemenea, să diminueze numărul de persoane care trebuie să rămână în spital.

Vaccinul gripal sezonier din fiecare an oferă protecție împotriva celor trei sau patru virusuri gripale care se așteaptă să fie cele mai frecvente în timpul sezonului gripal din acel an.

Timp liber

baie

5 idei pentru o seara relaxantă

Seara este, în general, momentul în care organismul tău este într-o stare de tranziție între o zi agitată și plină [...]

Sanatate

covid

Un nou studiu spune că riști să te îmbolnăvești mai repede acasă de Covid-19, decât dacă ieși din casă

Oamenii riscă mai mult să se îmbolnăvească de COVID-19 acasă decât în afara locuinței, spune un nou studiu. Epidemiologii sud-coreeni [...]

Noutati

Serviciul de Ambulanță Iași

Au pictat pereții Serviciului de Ambulanță pentru a ridica moralul medicilor

Doi artiști s-au gândit să aducă puțină culoare într-un loc în care medicii luptă zi de zi pentru viețile pacienților: [...]