Alimente mucegăite, da sau nu? Când poți să le mănânci și când nu

mucegai
Imagine de Adege via Pixabay

Mucegaiul se formează peste tot. Fie că vorbim despre alimente sau despre pereții unei încăperi, acesta apare atunci când nu sunt îndeplinite anumite condiții: este prea cald, este prea multă umezeală, se face condens, recipientele nu sunt închise corect, alimentele nu sunt păstrate așa cum ar trebui.

Trebuie să știi un singur lucru: în ceea ce privește alimentele, numai în unele cazuri este în regulă să le mai consumi dacă a apărut mucegaiul. Este bine să ai informațiile corecte pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol. Alimentele cu un conținut mare de apă nu trebuie mâncate dacă au fost atinse de mucegai, dar alimente precum cele care au în rețetă unele tipuri de mucegai, precum brânza Gorgonzola sau Roquefort este perfect în regulă să le consumi fără să te gândești la consecințe.

Pentru a elucida misterul asupra acestui subiect, îți propunem în continuare o listă cu alimente pe care este în regulă să le consumi mucegăite, precum și o listă pe care trebuie să le arunci negreșit.

Alimente mucegăite bune de consum

Brânza tare este un aliment pe care pot apărea urme de mucegai la suprafață. Specialiștii spun că este puțin probabil ca mucegaiul să pătrundă la interior, așa că dacă tai bucata afectată (2,5 cm în jurul mucegaiului, interior, exterior și margini) este în regulă să consumi ce a mai rămas. După această operațiune înfășoară brânza în folie alimentară și păstrează-o în frigider la temperaturi cuprinse între 1 și 7 grade Celsius.

Imagine de PDPhotos via Pixabay 

Mezelurile crude sau uscate care sunt păstrate la temperatura camerei, în loc să fie ținute în locuri răcoroase, este normal să facă mucegai. În cazul lor este în regulă să îndepărtezi mucegaiul și să le consumi.

Fructele și legumele tari precum morcovii, ardeiul, varza pot fi folosite în mâncare dacă tai partea mucegăită și o arunci la gunoi. De ce? Pentru că au conținut mic de apă și astfel mucegaiul nu poate pătrunde în interior.

Alimente mucegăite pe care nu este bine să le mai consumi

Carnea gătită care a rămas de la o masă anterioară este ok să fie păstrată în frigider, dar dacă observi că a făcut mucegai, cel mai bine este să o arunci. Aceasta are un conținut mare de apă, deci dacă este atinsă la suprafață de mucegai, cu siguranță acesta a pătruns și în interior.

Și în privința pastelor gătite trebuie păstrată aceeași regulă. Nu este recomandat să le mai consumi!

Dacă brânza tare mucegăită este ok să o consumi, pe cea moale nici nu trebuie să te atingi. Aici este vorba despre brânza de tip Brie sau Camembert.

Dacă gemul și dulceața au făcut crustă de mucegai, acestea trebuie aruncate pentru că mucegaiul produce micotoxină, o substanță nocivă pentru organism.

Nici iaurtul și smântâna nu mai pot fi consumate dacă au fost atinse de mucegai. Acestea au și ele în compoziție o cantitate mare de apă și nu mai este recomandat să le consumi.

Fructele și legumele moi trebuie să le arunci dacă au fost atinse de mucegai.

NU este deloc în regulă să consumi pâinea pe care a apărut mucegaiul, nici dacă dai la o parte porțiunea pe care mucegaiul este vizibil. Aceasta de obicei este preparată cu drojdie și conține bule de aer, lucru care nu face decât să ajute mucegaiul să se împrăștie mai ușor.

Nici nucile sau semințele crude, care pot face mucegai foarte ușor nu este recomandat să consumi.

Ai mare grijă la produsele pe care le consumi și nu uita că decizia îți poate afecta sănătatea. Trebuie să eviți risipa alimentară, însă dacă sunt alimente care îți pot afecta organismul, atunci trebuie să le arunci negreșit.

Sanatate

Picioarele problemă de sănătate

Picioarele îți arată că ai o problemă de sănătate. Indicii la care să fii atentă!

Picioarele și unghiile de la picioare îți pot oferi indicii importante despre sănătatea ta generală. Ele îți pot spune multe, [...]

Sarcina & bebe

bebeluș

Fontanela bebelușului: ce este, când se închide și ce anomalii poate avea

Expresia „moalele capului” este una destul de des întâlnită atunci când vorbim despre un bebeluș. Ea se referă la zonele [...]

Sanatate

vin

Consumul de alcool crește dezechilibrul psihologic în timpul pandemiei

Peste 200 de boli sunt asociate ca factor de risc pentru consumul excesiv de alcool. Anual, peste 3 milioane de [...]