Alimente benefice pentru creier. Recomandări pentru o memorie bună

gianluca mech

Creierul reprezintă centrul de control al întregului corp, astfel că sănătatea lui este esențială pentru buna funcționare a organismului. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune ce tipuri de alimente ar trebui să consumăm pentru un creier sănătos, o memorie care funcționează la parametri optimi și o stare bună de spirit.

Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în menținerea sănătății creierului și pot ajuta la îmbunătățirea memoriei și a concentrării. Nutriționistul Gianluca Mech ne recomandă să consumăm următoarele alimente, benefice pentru funcționarea creierului. 

Pește gras

”Acest tip de pește include somonul, păstrăvul și sardinele, care sunt toate surse bogate de acizi grași omega-3. E impotant să știm că aproximativ 60% din creier este format din grăsimi, iar jumătate din aceste grăsimi sunt de tipul omega-3. Ele sunt folosite pentru a construicelulele nervoase, fiind astfel esențiale pentru învățare și memorie. De asemenea, grăsimile omega-3 ajută la prevenirea depresiei și a unor afecțiuni precum Alzheimer.

Cafea

Două componente principale din cafea, cofeina și antioxidanții, sunt benefice pentru sănătatea creierului. Cofeina are o serie de efecte pozitive asupra creierului, cum ar fi: vigilența crescută, îmbunătățirea stării de bine și a capacității de concentrare”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Afine

”Afinele conțin antociani, un grup de compuși vegetali cu efecte antiinflamatorii și antioxidante. Antioxidanții acționează atât împotriva stresului oxidativ, cât și împotriva inflamației, afecțiuni care pot contribui la îmbătrânirea celulelor creierului și la apariția bolile neurodegenerative. S-a descoperit că unii dintre antioxidanții din afine se acumulează în creier și ajută la îmbunătățirea comunicării între celule. 

Turmeric

Curcuma este un ingredient cheie în pudra de curry și are o serie de beneficii pentru creier. Curcumina, ingredientul activ din curcuma, s-a dovedit că traversează bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă că poate intra direct în creier și poate avea efecte pozitive asupra celulelor nervoase. Ajută la îmbunătățirea memoriei, producția de noi celule nervoase și previne apariția depresiei”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Broccoli

”Este o legumă extrem de bogată în antioxidanți. De asemenea, conține o cantitate foarte mare de vitamina K. Această vitamină liposolubilă este esențială pentru formarea sfingolipidelor, un tip de grăsime care ce se regăsește în celulele creierului.

gianluca mech

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac conțin antioxidanți puternici care protejează corpul și creierul de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu, fier, zinc și cupru. Fiecare dintre acești nutrienți este important pentru sănătatea creierului”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

Ciocolată neagră

”Ciocolata neagră și pudra de cacao sunt bogate în compuși care stimulează creierul, inclusiv flavonoide, cofeină și antioxidanți. Flavonoidele sunt un grup de compuși vegetali antioxidanți. Flavonoidele din ciocolată sunt benefice pentru zonele creierului responsabile cu învățarea și memoria. Cercetătorii arată că acești compuși pot spori memoria și, de asemenea, pot ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă.

Portocale

Necesarul zilnic de vitamina C poate fi obșinut consumând o portocală de dimensiune medie. Acest lucru este important pentru sănătatea creierului, deoarece vitamina C este un factor cheie în prevenirea declinului mental”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Ouă

”Ouăle sunt o sursă bună de vitamine B6 și B12, folat și colină. Colina este un micronutrient important pe care corpul îl folosește pentru a produce acetilcolină, un neurotransmițător care ajută la reglarea dispoziției și a memoriei. 

Ceai verde

Ceaiul verde este o bătură ce aduce numeroase beneficii creierului. Conține L-teanina, un aminoacid care poate traversa bariera hematoencefalică și crește activitatea neurotransmițătorului GABA, care ajută la reducerea anxietății și te face să te simți mai relaxat. L-teanina crește, de asemenea, frecvența undelor alfa din creier, ceea ce te ajută să te relaxezi fără să te simți obosit”, declară specialistul.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Noutati

Cum sa îți dai seama că te afli într-o relație de cuplu abuzivă

“Nu mai știu cine sunt”, “Nu mă recunosc”, “Nu îmi dau seama ce se întâmplă cu mine”, “Sunt confuz/ă”. Dacă [...]

Travel

Oradea

10 locuri din România pe care trebuie să le vezi anul acesta

România ascunde o mulțime de locuri impresionante, care-ți taie răsuflarea, și pe care ar trebui să le vezi. Indiferent dacă [...]

Dieta si nutritie

Mai multe gogoși glazurate, colorate, cu bomboane pe ele

Alimente care îți afectează sănătatea creierului. La ce să fii atent atunci când le consumi

Aceste alimente care îți afectează sănătatea creierului pot funcționa împotriva obiectivelor de sănătate, mai ales dacă le incluzi frecvent în [...]