Cum alegi corect un pepene roșu și care sunt beneficiile acestuia pentru sănătate

pepene roșu
Imagine de Congerdesign via Pixabay

Când spui vară, spui pepene roșu, nu-i așa? Este destul de complicat să nimerești mereu un pepene cu gust însă există niște trucuri care te pot ajuta să faci mereu alegerea cea mai bună și să duci acasă un pepene aromat.

Pepenele se oprește din evoluție atunci când este rupt din vrej, deci trebuie să faci cea mai bună alegere din prima, pentru că în cazul său nu mai există varianta „se mai coace acasă”.

Trucuri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un pepene roșu:

  1. Fii atent la culoare în primul rând. Caută un pepene care să aibă coaja verde, nu verde deschis sau galben.
  2. Dacă fundul pepenelui este crem atunci acesta este copt, dacă însă este este verde sau alb, pepenele nu este bun pentru consum.
  3. Dacă atunci când lovești fundul pepenului acesta sună a gol, atunci îl poți cumpăra fără griji.
  4. Și codița este un semn că pepenele este copt. De asemenea, dacă are o zona galbenă, ca o pânză de păianjen pe el, e dulce și bun de consum.
    Indiferent de mărimea pepenelui, acesta trebuie să fie greu. Cu cât are greutatea mai mare, cu atât conține mai multă apă și e mai zemos și delicios.
Imagine de PublicDomainPictures via Pixabay 

Beneficiile pepenelui roșu

  • hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă;
  • are rol antioxidant, datorită licopenului pe care-l conține (licopenul este un colorant roșu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant care se găsește în fructele și legumele roșii);
  • este ideal pentru scăderea în greutate;
  • ajută la curățarea organismului de toxine;
  • stimulează diureza.

Valori nutriționale pentru 1 cana (152 de grame) de pepene roșu, tăiat cubulețe:

  • 43 de calorii
  • 0 grame de grăsimi
  • 2 miligrame de sodiu
  • 11 grame de carbohidrați (dintre care 9 grame de zahar)
  • 1 gram de fibre.

1 cană de pepene roșu îți va oferi următoarele procente de vitamine (doza zilnică recomandată):

  • 17% de vitamina A
  • 21% de vitamina C
  • 2% fier
  • 1% calciu.

Pepenele roșu este un fruct ideal de vara, deoarece oferă hidratare și este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoaștem, pepenele roșu este fructul care conține cea mai mare cantitate de apă.

Deși semințele de pepene verde trec neobservate, potențialul lor este enorm. Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, semințele de pepene verde constituie o sursă importantă de minerale precum magneziul, dat fiind faptul că o cană (108 grame) conține 556 miligrame de magneziu. Acesta este foarte bun pentru sportivi, în sprijinul contracției musculare, iar zincul contribuie la ‘bună funcționare a sistemului imunitar.

Specialiștii mai menționează însă și un inconvenient, în sensul că semințele de pepene verde se digeră greu. De aceea, ar trebui să se consume doar „o mâna” de semințe pe săptămâna. Pentru a se evita tulburările gastrice, nutriționistul mai recomandă ca semințele de pepene verde să fie consumate după ce sunt uscate în cuptor și mărunțite. Dacă sunt decojite, se pierde aportul de fibre, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă pentru o funcție intestinală corectă.

Afectiuni

durere cervicala

Durerea cervicală: cum o tratezi

Durerea cervicală este o problemă frecventă, pe care a experimentat-o aproape oricine, cel puțin o dată în viață, și ale [...]

Travel

sfaturi de calatorie

4 sfaturi pentru a călători în siguranță după perioada de urgență. Ce spun specialiștii în turism

Cum vor arăta călătoriile noastre după pandemie, cum vom păstra distanțarea socială atunci când vom pleca în vacanță? Acestea sunt [...]

Dieta si nutritie

Ce mâncăm de dietă în postul Paștelui? Află de la nutriționistul Șerban Damian

Postul Paștelui este unul dintre cele mai lungi posturi din an, durează 40 de zile și se pare că este [...]