Herpangina, o afecțiune virală. Care sunt simptomele și cum se tratează corect

termometru
Imagine de Congerdesign via Pixabay

Herpangina este o boală des întâlnită în rândul copiilor, provocată de un virus, care se caracterizează prin niște bubițe ce apar în cerul gurii și în gât și care sunt destul de dureroase.

Herpangina se aseamănă mult cu boala gură-mână-picior și ambele infecții sunt provocate de enterovirusuri (un grup de virusuri care afectează tractul gastro-intestinal, dar care se răspândesc și în alte zone ale corpului).

Boala mână-gură-picior este o infecție virală ușoară, contagioasă, frecventă la copiii mici – se caracterizează prin răni la nivelul gurii și o erupție pe mâini și picioare. Află mai multe informații din articolul de mai jos:

Cei mai afectați sunt copiii sub 5 ani, dar herpangina trebuie tratată cu seriozitate pentru că poate ataca orice categorie de vârstă. Este o boală contagioasă, dar simptomele se tratează rapid, iar vindecarea durează între 7 și 10 zile.

Herpangina este cauzată de grupul A de virusuri Coxsackie, de grupul B de virusuri Coxsackie, de enterovirus 71 sau de ecovirus. Toate cele enumerate sunt în categoria de virusuri înalt contagioase, deci se pot răspândi foarte repede de la o persoană la alta.

Cum se transmite și care este perioada contagioasă

Prima săptămână este cea în care persoana infectată cu herpangină este și contagioasă. Infecția se transmite prin contactul cu materile fecale sau prin picăturile de strănut și tuse de la cel care este deja purtător al virusului ce declanșează herpangina.

Contagiozitatea este mare din cauza faptului că virusurile care provoacă herpangina sunt foarte rezistente și rezistă pe suprafețe și obiecte câteva zile.

Simptome

  • debut brusc cu febră mare
  • durere în gât
  • cefalee
  • dificultate la înghițire
  • scăderea poftei de mâncare
  • vărsături
  • hipersalivație

Bubițele (ulcerațiile în termeni medicali) apar la baza gurii și a gâtului la o zi sau două de la infectare și se vindecă de obicei în maximum 7 zile. Atenție mare pentru că la început se pot confunda cu aftele.

Mare grijă și la deshidratare, mai ales în cazul copiilor mici, sugarilor. Gura uscată, lipsa lacrimilor, oboseala, nivelul scăzut al urinei, toate acestea sunt semne ale deshidratării și este nevoie de ajutorul medicului.

Nu sunt necesare analize speciale pentru a diagnostica herpangina. Medicul își poate da seama de boală în urma unui examen medical fizic.

Tratament în cazul herpanginei

Scopul este ameliorarea simptomelor. Planul de tratament diferă în funcție de vârsta și istoricul medical al pacientului infectat.

Fiind o infecție virală, herpangina nu se tratează cu antibiotic. Se pot introduce în schimb în schema de tratament antitermicele pentru a ameliora durerea și a reduce febra și anestezice locale, lidocaină sau altele, care se găsesc sub formă de spray-uri în farmacii.

Este foarte important ca persoana care are herpangină să consume foarte multe lichide, dar trebuie menționat că sunt de evitat lichidele fierbinți sau din citrice pentru că pot agrava starea ulcerațiilor.

Prevenția

Pentru a preveni herpangina este nevoie de o bună igienă. Spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun, mai ales după folosirea toaletei sau înainte și după masă, este regula de aur.

Acoperă nasul sau gura când strănuți sau tusești și spală bine mâinile dacă te afli în situația de a îngriji o persoană infectată cu herpangină. Un alt lucru demn de menționat este izolarea timp de câteva zile a persoanei care poartă virusul pentru a evita răspândirea infecției.

Citește și: Oprește căderea părului cu aceste 3 alimente. Uită de firele căzute prin casă

Familie

unghii

Ai un copil care își roade unghiile? Ce ascunde acest obicei și cum îl poți scăpa de el

Ai și tu un copil care își roade unghiile? Specialiștii spun că majoritatea copiilor cu vârste între 10 și 18 [...]

Sanatate

termometru

Asta cu siguranță nu știai! Cum se curăță corect termometrele digitale, cu infraroșu și cele de ureche

Termometrele sunt instrumente care se curăță foarte ușor, dar este nevoie de igienizarea lor corectă în cazul în care acestea [...]

Interventii si terapii

interventii estetice 2021

Ce intervenții estetice caută românii în 2021?

Cererea de intervenții estetice a crescut cu 15% în 2020, fiind generată de efectele nedorite ale purtatului măștii și ale [...]