Untul este un produs lactat făcut prin agitarea smântânei. Se consumă în tartine, sau ca grăsime pentru prăjirea alimentelor, sau ca ingredient alimentar în alte preparate culinare sau în patiserie. Ca rezultat, untul este consumat zilnic în multe părți ale lumii.
Untul constă din grăsime care înconjoară minuscule picături de apă, proteine și din lapte. Cea mai des întâlnită formă de unt este cea obținută din lapte de vacă, dar se poate obține și din laptele altor mamifere, inclusiv oaie, capră, bivoliță sau iac. Untului i se pot adăuga uneori sare, pentru mărirea perioadei de conservare, arome, sau conservanți.
Ținut la frigider, untul rămâne solid, dar se înmoaie la temperatura camerei, și se topește, devenind un lichid subțire la 32–35 °C. În general, untul are o culoare galbenă, dar poate fi și alb. Culoarea untului depinde de regimul alimentar al animalului și este controlată și cu ajutorul coloranților alimentari în procesul de fabricare comercială, cel mai des fiind folosit anato sau caroten.
Untul conține o muțime de grăsimi (67% grăsimi saturate, 30% mono-nesaturate și 3% polinesaturate) vitamine benefice pentru corp: vitamina A (retinol și betacaroten), vitamina B2, B3, B5, B9, B12, D, E și K.
În funcție de culoarea pe care o are, untul poate conține o cantitate însemnată de betacaroten (provenit din alimentația animalelor), care ajută la combaterea radicalilor liberi care favorizează îmbătrânirea.
25g de unt acoperă 30% din necesarul zilnic de vitamina A.
100g unt (valori nutriționale):
În Brazilia, în urma unui studiu publicat de curând, consumul de unt ar fi util în cazurile de cancer bucal, grație conținutului de vitamina A. Din păcate chestiile astea tin și de organismul fiecăruia. Este bine știut faptul că aceste probleme se pot declanșa nu neapărat de la produse, ci în momentul în care este setat organismul să facă asta.