Alina Roșca, avocat: ”Românii din diaspora investesc în imobiliare!”

casa
Photo by Pixabay.com

Specializată în drept de proprietate (real estate), drept de proprietate intelectuală și administrare a patrimoniului personal din România, Alina Roșca, avocat, specializată în real estate, atrage atenția românilor din diaspora care se întorc în țară și investesc din ce în ce mai mult în imobiliare că trebuie să cunoască foarte bine legislația românească, mai ales dacă au dublă cetățenie.

Specialistul semnalează un trend ascendent care are la bază mai mulți factori: “Având în vedere pandemia, atentatele din Europa precum și rezultatul alegerilor din America, mulți români plecați să locuiască în străinătate își caută o alternativă, un loc unde să se poată retrage, în cazul în care nu se mai simt în siguranță acolo unde locuiesc în prezent, sau își doresc să obțină venituri suplimentare în cazul în care au probleme cu veniturile în țara respectivă.”

În preferințele românilor din diaspora care decid să își investească banii în propria țară se încadrează două tipuri de proprietăți: „Vorbim despre proprietatea în proximitatea locului unde ei sau partenerul lor s-au născut și au crescut – aceasta include de multe ori dacă nu localități rurale, măcar cartiere și zone adiacente marilor orașe și despre apartamente sau case noi în orașe despre care ei cred că au viitor mai bun”, explică avocatul Alina Roșca.

Am întâlnit în multe cazuri situația în care românii căsătoriți cu cetățenii străini se gândesc că această proprietate va fi doar a lor

Alina Roșca
Alina Roșca, avocat

Sfatul avocatului pentru românii care se întorc din diaspora, unii chiar și cu dublă cetățenie, este să cunoască foarte bine legislația românească: „Trebuie să amintesc că o casă aflată pe teritoriul României se va supune legislației românești, deci va fi imposibil de înlăturat dreptul unui partener doar prin eliminarea lui din declarații sau din unele acte. Am întâlnit în multe cazuri situația în care românii căsătoriți cu cetățenii străini se gândesc că această proprietate va fi doar a lor ignorând partea legală. Orice legislație recunoaște dreptul ambilor soți, vis – a vis de bunurile comune, excepție făcând doar înțelegerile prenupțiale sau partajul voluntar.”

Problemele care pot apărea sunt multiple: „Ce se întâmplă dacă un viitor proprietar nu declară în procuri și în acte faptul că este căsătorit? Răspunsul este simplu. Atunci când vor dori să vândă acele proprietăți vor realiza că au nevoie și de consimțământul partenerului care, chiar dacă nu este trecut în acte, el are drepturi în calitate de coproprietar. Dacă însă partenerul netrecut în acte nu este cetățean român, atunci nu va putea să aibă în proprietate decât o parte din construcție, dar nu și din teren. În acest caz ne aflăm în fața unei noi întrebări – cine și cât are în proprietate?”, adaugă avocatul.

Alina Roșca atrage atenția asupra faptului că este foarte importantă consilierea legală înaintea unei achiziții.  

Noutati

barbat cu masca

Câți bani vor primi oamenii care se lasă infectați cu noul Coronavirus

Oamenii de știință din Marea Britanie fac tot ce le stă în putință pentru a avea cât mai repede un [...]

Timp liber

Nouă‌ ‌din‌ ‌zece‌ ‌români‌ ‌cred‌ ‌că‌ ‌inovația‌ ‌le‌ ‌ușurează‌ ‌viața‌ ‌ ‌ ‌

• Inovația ușurează viața românilor (93%) și îi ajută să se simtă în siguranță (84%).• Tinerii cu vârste între 25 [...]

Travel

plaja

Cât de sigur e să mergem la mare? Se răspândește sau nu Covid-19 prin apă

Sezonul estival se apropie și mulți oameni se întreabă cât de sigur este să meargă la plajă, să facă baie [...]