Rahitismul este o afecțiune rară care se localizează în oase, făcându-le mai predispuse la fracturi și entorse. Este cel mai frecvent la copii, așa că află mai multe despre ce este rahitismul, mai ales dacă ești părinte.
Rahitismul are mai multe simptome principale. Printre cele mai frecvente sunt creștere întârziată, musculatură slab dezvoltată, durere în oasele coloanei vertebrale, pelvisului și picioarelor, picioare deformate.
Rahitismul poate provoca, de asemenea, probleme dentare, cum ar fi carii și probleme cu structura dinților.
Lipsa vitaminei D cauzează majoritatea cazurilor de rahitism. Vitamina D ajută oasele să absoarbă calciul și fosforul. Dacă copilul nu primește suficientă vitamina D, este posibil ca organismul său să nu primească nutrienții de care are nevoie pentru a ajuta oasele să fie puternice.
Rahitismul este cel mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 24 de luni. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că oasele lor cresc rapid în această perioadă. Rahitismul poate să apară dacă corpul nu stă suficient timp în lumina soarelui, nu primește suficiente alimente care conțin vitamina D, calciu sau fosfor.
De asemenea, rahitismul apare și facă în organism există o boală care împiedică organismul să producă sau să absoarbă vitamina D. Un exemplu este boala celiacă.
Medicul este cel care poate un diagnostic de rahitism. Specialistul va întreba despre istoricul medical al familiei și despre sănătatea și dieta copilului. De asemenea, copilul va avea nevoie de un examen fizic complet. Testele de sânge și radiografiile osoase ajută, de asemenea, medicul să determine dacă copilul are rahitism.
În cele mai multe cazuri, rahitismul poate fi prevenit în cazul copiilor. E important ca părinții sau adulții care au grijă de ei să se asigure că cei mici primesc suficientă vitamina D și calciu.
Dacă bebelușul este alăptat sau consumă mai mult lapte matern decât lapte praf, are nevoie de un supliment de vitamina D. Laptele matern nu conține suficientă vitamina D singur. Nu da copilului suplimente de vitamine decât dacă medicul pediatru le recomandă. Discută cu medicul și tot de la ei cere și informații despre dozaj.
Dacă copilul tău mănâncă alimente solide, ar trebui să-i alcătuiești cu atenție dieta. Oferă-i alimente bogate în vitamina D, cum ar fi cereale, lapte, brânza și salată verde.
Întreabă medicul cât trebuie expus la soare un copil. De asemenea, ține cont de faptul că sugarii și bebelușii au nevoie de protecție împotriva razelor directe ale soarelui.
Tratamentul depinde de tipul de rahitism pe care îl are copilul. Pentru copiii cărora le lipsesc nutrienți, medicul va prescrie suplimente de vitamina D și calciu.
Durerea se poate ameliora rapid. Masa musculară a copilului ar trebui să se refacă în câteva săptămâni. Dacă copilul are deja defecte osoase cauzate de rahitism, ar putea avea nevoie de aparat dentar sau de intervenții chirurgicale pentru a corecta problema.
Pentru copiii care moștenesc rahitismul sau au o boală care l-a cauzat, e important consultul la un specialist. Majoritatea cazurilor de rahitism dispar odată ce copilul primește suficientă vitamina D.