Când este cel mai bun moment pentru a lua vitamina D: dimineața sau seara

Mai multe capsule de Vitamina D, fotografiate pe un fundal alb, într-un bol alb
Vitamina D este utilizată pentru tratarea și prevenirea afecțiunilor osoase / Pexels

Vitamina D (ergocalciferol-D2, colecalciferol-D3, alfacalcidol) este o vitamina liposolubilă care ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul. A avea cantitatea potrivită de vitamina D în organism, calciu și fosfor este important pentru construirea și menținerea oaselor puternice. Și pentru că este atât de importantă, cei mai mulți oameni se întreabă când este cel mai bun moment pentru a lua vitamina D: dimineața sau seara.

Vitamina D este utilizată pentru tratarea și prevenirea afecțiunilor osoase (cum ar fi rahitismul, osteomalacia). Vitamina D este produsă de organism atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Din păcate, protecția solară, îmbrăcămintea de protecție, expunerea limitată la lumina soarelui, pielea mai închisă la culoare și vârsta pot împiedica obținerea suficientă de vitamina D de la soare.

Ce beneficii care vitamina D pentru organism

Vitamina D împreună cu calciul este utilizată pentru a trata sau a preveni degenerarea osoasă (osteoporoza). Vitamina D este, de asemenea, utilizată împreună cu alte medicamente pentru a trata nivelurile scăzute de calciu sau fosfat cauzate de anumite tulburări cum ar fi hipoparatiroidismul, pseudohipoparatiroidismul, hipofosfatemia familială. Picăturile de vitamina D (sau alte suplimente) sunt administrate cel mai des sugarilor alăptați, deoarece laptele matern are de obicei un nivel scăzut de vitamina D.

Suplimentele de vitamina D trebuie luate cu alimente pentru a maximiza absorbția. De asemenea, unii oameni preferă să le ia în anumite momente ale zilei, deși nu este clar dacă acest lucru le afectează eficacitatea.

Vitamina D este o vitamina incredibil de importantă, dar se găsește în foarte puține alimente și este greu de obținut doar prin dietă. Deoarece un procent mare din populația lumii este expusă riscului de deficiență, vitamina D este unul dintre cele mai comune suplimente nutritive.

Cu toate acestea, mulți factori pot influența eficacitatea acesteia, chiar și atunci când și iei doza zilnică.

De ce e important să iei suplimente de vitamina D

Vitamina D iese în evidență față de alte vitamine deoarece este considerată un hormon și este produsă de pielea ta ca urmare a expunerii la lumina soarelui.

Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D este esențială pentru sănătatea ta, deoarece studiile arată că poate juca un rol în funcția imunitară, sănătatea oaselor și sănătatea mintală. Cu toate acestea, vitamina D apare în foarte puține surse de alimente, ceea ce face dificil satisfacerea nevoilor organismului dacă nu te expui regulat la soare.

Pentru adulții în vârstă și persoanele care au pielea mai închisă la culoare sau trăiesc în zone în care lumina soarelui este limitată, riscul de deficiență este și mai mare.

Suplimentele de vitamina D sunt o modalitate ușoară și eficientă de a satisface nevoile organismului, mai ales dacă ești expusă riscului de deficiență.

Se absoarbe mai bine când e asociată cu alimente bogate în grăsimi

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că nu se dizolvă în apă și este absorbită cel mai bine în fluxul sanguin atunci când este asociată cu alimente bogate în grăsimi. Din acest motiv, se recomandă să iei suplimente de vitamina D împreună cu o masă pentru a îmbunătăți absorbția.

Potrivit unui studiu mai vechi, administrarea de vitamina D cu cea mai mare și mai bogată masă a zilei a crescut nivelul de vitamina D din sânge cu aproximativ 50% după doar 2-3 luni.

Într-un alt studiu, consumul de vitamina D împreună cu o masă bogată în grăsimi a crescut nivelul de vitamina D din sânge cu 32% după 12 ore, comparativ cu o masă fără grăsimi.

Avocado, nucile, semințele, produsele lactate pline de grăsime și ouăle sunt surse nutritive de grăsimi care te ajută să crești absorbția vitaminei D.

Când este cel mai bun moment pentru a lua vitamina D

Mulți oameni preferă să ia suplimente precum vitamina D la prima oră dimineața. Nu numai că este adesea mai convenabil, dar este și mai ușor să îț amintești de ea dimineața decât mai târziu în cursul zilei.

Din acest motiv, poate fi cel mai bine să iei supliment de vitamina D împreună cu un mic dejun nutritiv. Folosirea unei cutii de pastile, setarea unei alarme sau depozitarea suplimentelor în apropierea mesei sunt câteva strategii simple pentru a-ți aminti mai ușor să iei vitamina D.

Ora târzie de administrare poate afecta somnul

Mai multe studii asociază nivelurile scăzute de vitamina D din sânge cu un risc mai mare de tulburări de somn, calitate mai slabă a somnului și durata redusă a somnului.

Unele rapoarte susțin că administrarea de vitamina D noaptea poate influența negativ calitatea somnului, interferând cu producția de melatonină. Cu toate acestea, cercetări științifice care să determine că suplimentarea cu vitamina D pe timp de noapte poate afecta somnul nu sunt disponibile în prezent.

Până când există studii, cel mai bine e să experimentezi și să găsești ce funcționează cel mai bine pentru tine. Există cercetări limitate pentru a stabili dacă administrarea seara sau dimineața poate fi mai eficientă.

Cei mai importanți pași sunt să incluzi vitamina D în rutina ta și să o iei în mod constant pentru a asigura eficacitatea maximă.

Cum se utilizează vitamina D3

Ia vitamina D pe cale orală, conform instrucțiunilor. Vitamina D se absoarbe cel mai bine atunci când este luată după masă, dar poate fi luată cu sau fără alimente. Alfacalcidolul se ia de obicei cu alimente. Urmează toate instrucțiunile de pe ambalajul produsului. Dacă ai întrebări, adresează-te medicului sau farmacistului.

Dacă medicul ți-a prescris acest medicament, ia-l conform indicațiilor lui. Doza se bazează pe starea ta medicală, cantitatea de expunere la soare, dieta, vârsta și răspunsul la tratament.

Dacă utilizezi forma lichidă a acestui medicament, măsoară cu atenție doza folosind un dispozitiv de măsurare sau o linguriță specială. Nu utiliza o lingură de uz casnic deoarece este posibil să nu atingi doza corectă.

Dacă iei tableta masticabilă, mestecă bine medicamentul înainte de a-l înghiți.

Dacă iei comprimate care se dizolvă rapid, ai grijă să ai mâinile uscate înainte de a manipula medicamentul. Pune fiecare doză pe limbă, las-o să se dizolve complet și apoi înghite-o cu salivă sau apă. Nu este necesar să iei acest medicament cu apă.

Anumite medicamente pot scădea absorbția vitaminei D. Dacă ai un tratament zilnic, ia aceste medicamente cât mai departe posibil de dozele de vitamina D, la cel puțin 2 ore distanță. Întreabă medicul sau farmacistul cât timp ar trebui să aștepți între doze și cere ajutor pentru a găsi un program de dozare care să funcționeze cu toate medicamentele pe care le iei.

Dacă medicul ți-a recomandat să urmezi o dietă specială, este foarte important să urmezi dieta pentru a beneficia la maximum de acest medicament și pentru a preveni efectele secundare grave. Nu lua alte suplimente/vitamine decât dacă sunt prescrise de medic.

Dieta si nutritie

sistem reproducător

Alimente care ne influențează sănătatea intimă

Alimentația sănătoasă ajută organismul să se protejeze și să întărească imunitatea. Așa cum ne preocupăm de piele, păr, inimă, tot [...]

Noutati

christiane perrone

Prof. Perronne, despre vaccinul anti-Covid: ”Nu cunoaștem deloc consecințele acestei injecții, deoarece este o premieră la om”

Un renumit medic francez a publicat la finalul anului trecut o scrisoare prin care punea la îndoială eficacitatea și importanța [...]

Timp liber

ceas

5 lucruri care te fac să-ți pierzi timpul

Atunci când vine vorba de viața ta profesională, timpul este singura resursă finită de care dispui. O resursă care îți [...]