De ce spun specialiștii că masca este obligatorie. Și-au schimbat părerea față de începutul pandemiei

mască
Imagine de Juraj Varga via Pixabay

Dacă la începutul pandemiei, specialiștii în sănătatea spuneau că trebuie să porți mască numai dacă ai probleme de natură respiratorie, apoi au spus că ei recomandă purtarea măștii, iar acum se pare că recomdarea este mai mult o obligație socială, dacă vrei să salvezi viețile a zeci de oameni.

Dacă am purta toți mască pentru următoarele patru, șase, opt, 12 săptămâni în întreaga țară, această transmitere a virusului s-ar opri”, a spus dr. Robert Redfield, director al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, citat de CNN.

Există însă încă probleme cu purtarea măștii și acest lucru se întâmplă din cauza informațiilor despre acest virus care apar peste tot, dar nu sunt de cele mai multe ori și adevărate. Purtarea măștii a devenit o problemă care împarte societatea în două: cei care cred că este necesară și cei care susțin că ar fi o încălcare a drepturilor lor.

Vezi mai jos câteva dintre motivele pentru care masca de protecție este necesară:

  • Virusul se poate răspândi și atunci când vorbim sau respirăm.
  • Acest coronavirus este extrem de contagios. Fără măsuri de limitare a răspândirii, precum carantina sau izolarea, fiecare persoană infectată poate da COVID-19 mai departe, în medie, altor 2-3 persoane, ceea ce face acest coronavirus de două ori mai contagios decât gripa.
  • O persoană infectată care fie nu are simptome, fie nu le-a dezvoltat încă, deci nu știe că este pozitivă, poate răspândi foarte ușor virusul.
  • SARS-CoV2 are o lungă perioadă de incubație – până la 14 zile – timp în care o persoană îl poată răspândi înainte de a ști că e infectată.
  • Purtătorii ar putea fi mai contagioși în cele 48 de ore dinainte de apariția simptomelor.

Măștile sunt menite să protejeze alte persoane în cazul în care purtătorul este infectat fără să știe și nu are simptome„, arată CDC.

Un lucru trebuie punctat. Este important ca toată lumea să poarte mască pentru că beneficiile sunt de ambele părți. Dacă ceilalți poartă mască, și noi suntem protejați.

Explicația pentru felul în care oamenii de știință și-au schimbat opinia referitoare la purtatea măștii este că la începutul pandemiei nimeni nu știa cât de ușor se răspândește acest virus între oamenii care nu au simptome sau cât de mult timp pot rămâne particule infecțioase în aer, de aceea nu se recomanda purtarea măștilor de față.

Pe lângă purtarea măștii, cei acre lucrează în domeniul sănătății mai spun că trebuie să ții cont și de distanțarea fizică, dar și de regulile de igienă.

Sport

Dr. Cornel Brotac

VIDEO. Ce exerciții fizice trebuie să faci în izolarea impusă de epidemia de Coronavirus

Epidemia de Coronavirus a venit la pachet cu izolare. Izolarea a venit la pachet cu sedentarismul. Sedentarismul a venit la [...]

Lifestyle

REGULAMENT GIVEAWAY Facebook Great.Doc

REGULAMENT CONCURS Great.Giveaway Organizator Concursul este realizat de catre compania  THE AV ONLINE S.R.L, cu sediul pe str. Decebal nr. [...]

Noutati

stomatolog

Trei lucruri de necrezut pe care le poate face estetica dentara digitala pentru zambetul tau

Ai auzit expresia: Este numai zambet! Absolut superb! Ei bine, da. Zambetul infrumuseteaza orice chip. Nu mai spunem ca studiile [...]