De ce spun specialiștii că masca este obligatorie. Și-au schimbat părerea față de începutul pandemiei

mască
Imagine de Juraj Varga via Pixabay

Dacă la începutul pandemiei, specialiștii în sănătatea spuneau că trebuie să porți mască numai dacă ai probleme de natură respiratorie, apoi au spus că ei recomandă purtarea măștii, iar acum se pare că recomdarea este mai mult o obligație socială, dacă vrei să salvezi viețile a zeci de oameni.

Dacă am purta toți mască pentru următoarele patru, șase, opt, 12 săptămâni în întreaga țară, această transmitere a virusului s-ar opri”, a spus dr. Robert Redfield, director al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, citat de CNN.

Există însă încă probleme cu purtarea măștii și acest lucru se întâmplă din cauza informațiilor despre acest virus care apar peste tot, dar nu sunt de cele mai multe ori și adevărate. Purtarea măștii a devenit o problemă care împarte societatea în două: cei care cred că este necesară și cei care susțin că ar fi o încălcare a drepturilor lor.

Vezi mai jos câteva dintre motivele pentru care masca de protecție este necesară:

  • Virusul se poate răspândi și atunci când vorbim sau respirăm.
  • Acest coronavirus este extrem de contagios. Fără măsuri de limitare a răspândirii, precum carantina sau izolarea, fiecare persoană infectată poate da COVID-19 mai departe, în medie, altor 2-3 persoane, ceea ce face acest coronavirus de două ori mai contagios decât gripa.
  • O persoană infectată care fie nu are simptome, fie nu le-a dezvoltat încă, deci nu știe că este pozitivă, poate răspândi foarte ușor virusul.
  • SARS-CoV2 are o lungă perioadă de incubație – până la 14 zile – timp în care o persoană îl poată răspândi înainte de a ști că e infectată.
  • Purtătorii ar putea fi mai contagioși în cele 48 de ore dinainte de apariția simptomelor.

Măștile sunt menite să protejeze alte persoane în cazul în care purtătorul este infectat fără să știe și nu are simptome„, arată CDC.

Un lucru trebuie punctat. Este important ca toată lumea să poarte mască pentru că beneficiile sunt de ambele părți. Dacă ceilalți poartă mască, și noi suntem protejați.

Explicația pentru felul în care oamenii de știință și-au schimbat opinia referitoare la purtatea măștii este că la începutul pandemiei nimeni nu știa cât de ușor se răspândește acest virus între oamenii care nu au simptome sau cât de mult timp pot rămâne particule infecțioase în aer, de aceea nu se recomanda purtarea măștilor de față.

Pe lângă purtarea măștii, cei acre lucrează în domeniul sănătății mai spun că trebuie să ții cont și de distanțarea fizică, dar și de regulile de igienă.

Noutati

stomatolog

Cum să cheltuiești înțelept la stomatolog! Ai grijă când alegi soluții de compromis pentru dinții tăi

Desi ne-a lipsit perioada in care puteam sa ne plimbam in aer liber fara masti, pentru unii stresul de abia [...]

Noutati

droguri

3500 de elevi au aflat ce înseamnă riscurile consumului de droguri

În perioada 1 octombrie – 10 noiembrie,  Asociația BENEVA a derulat  în 22 școli gimnaziale și 11 licee bucureștene proiectul [...]

Timp liber

căpșiuni

Experimentul care a îngrozit internetul. Ce iese din căpșuni dacă le ții în apă cu sare

Tik Tok este la modă în această perioadă, iar internauții se distrează de minune în timp ce realizează diverse filmulețe [...]