Avertismentul medicilor este clar. Copiii se pot îmbolnăvi cu COVID-19 contrar zvonurilor

coronavirus copii
Imagine de Polina Tankilevitch via Pexels

Deși până acum existau zvonuri că micuții nu se pot infecta cu Covid-19, realitatea ne demonstrează cu totul altceva. Chiar și în țara noastră un băiețel de numai 1 an a fost diagnosticat cu noul coronavirus și este tratat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Pediatrii spun că și în cazul micuților acest virus poate aduce complicații grave și că de asemenea copiii pot da mai departe boala adulților care au grijă de ei. Recomandările pentru a controla evoluția rapidă a pandemiei sunt aceleași încă de la început: oprirea circulației oamenilor. Oamenii trebuie să stea cât mai departe unii de ceilalți indiferent dacă sunt sau nu sănătoși.

Despre foarte mulți dintre infectați nu știam că sunt bolnavi. Nu știm unde ei merg, unde strănută, unde scuipă…”

Situația este gravă, imprevizibilă și foarte delicată. Singurul mod ca să se oprească o epidemie este izolarea. Pentru că virusul trăiește în celulele umane și o perioadă limitată pe lucruri. Despre foarte mulți dintre infectați nu știam că sunt bolnavi. Nu știm unde ei merg, unde strănută, unde scuipă și nu știm cine vine în contact cu aceste secreții care au virusul.„, a declarat Alexie Ionache, medic boli infecțioase pentru Stirileprotv.ro.

Chiar dacă medicii pediatri au transmis încă de la primele cazuri de COVID-19 ca părinții să stea în casă cu copiii, unii încă mai cred că cei mici nu se pot îmbolnăvi cu acest virus ce face victime în întreaga lume: „Pot avea nevoie de spitalizare și chiar de terapie intensivă! Pot face forme mai grave sau mai puțin grave. Sigur, statisticile sunt statistici, până când grav este copilul tău. Dacă nu ne pasă de ceilalți, măcar să ne pese de ai noștri de acasă! S-au oprit grădinițele și școlile degeaba, dacă ne expunem noi și familiile, ducând copiii în colectivități, chiar dacă sunt mai mici.„, a declarat Dr. Laura Prisăcaru, medic specialist pediatru tot pentru sursa menționată mai sus.

Citește și articolul de mai jos. Documentează-te din surse sigure pentru o informare completă asupra acestui nou virus:

Psihologie

panica

Atacurile de panică. Care e cel mai dificil obstacol în vindecarea lor

Cu un număr crescut de cazuri la nivel global, anxietatea și atacul de panică devin două dintre cele mai îngrijorătoare [...]

Afectiuni

durere

Anexita, boala denumită greșit „răceala la ovare”: tot ce trebuie să știi

Anexita sau boala inflamatorie pelvină este o afecțiune care dacă nu este tratată corect poate duce la complicații grave și [...]

Sanatate

gel dezinfectant

Gelul dezinfectat are dată de expirare. Până când îl poți folosi în siguranță

Dacă ai găsit un gel dezinfectat rătăcit prin casă sau prin poșetă, nu mai știi când l-ai deschis și te [...]