Avertismentul medicilor este clar. Copiii se pot îmbolnăvi cu COVID-19 contrar zvonurilor

coronavirus copii
Imagine de Polina Tankilevitch via Pexels

Deși până acum existau zvonuri că micuții nu se pot infecta cu Covid-19, realitatea ne demonstrează cu totul altceva. Chiar și în țara noastră un băiețel de numai 1 an a fost diagnosticat cu noul coronavirus și este tratat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Pediatrii spun că și în cazul micuților acest virus poate aduce complicații grave și că de asemenea copiii pot da mai departe boala adulților care au grijă de ei. Recomandările pentru a controla evoluția rapidă a pandemiei sunt aceleași încă de la început: oprirea circulației oamenilor. Oamenii trebuie să stea cât mai departe unii de ceilalți indiferent dacă sunt sau nu sănătoși.

Despre foarte mulți dintre infectați nu știam că sunt bolnavi. Nu știm unde ei merg, unde strănută, unde scuipă…”

Situația este gravă, imprevizibilă și foarte delicată. Singurul mod ca să se oprească o epidemie este izolarea. Pentru că virusul trăiește în celulele umane și o perioadă limitată pe lucruri. Despre foarte mulți dintre infectați nu știam că sunt bolnavi. Nu știm unde ei merg, unde strănută, unde scuipă și nu știm cine vine în contact cu aceste secreții care au virusul.„, a declarat Alexie Ionache, medic boli infecțioase pentru Stirileprotv.ro.

Chiar dacă medicii pediatri au transmis încă de la primele cazuri de COVID-19 ca părinții să stea în casă cu copiii, unii încă mai cred că cei mici nu se pot îmbolnăvi cu acest virus ce face victime în întreaga lume: „Pot avea nevoie de spitalizare și chiar de terapie intensivă! Pot face forme mai grave sau mai puțin grave. Sigur, statisticile sunt statistici, până când grav este copilul tău. Dacă nu ne pasă de ceilalți, măcar să ne pese de ai noștri de acasă! S-au oprit grădinițele și școlile degeaba, dacă ne expunem noi și familiile, ducând copiii în colectivități, chiar dacă sunt mai mici.„, a declarat Dr. Laura Prisăcaru, medic specialist pediatru tot pentru sursa menționată mai sus.

Citește și articolul de mai jos. Documentează-te din surse sigure pentru o informare completă asupra acestui nou virus:

Familie

copil

1 din 9 cazuri de Covid-19 sunt raportate la copii și adolescenți

Într-un raport dat astăzi publicității, UNICEF trage un semnal de alarmă asupra faptului că pandemia de coronavirus are consecințe grave [...]

People

Simona Tivadar

Dr. Simona Tivadar: ”Nu, carnea roșie nu dă cancer!”

Dr. Simona Tivadar este medic specialist în boli de nutriție și diabet. Într-un interviu oferit Cristinei Stănciulescu, Simona Tivadar vorbește [...]

Dieta si nutritie

mancare sanatoasa

Cum ar trebui să arate meniul unei zile pentru o persoană care are un stil de viață echilibrat

Am discutat cu trei specialiști în nutriție despre cum ar trebui să arate meniul unei zile pentru o persoană care [...]