75% din pacientii cu cancer pulmonar ajung tarziu la medic. Ce este si cum ii ajuta screeningul pulmonar?

RMN
Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Cancerul pulmonar este una din cele mai raspandite si agresive forme de cancer, avand drept cauza principala fumatul. Anual, circa 12.000 de romani sunt diagnosticati cu aceasta afectiune, iar trei sferturi dintre pacienti ajung la medic in stadii prea avansate pentru a putea fi salvati. In Luna Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, medicii radiologi Medima Health atrag atentia asupra importantei screeningului persoanelor cu risc, pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar si cresterea sanselor de vindecare. 

  • Majoritatea pacientilor cu cancer pulmonar sunt diagnosticati in stadiile 3 si 4;
  • Medicii radiologi avertizeaza: 75% din pacientii cu cancer pulmonar ajung tarziu la medic;
  • CT-ul este investigatia recomandata pentru diagnosticarea celui mai agresiv tip de cancer;

De ce este important screeningul pulmonar si cui este recomandat?

Cancerul pulmonar este cea mai letala afectiune oncologica la nivel european, provocand mai multe decese anual decat cancerul de colon, de san si de prostata combinate. Gradul sau ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea tarzie a simptomelor (tuse persistenta, infectii toracice etc.), cand afectiunea deja a progresat semnficativ. Rata de supravietuire la 5 ani a pacientilor in stadiu avansat de boala este de doar 4%. 

In comparatie, atunci cand este diagnosticat in stadiu incipient, cancerul pulmonar este curabil, rata de supravietuire la 5 ani a pacientilor ajungand la 75%. Screeningul reprezinta investigarea preventiva a sanatatii plamanilor, cu scopul de a depista cancerul in faza precoce, cand tratamentele pot avea rezultate mai bune si pot chiar vindeca boala, imbunatatind calitatea vietii pacientului si reducand costurile medicale.

Screeningul pulmonar prin CT poate reduce rata de mortalitate prin identificarea bolii intr-un stadiu timpuriu.

Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu varste de peste 50 de ani, fumatori activi sau celor care au renuntat la fumat in ultimii 15 ani. 

„Cancerul pulmonar ramane afectiunea maligna cu cea mai ridicata rata de mortalitate, ca urmare a diagnosticarii tardive. Investigarea imagistica preventiva a persoanelor cu risc in combinatie cu renuntarea la fumat ar putea salva multe vieti, reducand incidenta acestei boli. Este important ca pacientii sa fie informati despre beneficiile screeningului pulmonar si, in urma consultului cu un medic specialist, sa efectueze o investigatie dde computer tomograf (CT)”, afirma Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.  

In ce consta screeningul pulmonar?

Investigatia cu eficienta demonstrata prin studii pentru screeningul cancerului pulmonar este CT-ul cu doza redusass de radiatii. Aceasta are precizie de 4 ori mai ridicata decat o radiografie toracica in depistarea precoce a cancerului.

Examinarea CT furnizeaza imagini detaliate ale tesutului pulmonar, pe care un radiolog le va analiza pentru a descoperi eventuale anomalii. O „pata” pe plamani evidentiata imagistic indica prezenta unui nodul pulmonar, care necesita monitorizare. In functie de dimensiune si de evolutia ulterioara, acesta poate fi un semn al unei leziuni oncologice sau al altor afectiuni (formatiuni benigne, tesut cicatrizat in urma unei infectii etc.)

Screeningul pulmonar implica riscuri?

CT-ul este o investigatie care utilizeaza radiatii X pentru a obtine imagini de inalta rezolutie ale organelor interne. In cazul screeningului pulmonar, doza de radiatii folosita este cu 90% mai mica (<1,5 mSv) fata de o examinare CT cu doza completa, riscul de a cauza aparitia unui cancer fiind unul extrem de scazut. 

Pentru a veni in sprijinul pacientilor predispusi riscului de a dezvolta cancer pulmonar, reteaua de excelenta in imagistica medicala si radiologie Medima Health realizeaza investigatii de screening pulmonar in cele 6 clinici din Bucuresti si din tara. Pacientii pot beneficia de o evaluare corecta a sanatatii pulmonare, realizata cu echipamente CT de ultima generatie, de catre medici radiologi cu experienta.

Sarcina & bebe

Copil si mama

Vorbește-le copiilor tăi despre Coronavirus

Copiii se tem de Coronavirus exact ca și noi, adulții. Protejarea copiilor de știrile despre COVID-19 s-ar putea să nu-i [...]

Afectiuni

In Romania, AVC-ul reprezinta cea de-a treia cauza de deces dupa boli cardiovasculare si cancer

Incidenta atacurilor vasculare cerebrale (AVC) in Romania este relativ mare. Potrivit unui studiu publicat in 2018 in revista de specialitate [...]

Afectiuni

picioare bebeluș

Tal valg, diagnosticul care îi sperie pe mulți părinți

Piciorul tal valg sau talus valgus este o deformație destul de întâlnită în cazul bebelușilor și, deși nu este dureroasă, [...]