75% din pacientii cu cancer pulmonar ajung tarziu la medic. Ce este si cum ii ajuta screeningul pulmonar?

RMN
Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Cancerul pulmonar este una din cele mai raspandite si agresive forme de cancer, avand drept cauza principala fumatul. Anual, circa 12.000 de romani sunt diagnosticati cu aceasta afectiune, iar trei sferturi dintre pacienti ajung la medic in stadii prea avansate pentru a putea fi salvati. In Luna Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, medicii radiologi Medima Health atrag atentia asupra importantei screeningului persoanelor cu risc, pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar si cresterea sanselor de vindecare. 

  • Majoritatea pacientilor cu cancer pulmonar sunt diagnosticati in stadiile 3 si 4;
  • Medicii radiologi avertizeaza: 75% din pacientii cu cancer pulmonar ajung tarziu la medic;
  • CT-ul este investigatia recomandata pentru diagnosticarea celui mai agresiv tip de cancer;

De ce este important screeningul pulmonar si cui este recomandat?

Cancerul pulmonar este cea mai letala afectiune oncologica la nivel european, provocand mai multe decese anual decat cancerul de colon, de san si de prostata combinate. Gradul sau ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea tarzie a simptomelor (tuse persistenta, infectii toracice etc.), cand afectiunea deja a progresat semnficativ. Rata de supravietuire la 5 ani a pacientilor in stadiu avansat de boala este de doar 4%. 

In comparatie, atunci cand este diagnosticat in stadiu incipient, cancerul pulmonar este curabil, rata de supravietuire la 5 ani a pacientilor ajungand la 75%. Screeningul reprezinta investigarea preventiva a sanatatii plamanilor, cu scopul de a depista cancerul in faza precoce, cand tratamentele pot avea rezultate mai bune si pot chiar vindeca boala, imbunatatind calitatea vietii pacientului si reducand costurile medicale.

Screeningul pulmonar prin CT poate reduce rata de mortalitate prin identificarea bolii intr-un stadiu timpuriu.

Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu varste de peste 50 de ani, fumatori activi sau celor care au renuntat la fumat in ultimii 15 ani. 

„Cancerul pulmonar ramane afectiunea maligna cu cea mai ridicata rata de mortalitate, ca urmare a diagnosticarii tardive. Investigarea imagistica preventiva a persoanelor cu risc in combinatie cu renuntarea la fumat ar putea salva multe vieti, reducand incidenta acestei boli. Este important ca pacientii sa fie informati despre beneficiile screeningului pulmonar si, in urma consultului cu un medic specialist, sa efectueze o investigatie dde computer tomograf (CT)”, afirma Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.  

In ce consta screeningul pulmonar?

Investigatia cu eficienta demonstrata prin studii pentru screeningul cancerului pulmonar este CT-ul cu doza redusass de radiatii. Aceasta are precizie de 4 ori mai ridicata decat o radiografie toracica in depistarea precoce a cancerului.

Examinarea CT furnizeaza imagini detaliate ale tesutului pulmonar, pe care un radiolog le va analiza pentru a descoperi eventuale anomalii. O „pata” pe plamani evidentiata imagistic indica prezenta unui nodul pulmonar, care necesita monitorizare. In functie de dimensiune si de evolutia ulterioara, acesta poate fi un semn al unei leziuni oncologice sau al altor afectiuni (formatiuni benigne, tesut cicatrizat in urma unei infectii etc.)

Screeningul pulmonar implica riscuri?

CT-ul este o investigatie care utilizeaza radiatii X pentru a obtine imagini de inalta rezolutie ale organelor interne. In cazul screeningului pulmonar, doza de radiatii folosita este cu 90% mai mica (<1,5 mSv) fata de o examinare CT cu doza completa, riscul de a cauza aparitia unui cancer fiind unul extrem de scazut. 

Pentru a veni in sprijinul pacientilor predispusi riscului de a dezvolta cancer pulmonar, reteaua de excelenta in imagistica medicala si radiologie Medima Health realizeaza investigatii de screening pulmonar in cele 6 clinici din Bucuresti si din tara. Pacientii pot beneficia de o evaluare corecta a sanatatii pulmonare, realizata cu echipamente CT de ultima generatie, de catre medici radiologi cu experienta.

Sport

esx

Românii merg mai des la sală. Tot mai mulți la mai multe centre într-o lună

Pandemia a crescut interesul românilor pentru sport, iar peste 50% dintre aceștia preferă să meargă la mai multe săli de [...]

Nutritie si sport

concentrare

Ai probleme de concentrare? Vezi care sunt cele mai bune remedii

Dificultățile de concentrare pot apărea la orice vârstă. Fie că ți se pare greu să duci la capăt o activitate [...]

Psihologie

munca acasa

26% dintre români spun că munca de acasă le-a înrăutățit starea emoțională

Majoritatea companiilor au găsit soluții pentru a-și continua activitatea trimițându-i pe angajați acasă. În ultimul an, tot mai mulți români [...]