Pitiriazis, boala de primăvară și care se vindecă de la sine

Pitiriazisul rozat, adică înrosirea difuză a pielii, este una dintre afecțiunile cu rată mare de apariție primăvară. Tratamentul vizează doar simptomele, și nu vindecarea bolii. Pitiriazisul este o boală ce apare cu precădere in perioada primăverii

Pityriasis rosea (ptiriazis rozat) este o erupție cutanată care începe de obicei ca o pată mare circulară sau ovală pe piept, abdomen sau spate și poate avea dimensiuni de până la 10 centimetri.

Pitiriazisul poate afecta orice grup de vârstă, însă cel mai frecvent apare între vârstă de 10 și 35 de ani. De obicei, afecțiunea dispare de la sine în termen de 10 săptămâni.

Care sunt cauzele Pitiriazisului

De cele mai multe ori, pitiriazisul apare după ce organismul s-a luptat cu o infecție bacteriană, virală sau fungică. O altă cauză de luat în seamă este expunerea îndelungată la un mediu stresant. Alte cauze ale acestei afecțiuni pot fi un sistem imunitar slăbit, așa cum de obicei se întâmplă primăvara pentru că iarna consumăm toate stocurile de vitamine și minerale din organism, o infecție puternică sau expunerea la un mediu cu căldură excesivă.

De cele mai multe pentru diagnosticarea corectă a pitiriazisului este nevoie de o vizită la medicul dermatolog, care va evalua în mod direct pacientul. Pentru a exclude alte boli, uneori medicii apelează la analize suplimentare, mai ales că pitiriazisul este o afecțiune care poate fi des confundată cu psoriazis, eczemă, sifilis secundar, erupție a unui medicament.

Tratamentul nu este necesar în cele mai multe cazuri

Tratamentul nu este necesar în cele mai multe cazuri deoarece pitiriazis roz este autolimitant și nu lasă urme. În cazul pruritului sever se pot lua măsuri pentru ameliorare. Pacienții trebuie să evite săpunurile dure, hainele strînse și scărpinatul. Emolientele blînde sunt de ajutor. Preparatele topice cu calamină, mentol, pramoxine, amidonul coloidal și făînă de ovăz sunt benefice.

Steroizii topici pot ameliora pruritul. Efectul sedative al antihistaminicelor ajută pacientul să doarmă mai bine noaptea.

Pitiriazisul rozat se numeste GIBERT dupa numele dermatologului francez Camille-Melchior GIBERT (1797 – 1866) care a facut prima descriere exacta a acestei afectiuni dermatologice.

Lifestyle

păr

Cum ai grijă ca părul tău să nu fie afectat de clorul din piscină

Mersul la piscină pe timp de vară este o adevărată relaxare, dar ce te faci când clorul și substanțele de [...]

Sanatate

stomatolog

5 criterii de care să ții cont în alegerea unei clinici stomatologice

Vizita regulată la dentist este esențială pentru sănătatea ta orală și este important să apelezi la ajutorul medicului stomatolog preventiv, [...]

Afectiuni

cistită

Cistită. Care sunt simptomele, de ce apare și ce trebuie să faci dacă ai cistită?

Cistita este termenul medical pentru inflamația vezicii urinare. De cele mai multe ori, inflamația este cauzată de o infecție bacteriană [...]