Entorsa – simptome, diagnostic și tratament

entorsă
Imagine de Stefano Ferrario via Pixabay

A venit toamna, oamenii caută în continuare locuri unde să se relaxeze și dacă nu la munte, la aer curat, atunci unde? Traseele montane sunt la mare căutare în această perioadă, dar așa cum era de așteptat, parcurgerea unor astfel de drumuri cu denivelări implică și momente mai puțin plăcute cum sunt traumatismele la nivelul membrelor inferioare.

Entorsa este unul dintre traumatismele despre care am vorbit mai sus. Aceasta se caracterizează printr-o leziune la nivelul articulațiilor, care este provocată de o mișcare mai bruscă și puternică, traumatism care se produce din cauza întinderii sau rupturii ligamentelor.

Simptomele entorsei

De cele mai multe ori entorsele sunt la nivelul gleznei sau la genunchi. Acestea prezintă simptome precum:

  • umflarea rapidă, care poate fi însoțită și de modificarea culorii pielii;
  • alterarea articulațiilor, deci poți simți o senzație de instabilitate;
  • durere în zona în care s-a produs traumatismul;
  • un sunet ca o pocnitură;
  • dificultate în utilizarea articulației.

Dacă consideri că un ligament a avut de suferit, sau dacă durerea nu cedează în două sau trei zile, atunci este cazul să apelezi la ajutorul medicului specialist. Cel mai probabil doctorul va cere efectuarea unei radiografii pentru a cerceta cauza durerii.

radiografie

Există mai multe tipuri de entorse

Este important de menționat că cu cât durerea este mai puternică, cu atât leziunea este mai gravă.

Entorsele ușoare apar atunci când ligamentele se întind sau se rup ușor. În acest caz nu există umflătură, articulația poate susține greutatea și se va vindeca complet în aproximativ 2 săptămâni.

Entorsele moderate apar atunci când ligamentele se rup, dar nu este vorba nici în acest caz de o ruptură completă. Durerea este și ea moderată ca intensitate. Există o oarecare umflătură în zona afectată și o colorare în albastru-negru.

Entorsa severă apare de obicei atunci când unul sau mai multe ligamente se rup complet, zona doare destul de tare, se umflă și se colorează puternic. În acest caz nu vei putea mișca normal articulația.

În funcție de gradul de dificultate, există mai multe tipuri de tratament pentru entorse:

  • O entorsă minoră se poate trata dacă imobilizezi zona afectată cu pansamente elastice, dacă faci repaus. Pentru a scăpa de umflătură este recomandată gheața.
  • Tratamentul medicamentos în cazul entorselor constă în analgezice și unguente antiinflamatoare pentru ameliorarea simptomelor.
  • Tratamentul chirurgical este recomandat doar în cazul entorselor grave, iar în acest caz este nevoie de ajutorul medicului specialist.
newsletter

Dieta si nutritie

nutritie

Specialiștii în nutriție atrag atenția: ”Trăim într-o eră plină de mâncare procesată, iar omul modern e bulversat”

În sezonul estival, fiecare își dorește să arate bine pentru zilele pe care și le va petrece la plajă. Am [...]

Familie

uter

Totul despre prima vizită la medicul ginecolog

Odată ajuns în perioada adolescenței, corpul trece prin numeroase transformări. De cele mai multe ori, tinerele sunt luate prin surprindere [...]

Psihologie

copii

Educația pozitivă sau cum să creștem copii fericiți

Când folosim conceptul de „educație pozitivă”, ne referim în acest context la aspectul de utilitate, astfel încât să împlinim pe [...]